Print Options:

Παραδοσιακό ιταλικό πανετόνε με σταγόνες σοκολάτας

Yields1 Serving

Νίκος Λαμπρούκος, Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος / LAOUDIS FOODS

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΖΥΜΗ
 6500 g DOLCE FORNO IRCA
 3300 g νερό (20°C-22°C )
 1200 g BΟΥΤΥΡΟ 82% CORMAN
 300 g ζάχαρη
 500 g κρόκοι αυγού
 30 g μαγιά νωπή
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΥΜΗ
 4500 g DOLCE FORNO IRCA
 2200 g BΟΥΤΥΡΟ 82% CORMAN
 2300 g κρόκοι αυγού
 1000 g ζάχαρη
 100 g μέλι
 100 g αλάτι
 4500 g CHOCOLATE CHUNKS IRCA
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΖΥΜΗ
1

Ξεκινάμε (ιδανικά νωρίς το απόγευμα) να ζυμώνουμε το Dolce Forno Irca με τη μαγιά και τα 2/3 του νερού (2.200γρ.). Όταν αρχίζει η ζύμη να έχει μια καλή ανάπτυξη της γλουτένης, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (σταδιακά), τη ζάχαρη και μόλις ομογενοποιηθεί ενσωματώνουμε σταδιακά (σε 2-3 δόσεις) τους κρόκους (σε θερμ. δωματίου) και το βούτυρο που έχουμε μαλακώσει από πριν (σε 3-4 δόσεις). Η θερμοκρασία της ζύμης πρέπει να είναι 24°C-26°C.

2

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε στόφα για 12-14 ώρες σε θερμοκρασία 20°C-22°C και 70-80% υγρασία ως ότου η ζύμη τετραπλασιαστεί σε όγκο. Εάν η θερμοκρασία της ζύμης πριν μπει στη στόφα είναι υψηλότερη από 26°C μειώνουμε το συνολικό χρόνο στοφαρίσματος. Εάν η στόφα δεν έχει υγρασία, τοποθετούμε πχ. 250 γρ. ζύμης σε δοχεία του ενός λίτρου και σκεπάζουμε με μεμβράνη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΥΜΗ
3

Το επόμενο πρωί προσθέτουμε στην πρώτη ζύμη το υπόλοιπο Dolce Forno Irca και το ζυμώνουμε για 5’-10’ λεπτά. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το μέλι και 1 κιλό από τους κρόκους και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τους υπόλοιπους κρόκους σταδιακά (περίπου 500 γρ. κάθε φορά). Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το μαλακό βούτυρο (περίπου 500 γρ. κάθε φορά). Η θερμοκρασία της ζύμης πρέπει να είναι 26°C-28°C.

4

Τέλος, προσθέτουμε τα chunks σοκολάτας αφού πρώτα τα έχουμε ψύξει για 2 ώρες τουλάχιστον. Εάν θέλουμε αντικαθιστούμε μέρος της σοκολάτας με ίσο βάρος από κύβους φρούτων γλασέ. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στην στόφα στους 28°C-30°C για 60 λεπτά. Κόβουμε τη ζύμη στα γραμμάρια που επιθυμούμε, πλάθουμε σε μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν στη στόφα για άλλα 20 λεπτά. Πλάθουμε ξανά σφιχτά τις μπάλες και τις τοποθετούμε σε χάρτινες φόρμες πανετόνε. Βάζουμε τα πανετόνε πάλι στη στόφα στους 28°C-30°C με υγρασία 70% για 5-6 ώρες, ως ότου η κορυφή της ζύμης ξεπεράσει τη φόρμα κατά 1 εκ.

5

Εάν η στόφα δεν έχει υγρασία σκεπάζουμε με μεμβράνη. Όταν τα βγάλουμε από τη στόφα τα αφήνουμε ξεσκέπαστα σε θερμοκρασία δωματίου για 10' λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτή πέτσα στην επιφάνειά τους. Χαράζουμε την επιφάνεια σε σχήμα σταυρού, σηκώνουμε τις 4 άκρες της πέτσας, τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο στο κέντρο και ξανακλείνουμε. Ψήνουμε στους 170°C-190°C για χρόνο ανάλογο με το μέγεθος. Η θερμοκρασία του πυρήνα πρέπει να είναι 92°C-94°C. Τα ψημένα πανετόνε πρέπει κρυώσουν κρεμασμένα ανάποδα για 8-10 ώρες, πριν τα συσκευάσουμε αεροστεγώς. Προαιρετικά, επικαλύπτουμε με πραλίνα CHOCOSMART CACAO IRCA.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.