Print Options:

Σεφουκλωτή Νάξου

Yields1 Serving

Τη Σεφουκλωτή Νάξου ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α1 της Σχολής “Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Βουρλάκου Ευάγγελου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η διάσημη ναξιώτικη χορτόπιτα με σταφίδες. Η σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή πίτα με σταφίδες που φτιάχνεται στη Νάξο. Παίρνει το όνομά της από τα σέφουκλα δηλαδή τα σέσκουλα που είναι το βασικό χορταρικό που περιέχει. Οι Αξιώτες φτιάχνουν τη σεφουκλωτή κυρίως την άνοιξη τότε που είναι άφθονα τα σέσκουλα αλλά και σε περιόδους νηστείας. Τα σέσκουλα είναι γλυκά χόρτα που υπάρχουν άφθονα στα νησιά την άνοιξη. Το μυστικό της Σεφουκλωτής βρίσκεται στη γέμισή της, που θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Γι’αυτό βάζουμε το ρύζι αλλά και τα περισσεύματα από τις άκρες των φύλλων έτσι ώστε να τραβήξουν την υγρασία της χορτόπιτας και τα φύλλα να είναι κριτσανιστά. Είναι μια ελαφριά πίτα με γλυκιά γέμιση από σέσκουλα και σταφίδες καθώς και πολύ αρωματική.

ΥΛΙΚΑ
 1000 g αλεύρι
 100 ml ελαιόλαδο
 40 ml ξύδι
 10 g αλάτι
 500 ml νερό
 Λάδι για το άλλειμα των φύλλων
ΓΕΜΙΣΗ
 1200 g σέσκουλα
 4 πράσινα κρεμμυδάκια
 3 ξερά κρεμμύδια
 1 πράσο
 μαϊντανός - άνηθος ή μάραθος - δυόσμος
 Αλάτι - πιπέρι
 150 g ρύζι καρολίνα
 150 g σταφίδες
 200 g λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Κάνουμε το φύλλο. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

2

Αφήνουμε να ξεκουραστεί και ανοίγουμε 6 φύλλα.

ΓΕΜΙΣΗ
3

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το λάδι για 2-3 λεπτά.

4

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα σέσκουλα χοντροκομμένα τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Σωτάρουμε για 6-7 λεπτά.

5

Ρίχνουμε το ρύζι λίγο νερό και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε, ρίχνουμε και τις σταφίδες.

6

Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί προσέχοντας να προεξέχουν οι άκρες του.

7

Λαδώνουμε και βάζουμε άλλα δυο φύλλα. Ρίχνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με αλλα τρία φύλλα τα οποία έχουμε λαδώσει.

8

Το φύλλο που εξέχει το γυρίζουμε και κάνουμε κόθρο. Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε στους 180°C για 45 -50 λεπτά.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.