Print Options:

Νησιώτικο σιμιγδαλένιο ψωμί με πετιμέζι

Yields1 Serving

Ένα εύγευστο ψωμί από την καρδιά του Αιγαίου, γεμάτο άρωμα και γεύση που ξαφνιάζουν. Η τραγανή του κόρα, η ψίχα με τη μαστιχωτή υφή και η μεστή του γεύση αναδεικνύονται από τα υψηλής αξίας συστατικά του αλλά και από την πολύωρη διαδικασία παραγωγής. Ο συνολικός χρόνος παραγωγής αυτού του ψωμιού είναι περίπου 6 ώρες. Η συνταγή που ακολουθεί αφορά τη συνολική ποσότητα 50 κιλών αλεύρου. Ξεκινάμε με την παραγωγή του προζυμιού.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 20000 g αλεύρι Τ.70%
 18000 g νερό στους 20 βαθμούς
 1000 g πετιμέζι ή μούστο
 70 g μαγιά
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 40000 g προζύμι 2 ωρών
 30000 g αλεύρι Μ. ΚΙΤΡΙΝΟ
 1000 g αλάτι
 700 g ελαιόλαδο
 13000 g νερό
 100 g μαγιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Τα παραπάνω τα ζυμώνουμε στην πρώτη ταχύτητα για 10 λεπτά και στη δεύτερη ταχύτητα για 3 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι μια πολύ αραιή ζύμη. Μπορούμε να το αφήσουμε μέσα στο ζυμωτήριο. Το προζύμι αυτό θα πρέπει να μείνει συνολικά δυο ώρες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΉ
2

Ζύμωμα για 25 λεπτά στο αργό. Στο ζύμωμα αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η προσθήκη του αλατιού γίνεται πάντα στο τέλος του ζυμώματος και η προσθήκη του νερού σιγά σιγά και σταδιακά. Η τελική θερμοκρασία του ζυμαριού το χειμώνα θα πρέπει να είναι 25 βαθμούς και το καλοκαίρι στους 22 βαθμούς.

3

Ανάπαυση 60 λεπτά. Τεμαχισμός στα 450 γρ. ή και μεγαλύτερα ψωμιά. Πλάσιμο σε σχήμα φρατζόλας με ντεκόρ σουσάμι. Στόφα για 90 λεπτά σε θερμοκρασία 33 βαθμούς και σχετική υγρασία 75%. Χαράσσουμε όπως θέλουμε και φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά και συνεχίζουμε στους 210 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά περίπου, με χρήση ελάχιστων ατμών στην αρχή.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.