αρτοποιοσ

56. Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011

Αύξηση 5,2% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 4,9% τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Δεκεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,2% έναντι αύξησης 2,6%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Ειδικά, η ομάδα “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, κατέγραψε άνοδο κατά 1,9% λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, γλυκά – ζαχαρωτά.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Με λίγα λόγια, παρά την οικονομική κρίση και τη διαρκή κατρακύλα που υφίσταται ο τζίρος ακόμα και των καταστημάτων τροφίμων και των αρτοποιείων, τα ίδια τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπήρξαν αυξήσεις τιμών και στον κλάδο τροφίμων. Αυτή η τάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε αύξηση της κατανάλωσης με …αύξηση των τιμών σε μια τέτοια συγκυρία, που οι μισθοί μειώνονται; Μήπως θα έπρεπε ο κλάδος να απορροφήσει τις όποιες αυξήσεις (π.χ. ΦΠΑ, πρώτες ύλες) έστω προσωρινά, δίνοντας χείρα βοηθείας και ανάσα σε μια ασθμαίνουσα αγορά;

Όμως ας δούμε και στον κόσμο τι συμβαίνει με τις τιμές των τροφίμων. Ιδιαίτερα εμφατικός ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που προεδρεύει της G20, σπεύδοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. “Εάν δεν κάνουμε κάτι θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αναταραχών σχετικά με τα τρόφιμα στις φτωχότερες χώρες αλλά και ιδιαίτερα αρνητικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη” δήλωσε.

Η κατάσταση δείχνει πλέον να ξεφεύγει από τον έλεγχο και να κυοφορούνται δραματικές εξελίξεις σε πλανητική κλίμακα γύρω από τα τρόφιμα και την επερχόμενη διατροφική, αυτή τη φορά, κρίση. Ας ελπίσουμε να διαψευστούμε…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]