Print Options:

Κερκυραϊκή Φογάτσα

Yields1 Serving

Τη Φογάτσα Κέρκυρας ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η Φογάτσα είναι ένα είδος τσουρεκιού, με βενετσιάνικη προέλευση, που παρασκευάζεται στην Κέρκυρα, την περίοδο του Πάσχα, αλλά μπορεί κανείς να τη βρει σε ζαχαροπλαστεία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Είναι το παραδοσιακό κερκυραϊκό τσουρέκι, σε στρογγυλό σχήμα, που έχει επιρροές από την παρουσία των Ενετών στο νησί, με γλυκό κρασί, κουμκουάτ και φρουί γλασέ.
Στην Κέρκυρα, μοσχοβολάει η Πασχαλιά Φογάτσα καθώς οι δύο κουλτούρες συναντιούνται και μας δίνουν, χρόνια τώρα, το ωραιότερο τσουρέκι που έφαγε κανείς ποτέ. Το κλασικό και αγαπημένο, παραδοσιακό, πεντανόστιμο τσουρέκι Κέρκυρας, τη μοναδική, αφράτη Φογάτσα.
Η παραδοσιακή Φογάτσα τα παλιά χρόνια είχε πολύπλοκη τεχνική. Απαιτούσε σταδιακή προσθήκη των υλικών καθώς και τη δημιουργία του προζυμιού από τις προηγούμενες μέρες.
Με την ίδια ζύμη, της Φογάτσα, οι Κερκυραίες έφτιαχναν και ακόμα φτιάχνουν, τις Κολομπίνες δηλαδή πλεξούδα τσουρέκι με κόκκινο αυγό και φτερά σε σχήμα περιστεριού. Οι Φογάτσες είναι το πασχαλινό Κερκυραϊκό τσουρέκι για τους μεγάλους και οι Κολομπίνες είναι η χαρά των παιδιών ακόμα και σήμερα.

ΥΛΙΚΑ
 150 ml γάλα
 50 g μαγιά
 60 g ζάχαρη
 100 g αλεύρι σούπερ
 300 ml χυμό πορτοκάλι
 Ξύσμα ή άρωμα πορτοκαλιού
 2 πρ. βανίλια
 100 ml κρασί γλυκό
 200 g ζάχαρη
 190 g βούτυρο
 3 αυγά
 50 ml λικέρ κουμκουάτ
 900 g αλεύρι σούπερ
 2 πρ. αλάτι
 100 g φρουι γλασέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Φτιάχνουμε ένα προζύμι με τα 4 πρώτα υλικά και αφήνουμε το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο.

2

Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε μέχρι να γίνουν χλιαρά. Κατόπιν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε τα αυγά, το λικέρ και το κρασί.

3

Ανακατεύουμε το μίγμα και το τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ, ρίχνοντας το προζύμι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη, ελαστική και με σχετική υγρασία.

4

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για δύο περίπου ώρες, σε ζεστό μέρος. Κατόπιν, τη χωρίζουμε σε μπάλες, την πλάθουμε σε στρογγυλά καρβέλια και τοποθετούμε σε ταψάκια ανάλογου σχήματος.

5

Με ένα ψαλίδι κόβουμε την επιφάνεια της ζύμης σε σχήμα σταυρού και τη βάζουμε σε στόφα για 40 λεπτά. Τέλος την αλείφουμε με ασπράδι αυγού, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.