Print Options:

Σορμπέ λεμόνι

Yields1 Serving

Το σορμπέ λεμόνι παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών και δε μπορεί να λείπει από καμία βιτρίνα παγωτού. Κανείς δεν αντιστέκεται στη δροσερή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα που καθαρίζει το στόμα από γεύσεις άλλων εδεσμάτων που έχουν προηγηθεί, γι’ αυτό και συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ενδιάμεσο μεταξύ δύο πιάτων. Δεν περιέχει λιπαρά και διατηρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του στυμμένου λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού περιέχει 14% συνολικά στερεά από τα οποία 5% είναι σάκχαρα. Για την παρασκευή του σορμπέ λεμονιού θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 3,5% στην διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 50 γρ.
 510 g νερό
 180 g ζάχαρη
 40 g δεξτρόζη
 35 g γλυκόζη 30DE
 35 g βάση φρούτου 50 γρ.
 200 g χυμός λεμονιού
 2 g ξύσμα λεμονιού
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 100 γρ.
 510 g νερό
 180 g ζάχαρη
 40 g δεξτρόζη
 70 g βάση φρούτου 100 γρ.
 200 g χυμός λεμονιού
 2 g ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (και για τις δύο περιπτώσεις)
1

Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής. Ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα στερεά συστατικά, τα ρίχνουμε σε μια στεγνή λεκάνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ρίχνουμε πρώτα τα στερεά και στη συνέχεια το ξύσμα λεμονιού στο νερό, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα για να διαλυθούν καλά τα σάκχαρα (η χρήση ραβδομίξερ διευκολύνει τη διαδικασία και εξασφαλίζει ένα καλύτερο αποτέλεσμα).

2

Παστεριώνουμε το μίγμα στους 85°C. Όταν το μίγμα κρυώσει στους 4°C προσθέτουμε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και αφήνουμε να ωριμάσει για μερικές ώρες. Περνάμε το μίγμα από καθαρή και στεγνή σίτα για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα ξύσματος λεμονιού. Βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
3

Για την περίπτωση που χρησιμοποιείτε βάση κρύας παρασκευής, ακολουθήστε όλα τα βήματα εκτός από την παστερίωση και εξασφαλίστε την απόλυτη καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιήσετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
4

Αν θέλετε να κάνετε το σορμπέ σας να ξεχωρίσει, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα νερού με χυμό από αγγούρι.
Για το σκοπό αυτό στην καλύτερη περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποχυμωτή, ειδάλλως, αποφλοιώστε τα αγγούρια, αφαιρέστε προσεκτικά τους σπόρους και στην συνέχεια χρησιμοποιείστε ραβδομίξερ ή μπλέντερ για να τα πολτοποιήσετε.
Η σάρκα του αγγουριού περιέχει 95% νερό, άρα, η αντικατάσταση αυτή δεν θα ανατρέψει την ισορροπία μεταξύ στερεών και υγρών.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.