fbpx

Print Options:

Λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 800 g νερό
 800 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 500 g μαγιά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
 3500 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 60 g μαχλέπι σκόνη
 25 g μαστίχα κοπανισμένη
 15 g κακουλέ σκόνη
 20 g αλάτι
 650 g βούτυρο γάλακτος λιωμένο
 600 g γάλα
 1600 g ζάχαρη
 800 g αυγά
 3 πορτοκάλια ξύσμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Για το προζύμι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και τοποθετούμε στη στόφα έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 20 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
2

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι, έως ότου φτάσει το μείγμα τους 35oC.

3

Κατόπιν ρίχνουμε το προζύμι, το αλεύρι, τα αυγά και το μείγμα που έχουμε ζεστάνει στο ζυμωτήριο.

4

Ζυμώνουμε πολύ καλά για 6 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για όσο χρειαστεί στη 2η μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και γυαλιστερή. Η θερμοκρασία της ζύμης μας θα πρέπει να είναι 30-32oC.

5

Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά. Κόβουμε στο επιθυμητό βάρος και προπλάθουμε σε σχήμα φιτίλι. Ξεκουράζουμε 30-40 λεπτά.

6

Πλάθουμε σε σχήμα τσουρεκιού και τοποθετούμε στη στόφα για 45-60 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλο. Φουρνίζουμε 160-170oC με ανοιχτό τάπερ.