Σε ένα ταψί στρογγυλό (σινί) 30εκ. διάμετρο και 3 εκ. ύψος, θα ξεκινήσουμε να στήνουμε τον μπακλαβά, ένα ένα το φύλλο σταυρωτά και σε κάθε στρώση ρίχνουμε ελάχιστα βούτυρο. Οι στρώσεις αυτές στο πρώτο στάδιο είναι 20. Εφόσον στρώσουμε τα 20 πρώτα φύλλα Βηρυτού, έπειτα ρίχνουμε το μίγμα μας από τον ξηρό καρπό παντού και ισόπαχα μέσα στο ταψί.
Κόβουμε ό,τι φύλλο περισσεύει εκτός του ταψιού και ξεκινάμε ξανά τη διαδικασία ένα ένα φύλλο, με βούτυρο πλέον, αρκετό στην κάθε στρώση εκτός του τελευταίου φύλλου.
Όταν τελειώσουμε τα 20 φύλλα, πλέον κόβουμε τις άκρες και με τη βοήθεια ενός εργαλείου πιέζουμε περιμετρικά τα φύλλα στη βάση του ταψιού, ώστε να γυρίσουμε προς τα κάτω ομοιόμορφα και να αποκτήσουν καμπυλότητα. Σε αυτό το ταψί κόβουμε σταυρωτά 16 τμχ, τριγωνικό πολιτικό μπακλαβά.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά και έπειτα στους 155°C για αλλά 30 λεπτά περίπου, αναλόγως τον φούρνο.
Εφόσον ροδίσει, γίνει χρυσαφί, ωραίο χρώμα εξωτερικά, και ψηθεί εσωτερικά, με το που βγει σιροπιάζουμε ταχύτατα με καυτό σιρόπι 32 γράδων, αλλά ελεγχόμενα, για να μη λασπώσει.
Ενδείκνυται το σιρόπιασμα σε τρία στάδια. Είναι πολύ σημαντικό να μην τον πιέσουμε σε ένα στάδιο με μεγάλη ποσότητα σιροπιού και λασπώσει. Πολλοί τον ονομάζουν και «μπακλαβά καρότο» επειδή είναι πολύ μακρύς, τριγωνικός και με μικρή βάση. Έχει μια παχιά στρώση από γέμιση στη μέση, σε αντίθεση με τον δικό μας μπακλαβά, που έχει πολλές μικρές στρώσεις γέμισης.
0 servings