Όσο ζεις μαθαίνεις. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει και στον κλάδο της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Τα δεδομένα και οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς και ένας επαγγελματίας οφείλει να δίνει τη δέουσα προσοχή και αξία προκειμένου να είναι πάντα ενημερωμένος. Η αρτοποιία και η αρτοζαχαροπλαστική είναι τέχνες τις οποίες μαθαίνεις και εξελίσσεις μέσα από την εκπαίδευση. Πλέον τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σεμινάρια που προσφέρονται είναι τόσα πολλά, που ο επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μια ευρεία γκάμα αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και επιθυμίες του.
Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες. Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή τους, ασχολούνται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνουν την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες. Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαρο-πλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τομείς απασχόλησης
O απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του. Οι Αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας–ζαχαροπλαστικής προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λ.π.), που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία, κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας.
Εκπαίδευση και για τον ήδη επαγγελματία
Η εκπαίδευση πάνω στον κλάδο δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα, αλλά και σε εκείνους που μετρούν χρόνια στο επάγγελμα. Ο τομέας της αρτοποιίας – αρτοζαχαροπλαστικής είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που εξελίσσεται, διαμορφώνεται από τις εκάστοτε τάσεις, δέχεται προσθαφαιρέσεις και καινοτομίες. Άρα ένας επαγγελματίας που θέλει να ακολουθεί τις εξελίξεις, μπορεί να εκπαιδεύεται διαρκώς μέσα από μαθήματα, σεμινάρια και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου να ακολουθεί επιτυχώς το ρυθμό του κλάδου.
*Με πληροφορίες από το gsae.edu.gr