Print Options:

Προζύμι βασιλικού

Yields1 Serving

Την πρώτη μορφή άρτου τη συναντάμε 3.000 χρόνια πριν, στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Αρχαίοι Αιγύπτιοι απεικονίζονται σε διάφορες φάσεις μιας πρωτόγονης αρτοποίησης. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν τεράστια βήματα προόδου, περνώντας από τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους στους σημερινούς πολυτελείς. Εάν εστιάσουμε στο σήμερα θα παρατηρήσουμε ότι κυριαρχεί η λέξη «προζύμι» και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Μέσα από το περιοδικό ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΒΑΖ, θα σας παρουσιάσω ένα προζύμι από βασιλικό. Τόσο η συνταγή του όσο και ο τρόπος παρασκευής του είναι αποτέλεσμα ερευνών πολλών ετών.

ΥΛΙΚΑ
 100 g ένα ματσάκι βασιλικού, περίπου
 1000 g νερό περίπου 45°C
 1600 g αλεύρι κίτρινο σκληρό
 1 ασημένιο αντικείμενο (δαχτυλίδι, βραχιόλι, αλυσίδα, οτιδήποτε ασημένιο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό (σημείο βρασμού 80°C) αποστειρώνοντας ταυτόχρονα. Ρίχνουμε το ματσάκι βασιλικού όταν η θερμοκρασία του πέσει στους 45°C και προσθέτουμε και το ασημένιο αντικείμενο

2

Έπειτα από 4 ώρες (min) – 8 (max) το σουρώνουμε στο mixer, πετάμε το βασιλικό, κρατάμε το γυαλισμένο ασημικό, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο στην 1η ταχύτητα για 8-10 λεπτά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλά στα τοιχώματα του κάδου.

3

Αφαιρούμε από τον κάδο, καθαρίζουμε το γάντζο με τη βοήθεια αλεύρου (σκονίζουμε) και τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ξύλινο κουτί, φτιαγμένο από ψημένο ξύλο πεύκου ή αν δεν έχουμε σε μια πλαστική λεκάνη και σκεπάζουμε με καθαρό πανί. Το προζύμι μας θα μείνει εκεί για τουλάχιστον 18 ώρες, μέχρι να ωριμάσει.

4

Θα πρέπει μέσα σε αυτόν το χρόνο να έχει μαλακώσει-απλώσει και σκάσει από πάνω. Τώρα είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε στο ποσοστό που προαναφέραμε στο χωριάτικο ψωμί μας.
Σημείωση: Εάν χρησιμοποιηθεί σκέτο χωρίς προσθήκη μαγιάς ο χρόνος ωρίμανσης πρέπει να πληροί τις ιδανικές συνθήκες (υγρασία-θερμοκρασία) καθώς η παραμονή της ζύμης είναι αρκετά χρονοβόρα (15 ώρες περίπου).

5

Συμβουλή για καλύτερα αποτελέσματα: Περίπου 1 ώρα χρόνος ωρίμανσης, σε συνδυασμό 0,8% μαγιάς και 13% προζύμι καθώς και προσθήκη καλαμποκάλευρου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
6

Το προζύμι βασιλικού χρησιμοποιείται από 18-48 ώρες μετά την παρασκευή του.

7

Μπορεί να «συνεργαστεί» με μαγιά.

8

Χρησιμοποιείται από 10%-23% επί του συνόλου του αλεύρου (όσο ανεβαίνουν τα ποσοστά προζυμιού τόσο κατεβαίνουν τα ποσοστά μαγιάς π.χ. 10% προζύμι 1% μαγιά, 16,5% προζύμι-0,5% μαγιά, 23% προζύμι-0% μαγιά).

9

Κάθε περίπου 24 ώρες το αναπιάνουμε μόνο με αλεύρι και νερό.

10

Το ψωμί το οποίο περιέχει προζύμι βασιλικού διατηρείται από 3-7 ημέρες (ανάλογα το ποσοστό του προζυμιού που θα χρησιμοποιήσουμε).

11

Ανάλογα το ποσοστό που θα χρησιμοποιήσουμε επηρεάζεται η πυκνότητα του ψωμιού (το πόσο «βαρύ» το θέλουμε).

12

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τύπους χωριάτικου ψωμιού (κίτρινα αλεύρια, λευκά αλεύρια, ολικής και άλλα) ακόμα και σε προσμίξεις.

13

Όπου χρησιμοποιείται καλό είναι να λιώνουμε το αλάτι και τη μαγιά σε χλιαρό νερό, για να διευκολύνουμε το προζύμι να αναδείξει τα αρώματά του.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.