Print Options:

Χωριάτικη λαγάνα παραδοσιακή με μπουλαμάτσι

Yields1 Serving

Πασίγνωστο σαρακοστιανό προϊόν, με ελάχιστη υπόλευκη ψίχα, ακανόνιστη, αφράτη, μαλακή, ροδοκόκκινη κόρα με αρκετό σουσάμι, εύγευστη και αρωματική. Το σχέδιο που κυριαρχεί είναι οβάλ. Εύλογα, το πρώτο που θα ρωτούσε κάποιος, διαβάζοντας τον τίτλο, είναι τι θα πει μπουλαμάτσι και πώς το χρησιμοποιούμε. Το μπουλαμάτσι είναι ένα παχύρρευστο, επικαλυπτικό προϊόν, με ελαφρώς γλυκιά γεύση, πολύ θρεπτικό, με το οποίο αλείφουμε τις λαγάνες μας και στις οποίες προσδίδει όψη ροδοκόκκινη, μαλακή κόρα και υπέροχο άρωμα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΛΑΜΑΤΣΙ
 1 kg χλιαρό νερό
 750 g αλεύρι κίτρινο, ψιλό χωριάτικο,
 200 g σταφιδίνη
 50 g ταχίνι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ
 10 kg αλεύρι Τ. 70% δυνατό
 10 kg αλεύρι κίτρινο ψιλό χωριάτικο
 300 g αλάτι
 500 g νωπή μαγιά
 200 g σταφιδίνη ή ζάχαρη κρυσταλλική
 13 kg (περίπου) νερό
 400 g ελαιόλαδο και αρκετό σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΛΑΜΑΤΣΙ
1

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και είναι έτοιμο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΛΑΓΑΝΑΣ
2

Επιλέγουμε και ζυγίζουμε όλα τα υλικά μας. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια στο ζυμωτήριο (κατά προτίμηση αργού τύπου με δίχαλο). Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το 10 -11 kg νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σταφιδίνη (καλύτερη διασπορά), τρίβουμε τη μαγιά
και ζυμώνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

3

Στο τελευταίο δεκάλεπτο «γαλακτίζουμε» τη ζύμη με τα υπόλοιπα 2-3 kg νερό και στα τελευταία 2-5 λεπτά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, σκονίζουμε με αλεύρι και σβήνουμε το ζυμωτήριο. Αφήνουμε 10-15 λεπτά τη ζύμη να ξεκουραστεί.

4

Αλευρώνουμε την πλάση, βγάζουμε τη ζύμη μας και κόβουμε σε τεμάχια 450 γρ. τις μικρές και 900 γρ. τις μεγάλες, στρογγυλοποιούμε (καρβέλι)
και τοποθετούμε με σειρά πάνω σε αλευρωμένη πλάση. Ξεκινώντας από την αρχή, και πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, ανοίγουμε, σε σχέδιο οβάλ, φύλλο πάχους 2 cm και τοποθετούμε σε μηχανικά τελάρα.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ
5

Βάζουμε το προϊόν στη στόφα για περίπου 30 λεπτά στους 38°C με 75% υγρασία. Όταν τα βγάλουμε από τη στόφα σκονίζουμε με αλεύρι, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνουν πολλές εμφανείς λακκούβες στην επιφάνεια της ζύμης, τρυπάμε με «σκαντζόχοιρο» ή με πιρούνι, αλείφουμε με αρκετό μπουλαμάτσι (προσοχή μη μας τρέξει πάνω στο πανί του τελάρου γιατί κολλάει), πασπαλίζουμε με σουσάμι και φουρνίζουμε. Χρειαζόμαστε προθερμασμένο φούρνο 220°C για περίπου 35 λεπτά για τις μικρές και 45 λεπτά για τις μεγάλες. Αμέσως μετά το φούρνισμα κάνουμε ατμό.

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.