fbpx

Print Options:

Προζυμένιο ψωμί με αλεύρι από στάρι DINKEL/SPELT

Υλικά για Προζύμι 90 λεπτών
 1 kg αλεύρι DINKEL T. 630 ( Dinkel λευκό Τ. 70%)
 1 kg νερό στους 20 βαθμούς
 50 g μαγιά
 Το παραπάνω προζύμι το ενσωματώνουμε στη βασική συνταγή.
Υλικά για Βασική Συνταγή
 2 kg προζύμι 90 λεπτών
 4 kg αλεύρι DINKEL T. 630 (Dinkel λευκό Τ. 70%)
 80 g αλάτι
 2 kg νερό
Εκτέλεση
1

Ζύμωμα: 12 λεπτά στην πρώτη ταχύτητα και 2 λεπτά στη δεύτερη.

2

Ξεκούραση: 30 με 45 λεπτά σε σκεπασμένη λεκάνη και σε μέρος με σταθερή θερμοκρασία (περίπου 25oC).

3

Τεμαχισμός: Kόβουμε σε τεμάχια 500 γραμμαρίων και πλάθουμε απαλά.

4

Μόστρα: Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο το αλεύρι, έτσι ώστε να μην χαλάσουμε τον χαρακτήρα αυτού του ιδιαίτερου ψωμιού.

5

Τοποθέτηση για γίνωμα σε πάσα με αλευρωμένα πανιά ή σε φόρμες για ακόμη καλύτερη διόγκωση.

6

Στοφάρισμα για 45 λεπτά της ώρας με σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 32oC.

7

Αν θέλουμε, τουμπάρουμε τα ψωμιά από τα αλευρωμένα πανιά και χαράσσουμε με προσοχή σε σχήμα σταυρού.

8

Φουρνίζουμε στους 225oC για 20 λεπτά και μετά ρίχνουμε στους 210oC για 25 λεπτά ακόμα. Κάνουμε χρήση ελάχιστων ατμών.