Print Options:

Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον

Yields1 Serving

Δια χειρός των μαθητών “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου.
Την «Πρασόπιτα με Τυριά και Μπέικον» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής» με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και του κ. Τσεμπέρη Αντωνίου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
 1 kg Αλεύρι φύλλου ή σούπερ
 500 g Νερό
 100 g Ελαιόλαδο
 20 g Ξύδι
 10 g Αλάτι
 10 g Ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
 1 kg Πράσα
 4 Κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 Κρεμμύδι ξερό
 1 ματσάκι Άνηθο
 200 g τυρί Γκούντα
 100 g τυρί Ρεγκάτο
 100 g τυρί Γραβιέρα
 6 φέτες Μπέικον
 Αλάτι, Πιπέρι
 500 g Γάλα
 100 g Σιμιγδάλι
 100 g Βούτυρο
 4 Αυγά
ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’ και στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες.

2

Αφού ξεκουραστούν και αυτές (για άλλα 30’), ανοίγουμε φύλλο με τη βέργα.

ΓΕΜΙΣΗ
3

Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα μπεσαμέλ. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αυγά.

4

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το μπέικον σε λωρίδες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.

5

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τυριά στη γέμιση έχουν επίσης αλάτι.

6

Σε ένα ταψί απλώνουμε 3 φύλλα, τα οποία πρώτα έχουμε λαδώσει. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 λαδωμένα φύλλα. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε και ραντίζουμε
με νερό. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.