Print Options:

Νηστίσιμο σορμπέ με ταχίνι

Yields1 Serving

Το ταχίνι είναι μια τροφή με εξαίρετα χαρακτηριστικά. Τα πολλαπλά οφέλη του και η ιδιαίτερη, πλούσια γεύση του, το τοποθετούν στο κέντρο πολλών συνταγών ζαχαροπλαστικής αλλά και μαγειρικής.
Αυτή η τόσο χαρακτηριστική γεύση δε θα έπρεπε να λείπει από τις βιτρίνες παγωτού, ειδικά σε περιόδους νηστείας, οπότε θα είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των πελατών μας με μια ξεχωριστή και υγιεινή πρόταση.
Το ταχίνι για να παραμείνει νηστίσιμο όταν θα γίνει παγωτό, θα πρέπει να γίνει σε βάση νερού. Άρα, μιλάμε αποκλειστικά και μόνον για ΤΑΧΙΝΙ ΣΟΡΜΠΕ. Αυτό δε μας εμποδίζει στην συνέχεια να προσαρμόσουμε τη συνταγή σε βάση γάλακτος και να κρατήσουμε στη βιτρίνα μας τη γεύση αυτή και μάλιστα, σε περισσότερες παραλλαγές που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των πελατών αμείωτο (οι αναλογίες δίνονται στο τέλος του άρθρου). Καλό είναι όμως να κρατάμε στο μυαλό μας το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα στρέφονται σε πιο ελαφριά προϊόντα που, αν μην τι άλλο, δεν θα περιέχουν πρόσθετα λιπαρά γάλακτος.
Για την παρασκευή του ΣΟΡΜΠΕ ΤΑΧΙΝΙΟΥ θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει 3,5% στη διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια.
Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση τη μέση περιεκτικότητα των ταχινιών της αγοράς σε συνολικά στερεά και σάκχαρα που είναι: 97% ΟΛΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ και 21% ΣΑΚΧΑΡΑ.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΦΡΟΥΤΟΥ 50γρ.:
 680 g νερό
 110 g ζάχαρη
 20 g δεξτρόζη
 35 g γλυκόζη 30 de
 35 g βάση φρούτου 50άρα
 120 g ταχίνι
 Η συνταγή αυτή έχει 31% ΟΛΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ και 20% ΣΑΚΧΑΡΑ
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ ΦΡΟΥΤΟΥ 100γρ.:
 680 g νερό
 110 g ζάχαρη
 20 g δεξτρόζη
 70 g βάση φρούτου 100άρα
 120 g ταχίνι
 Η συνταγή αυτή έχει 31% ΟΛΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ και 18% ΣΑΚΧΑΡΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (και για τις δυο περιπτώσεις):
1

Ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα στερεά συστατικά, τα ρίχνουμε σε μια στεγνή λεκάνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

2

Ρίχνουμε τα στερεά στο νερό ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα για να διαλυθούν καλά τα σάκχαρα.

3

Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά

4

Η χρήση ραβδομίξερ διευκολύνει την διαδικασία και εξασφαλίζει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

5

Παστεριώνουμε το μίγμα στους 85°C.

6

Βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή.

7

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για την περίπτωση που χρησιμοποιείτε βάση κρύας παρασκευής, ακολουθήστε όλα τα βήματα εκτός από την παστερίωση και εξασφαλίστε την απόλυτη καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιήσετε.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
8

Το ΣΟΡΜΠΕ ΤΑΧΙΝΙ μπορεί να διακοσμηθεί με όλες τις ρίπλες που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης πχ. ρίπλα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ρίπλα ΣΥΚΟ, ρίπλα ΒΥΣΣΙΝΟ ή ΑΜΑΡΕΝΑ, ρίπλα ΡΟΔΙ ή ακόμη και με σπασμένο ΠΑΣΤΕΛΙ.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ
9

Το ΣΟΡΜΠΕ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ μπορεί να βγει στη βιτρίνα με τις παρακάτω ονομασίες:
Αν έχει διακόσμηση:
• με ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΠΑΣΤΕΛΙ: ΣΟΡΜΠΕ ΠΑΣΤΕΛΙ (νηστίσιμο)
• με ΡΙΠΛΑ ΡΟΔΙ: ΣΟΡΜΠΕ ΧΑΛΒΑΣ με ΡΟΔΙ (νηστίσιμο)
• με ΡΙΠΛΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΣΥΚΟ: ΧΑΛΒΑΣ με ΣΥΚΟ (νηστίσιμο)
• με ΡΙΠΛΑ ΦΡΟΥΤΟ ΠΑΘΟΥΣ: ΧΑΛΒΑΣ με ΦΡΟΥΤΟ ΠΑΘΟΥΣ (νηστίσιμο)

TIP
10

Για την περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κάνει ΠΑΓΩΤΟ ΤΑΧΙΝΙ σε βάση γάλακτος, τότε θα χρειαστεί 150 γρ. ΤΑΧΙΝΙ και 50 γρ. ΔΕΞΤΡΟΖΗ (ή 70 γρ. ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΟ) ανά κιλό βάσης γάλακτος.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.