Print Options:

Πολίτικος μπακλαβάς

Yields1 Serving

ΥΛΙΚΑ
 40 φύλλα Βηρυτού
 400 g Bούτυρο γάλακτος (αιγοπρόβειο και αγελαδινό σε αναλογία 50/50)
Για τη γέ μιση
 300 g Kαρύδι
 100 g Aμύγδαλο 
 50 g Σιμιγδάλι
 50 g Βούτυρο
 5 g Κανέλα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε ένα ταψί στρογγυλό (σινί) 30εκ. διάμετρο και 3 εκ. ύψος, θα ξεκινήσουμε να στήνουμε τον μπακλαβά, ένα ένα το φύλλο σταυρωτά και σε κάθε στρώση ρίχνουμε ελάχιστα βούτυρο. Οι στρώσεις αυτές στο πρώτο στάδιο είναι 20. Εφόσον στρώσουμε τα 20 πρώτα φύλλα Βηρυτού, έπειτα ρίχνουμε το μίγμα μας από τον ξηρό καρπό παντού και ισόπαχα μέσα στο ταψί.

2

Κόβουμε ό,τι φύλλο περισσεύει εκτός του ταψιού και ξεκινάμε ξανά τη διαδικασία ένα ένα φύλλο, με βούτυρο πλέον, αρκετό στην κάθε στρώση εκτός του τελευταίου φύλλου. 

3

Όταν τελειώσουμε τα  20 φύλλα, πλέον κόβουμε τις άκρες και με τη βοήθεια ενός εργαλείου πιέζουμε περιμετρικά τα φύλλα στη βάση του ταψιού, ώστε να γυρίσουμε προς τα κάτω ομοιόμορφα και να αποκτήσουν καμπυλότητα. Σε αυτό το ταψί κόβουμε σταυρωτά 16 τμχ, τριγωνικό πολιτικό μπακλαβά.

4

Βουτυρώνουμε πολύ καλά και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά και έπειτα στους 155°C για αλλά 30 λεπτά περίπου, αναλόγως τον φούρνο.

5

Εφόσον ροδίσει, γίνει χρυσαφί, ωραίο χρώμα εξωτερικά, και ψηθεί εσωτερικά, με το που βγει σιροπιάζουμε ταχύτατα με καυτό σιρόπι  32 γράδων, αλλά ελεγχόμενα, για να μη λασπώσει.

TIPS
6

Ενδείκνυται το σιρόπιασμα σε τρία στάδια. Είναι πολύ σημαντικό να μην τον πιέσουμε σε ένα στάδιο με μεγάλη ποσότητα σιροπιού και λασπώσει. Πολλοί τον ονομάζουν και «μπακλαβά καρότο» επειδή είναι πολύ μακρύς, τριγωνικός και με μικρή βάση. Έχει μια παχιά στρώση από γέμιση στη μέση, σε αντίθεση με τον δικό μας μπακλαβά, που έχει πολλές μικρές στρώσεις γέμισης.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.