fbpx

Print Options:

Τυπική συνταγή για PANETTONE (με νωπή μαγιά)

Yields1 Serving

ΥΛΙΚΑ
 1600 g Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
 500 g Γάλα
 400 g Ζάχαρη
 10 g Αλάτι
 150 g Νωπή μαγιά
 440 Αυγά (ολόκληρα) – Α’ φάση
 400 g Αλεύρι Άριστον Φ Τσουρεκιού
 440 g Αυγά (ολόκληρα) – Β’ φάση
 300 g Βούτυρο γάλακτος 82%
 100 g Βούτυρο γάλακτος 99%
 2 g Βανίλια
 5 g Ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή Frutice
 1000 g Φρουί γλασέ (κόντιτα)
 1000 g Σταφίδες (σουλτανίνα)
Φάση Α
1

Ανακατεύουμε 1.600 γρ. αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά, τη μαγιά (υψηλής ώσμωσης) και ξεκινάμε να ζυμώνουμε για 7 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 8 λεπτά στη γρήγορη, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και να πάρουμε μια σφικτή ζύμη.

ΦΑΣΗ Β
2

Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας τα υπόλοιπα αυγά (χτυπημένα), τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού ή το frutice πορτοκαλιού.

3

Προσθέτουμε σιγά – σιγά τα βούτυρα (μαλακά) και το υπόλοιπο αλεύρι (400 γρ). Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

ΦΑΣΗ Γ
4

Προσθέτουμε στη ζύμη μας τα φρουί γλασέ μαζί με τις σταφίδες (που έχουμε μουλιάσει σε ρούμι ή λικέρ ή κονιάκ). Εναλλακτικά, αντί για κόντιτα και σταφίδες, μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες σοκολάτας. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν.

5

Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη 60 λεπτά σε πλαστικό τελάρο.

6

Μορφοποιούμε σε μπάλες, τοποθετούμε σε φόρμες panettone και τοποθετούμε στη στόφα (32°C με 65% υγρασία) μέχρι να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο του: η κορυφή της ζύμης να είναι στο πάνω μέρος της φόρμας. Ιδανικά η τελική ωρίμανση μπορεί να γίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες (7-8°C) για 10-12 ώρες.

7

Χαράσσουμε σταυροειδώς τη ζύμη στην κορυφή, τοποθετούμε λίγο βούτυρο στη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο περιστροφικό φούρνο στους 160°C για περίπου 40 λεπτά.

8

Μόλις ξεφουρνίσουμε, τα περνάμε με λεπτές βέργες χαμηλά στη βάση τους και τα κρεμάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά, ώστε να μην χάσουν το σχήμα τους.