Print Options:

Πικάντικο κρητικό τυροκούλουρο

Yields1 Serving

Σε ένα παραδοσιακό αρτοποιείο της Κρήτης βρήκαμε αυτό το πολύ νόστιμο τυροκούλουρο. Αποτελεί ένα μίγμα από τρία τυριά για επικάλυψη, μια ζύμη πραγματική μαγεία που λιώνει στο στόμα και ένα ακόμα κρυμμένο τυρί μέσα στη ζύμη. Ο σχεδιασμός του προϊόντος Απευθυνόμαστε στους λάτρεις του τυριού, σε πελάτες που βαρέθηκαν την κλασική τυρόπιτα και θα ήταν θετικοί στο να δοκιμάσουν πραγματικά κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι άλλο πέρα από τη σφολιάτα. Το κρητικό τυροκούλουρο είναι ένα προϊόν καθημερινό, που θα αποκτήσει και θα κατακτήσει τους πελάτες σας, ανεβάζοντας τον τζίρο του καταστήματός μας. Σε μια προσπάθεια που κάναμε για την κατεψυγμένη μορφή του τυροκούλουρου, δεν κατέστη δυνατή η ίδια εμφάνιση και πιο πολύ η ίδια γεύση. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφύγουμε μια τέτοια επιλογή. Το προϊόν αυτό θα πρέπει λοιπόν να το προσφέρουμε φρέσκο στους πελάτες μας, οργανώνοντας σε καθημερινή βάση την παραγωγή του. Επιλέγουμε την κλασική διάσταση του κουλουριού Θεσσαλονίκης αλλά και το ίδιο βάρος στη ζύμη.

Υλικά
 10 κ. 100% αλεύρι Τ.55% μαλακό
 300 g 3% μαγιά
 200 g 2% αλάτι
 500 g 5% μαλακιά μαργαρίνη
 200 g 2% ζάχαρη
 500 g 5% φρέσκο γάλα
 55 l 55% νερό
 1500 g 15% αυθεντική παρμεζάνα (την οποία προσθέτουμε στο τέλος του ζυμώματος)
Υλικά για επικάλυψη τριμμένων τυριών
 2 κ. γκούντα Ολλανδίας
 2 κ. ένταμ
 4 κ. κρητικό κεφαλοτύρι
Υλικά για επικάλυψη με πιο παραδοσιακή γεύση
 2 κ. κρητικό κεφαλοτύρι
 ½ κ. κασέρι
 2 κ. ρεγκάτο
Εκτέλεση
1

Επιλέγουμε ένα μαλακό αλεύρι τύπου 55%, λόγω των καλών ιδιοτήτων του όσον αφορά στη διόγκωση. Να μην ξεχνάμε όλο αυτό το βάρος από τα τυριά, αλλά και την αίσθηση που έχει το τελικό προϊόν στο δάγκωμα και τη μάσηση. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των υλικών έτσι, ώστε το αποτέλεσμα να μπορέσει να μας ανταμείψει…

2

Ζυμώνουμε προσεχτικά προσθέτοντας το νερό έτσι ώστε να πάρουμε καλοδουλεμένο ζυμάρι. Ενδεικτικά, ζυμώνουμε 6 λεπτά, στην πρώτη ταχύτητα και άλλα 8 λεπτά, στη δεύτερη. Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε την παρμεζάνα, ώστε να απορροφηθεί καλά. Αν έχουμε αργό ζυμωτήριο, τότε κυλινδρίζουμε καλά το ζυμάρι. Το φρέσκο γάλα και η μαργαρίνη “απογειώνουν” τη ζύμη και της δίδουν την αίσθηση του μπριός, χωρίς όμως την παρουσία των αυγών.

3

Με το τέλος του ζυμώματος, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Τεμαχίζουμε 80-100 γρ. και πλάθουμε μικρά ρολς, τα οποία αφήνουμε και πάλι να ξεκουραστούν. Ανοίγουμε όλη τη ζύμη σε φιτίλια μήκους 10 εκατοστών και την αφήνουμε και πάλι για ξεκούραση. Να σημειωθεί ότι τα ενδιάμεσα ξεκουράσματα δεν είναι απαραίτητα, όταν η ποσότητα που θα φτιάξουμε είναι μεγάλη και άρα υπάρχει έτσι και αλλιώς ο απαραίτητος χρόνος.

4

Πασπαλίζουμε τα χέρια μας με αλεύρι και δίνουμε έκταση στα φιτίλια κλείνοντάς τα προσεκτικά. Βουτάμε τα κουλούρια σε νερό και αμέσως μετά, στο μίγμα με τα τυριά. Ενδεχομένως, να μην κολλήσει αρκετό τυρί, αλλά εσείς συνεχίστε την απόθεση των κουλουριών στη λαμαρίνα ψησίματος.

5

Αμέσως μετά, προσθέστε αρκετό τυρί πάνω στην επιφάνεια των κουλουριών και τοποθετήστε τα στη στόφα να γίνουν. Μπορούμε όμως, αν θελήσουμε, να ανοίξουμε τα φιτίλια με τον πλάστη και να βάλουμε τη γέμιση εσωτερικά. Μετά, τα κλείνουμε προσεχτικά και τα αποθέτουμε στη λαμαρίνα προσέχοντας, ώστε η ραφή να είναι από κάτω. Με ένα μαχαιράκι, χαράζουμε απαλά την επιφάνεια έτσι, ώστε από το ψήσιμο το τυρί να ξεχειλίσει.

6

Επιλέγουμε θερμοκρασία 35°C και σχετική υγρασία 77%. Συνολικά, μετά από 30 λεπτά είναι έτοιμα για φούρνισμα. Φουρνίζουμε στους 210°C για 20 λεπτά, χωρίς ατμό. Μόλις κρυώσουν, μπορείτε να τα τοποθετήσετε δίπλα από τα κλασικά κουλούρια με σησάμι ή κοντά στην τυροπιτιέρα, όχι όμως μέσα. Είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται καλύτερα κρύο και με ευχαρίστηση όλη τη μέρα.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.