αρτοποιοσ

54. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2010

Κεντρικό ζήτημα της επικαιρότητας έγινε η τιμή των αλεύρων και του ψωμιού μέσα στο κατακαλόκαιρο. Οι δύο σύνδεσμοι των αλευροβιομηχάνων ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών της βασικής πρώτης ύλης στον κλάδο αρτοποιίας, μια εξέλιξη που θα συμπαρέσερνε στα ύψη τις τιμές πολλών τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα μακαρόνια κ.α.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Με βάση ωστόσο τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, που δείχνουν ότι η Ελλάδα εισάγει μόνο το 16% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι από Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν, το εμπάργκο της Ρωσίας στις εξαγωγές δημητριακών -λόγω της κακής σοδειάς που εκτιμά ότι θα έχει αυτή η χώρα- δεν μπορεί να αποτελεί αιτία ανατιμήσεων στη χώρα μας. Απέναντι στην απόφασή τους αυτή, οι αλευροβιομήχανοι είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο τους φορείς των αρτοποιών που έκαναν λόγο για “αδικαιολόγητες αυξήσεις” όσο και του ίδιου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που στηλίτευσε την μονομερή απόφαση των βιομηχανιών αλεύρου της χώρας. Οι τελευταίοι ανταπάντη- σαν ότι “οι προσφερόμενες τιμές εισαγόμενου ποιοτικού σίτου στα μέλη μας, σήμερα, είναι δραματικά αυξημένες από αυτές που προσφέρονταν προ μικρού χρονικού διαστήματος”, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους.

Τελικά, οι μεγάλες αντιδράσεις που υπήρξαν στην κοινή γνώμη, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οδήγησαν ένα μήνα αργότερα, σε αλλαγή πλεύσης από τους αλευροβιομήχανους και στην ανάκληση των αυξήσεων, που αποδόθηκαν σε …παρερμηνεία.

Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε είναι πώς θα μπει ένα φρένο στη …φρενίτιδα αυξήσεων που μαστίζουν την ελληνική αγορά και δη την αγορά τροφίμων, που είναι και η πλέον βασική για τους πολίτες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και ο όγκος πωλήσεων στον κλάδο τροφίμων σημείωσε πτώση κατά 1,4% και 5,4% αντίστοιχα τον περασμένο Ιούνιο, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κι αυτό αντανακλά μια οδυνηρή πραγματικότητα: ότι οι Έλληνες πλέον κάνουν οικονομία ακόμα και στο τι θα φάνε!

Ο επιχειρηματικός κόσμος που δραστηριοποιείται στην αλυσίδα της παραγωγής ψωμιού και της αρτοποιίας γενικότερα οφείλει να πράξει τα δέοντα και να μην τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια με νέες ανατιμήσεις, που θα κάνουν τους Έλληνες να πουν το ψωμί ψωμάκι….

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]