Print Options:

Ψωμί με εκχύλισμα αγριόχορτων και πηχτόγαλο Χανίων

Yields1 Serving

Η συνταγή είναι από τον Ηλία Τριάντη, Chef Boulanger & Consultant

ΥΛΙΚΑ
 1 kg 70% δυνατό
 400 g κίτρινο
 100 g πετρόμυλου
 31 g αλάτι
 300 g προζύμι
 1 kg νερό
 150 g πηχτόγαλο
 410 g αγριόχορτα
1

Μπλανσάρουμε τα αγριόχορτα για λίγα λεπτά ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και τα αρώματά τους, τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε (μπιμάρουμε) μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος πολτός.

2

Μέσα σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε το πηχτόγαλο και 500 γρ. από το συνολικό νερό της συνταγής.

3

Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

4

Ξεκινάμε τη ζύμωση σε αργή ταχύτητα για 5 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά, και συνεχίζουμε για 7 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ελαστική και λεία υφή.

5

Τοποθετούμε τη ζύμη σε δοχείο, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ωριμάσει στο ψυγείο για 24 ώρες. Κατά τη αυτής της διαδικασίας ενδιάμεσα πραγματοποιούμε τρεις διπλώσεις ανά μία ώρα.

6

Μετά την ωρίμανση, κόβουμε τη ζύμη μορφοποιημένη σε μπάλες περίπου 800 γρ.

7

Αφήνουμε τις μπάλες να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τις πλάθουμε και τις τοποθετούμε στα καλαμάκια ξεκούρασης στο ψυγείο στους 4°C για 24 ώρες.

8

Αφού χαράξουμε τα ψωμιά, τα ψήνουμε σε ταμπανωτό φούρνο στους 220°C για 10 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25–30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά ψήνουμε με ανοιχτό τάμπερ για να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα.

ΤIPS

Η επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης είναι 24°C. Αυτό το σημείο ισορροπεί τη δράση του προζυμιού και τη σταθερότητα του γαλακτικού περιβάλλοντος.

Με αυτή τη διαδικασία θα έχουμε ένα ψωμί με ρουστίκ εμφάνιση, τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα με αποτέλεσμα να εντείνονται όλα του τα αρώματα, δημιουργώντας μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

INSTAGRAM

www.instagram.com/ilias_triantis/

Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.