Espuma φέτας με σορμπέ καρπουζιού και αφυδατωμένο δυόσμο

H συνταγή είναι από τον Μιχάλη Σαράβα, Executive Pastry Chef της σχολής «Μαθήματα Μαγειρικής»

Yields1 Serving
Αποδίδει 10 μερίδες | Κάθε μερίδα ~101 gr
Espuma φέτας με γιαούρτι
 154 g φέτα Π.Ο.Π. (μέτρια, υψηλών λιπαρών)
 154 g γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
 77 g κρέμα γάλακτος 35%
 15 g ζάχαρη άχνη (για εξισορρόπηση της αλμύρας)
Σορμπέ καρπουζιού
 500 g πολτός καρπουζιού (από ώριμο, στραγγισμένο καρπούζι)
 75 g ζάχαρη
 25 g γλυκόζη σε σκόνη
 3,30 g σταθεροποιητής φρούτων (π.χ. Stab 2000)
Αφυδατωμένος δυόσμος
 10 g φρέσκα φύλλα δυόσμου (τρυφερά, χωρίς κοτσάνια)
1

Τεχνική α' - Εκτέλεση

Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να προκύψει λεία κρέμα.

Περνάμε από σήτα.

Μεταφέρουμε σε σιφόν 0,5 L και φορτίζουμε με 1 αμπούλα N₂O.

Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

2

Τεχνική β' - Εκτέλεση

 Ζεσταίνουμε μέρος του πολτού με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη μέχρι να διαλυθούν.

Προσθέτουμε τον υπόλοιπο πολτό και τον σταθεροποιητή.

Ψύχουμε στους 4°C για 6–12 ώρες.

Περνάμε από παγωτομηχανή και καταψύχουμε στους -18°C.

3

Τεχνική γ' - Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα φύλλα σε μονή στρώση σε δίσκο αφυγραντήρα.

Αφυδατώνουμε στους 50–55°C για 5–6 ώρες μέχρι να γίνουν εύθρυπτα.

Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο.

Χρησιμοποιούνται είτε ως σκόνη είτε ως flakes για πασπάλισμα.

4

Σύνθεση Ποτηριού
Τοποθετούμε περίπου 60 gr σορμπέ καρπουζιού σε παγωμένο πιάτο. Προσθέτουμε 40 gr espuma φέτας με σιφόν, σε κυματιστή ή κυκλική διάταξη. Πασπαλίζουμε με 1 gr αφυδατωμένο δυόσμο.
Προαιρετικά: σταγόνες από ξύδι ροδιού ή coulis φράουλας για οξύτητα και χρωματική ένταση.

https://www.mathimatamageirikis.gr/

Ingredients

Αποδίδει 10 μερίδες | Κάθε μερίδα ~101 gr
Espuma φέτας με γιαούρτι
 154 g φέτα Π.Ο.Π. (μέτρια, υψηλών λιπαρών)
 154 g γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
 77 g κρέμα γάλακτος 35%
 15 g ζάχαρη άχνη (για εξισορρόπηση της αλμύρας)
Σορμπέ καρπουζιού
 500 g πολτός καρπουζιού (από ώριμο, στραγγισμένο καρπούζι)
 75 g ζάχαρη
 25 g γλυκόζη σε σκόνη
 3,30 g σταθεροποιητής φρούτων (π.χ. Stab 2000)
Αφυδατωμένος δυόσμος
 10 g φρέσκα φύλλα δυόσμου (τρυφερά, χωρίς κοτσάνια)

Directions

1

Τεχνική α' - Εκτέλεση

Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να προκύψει λεία κρέμα.

Περνάμε από σήτα.

Μεταφέρουμε σε σιφόν 0,5 L και φορτίζουμε με 1 αμπούλα N₂O.

Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

2

Τεχνική β' - Εκτέλεση

 Ζεσταίνουμε μέρος του πολτού με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη μέχρι να διαλυθούν.

Προσθέτουμε τον υπόλοιπο πολτό και τον σταθεροποιητή.

Ψύχουμε στους 4°C για 6–12 ώρες.

Περνάμε από παγωτομηχανή και καταψύχουμε στους -18°C.

3

Τεχνική γ' - Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα φύλλα σε μονή στρώση σε δίσκο αφυγραντήρα.

Αφυδατώνουμε στους 50–55°C για 5–6 ώρες μέχρι να γίνουν εύθρυπτα.

Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο.

Χρησιμοποιούνται είτε ως σκόνη είτε ως flakes για πασπάλισμα.

4

Σύνθεση Ποτηριού
Τοποθετούμε περίπου 60 gr σορμπέ καρπουζιού σε παγωμένο πιάτο. Προσθέτουμε 40 gr espuma φέτας με σιφόν, σε κυματιστή ή κυκλική διάταξη. Πασπαλίζουμε με 1 gr αφυδατωμένο δυόσμο.
Προαιρετικά: σταγόνες από ξύδι ροδιού ή coulis φράουλας για οξύτητα και χρωματική ένταση.

https://www.mathimatamageirikis.gr/

Notes

Espuma φέτας με σορμπέ καρπουζιού και αφυδατωμένο δυόσμο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.