fbpx

Σορμπέ σοκολάτας

Η σοκολάτα δεν έπαψε ποτέ να είναι μια αγαπημένη πρώτη ύλη τόσο της ζαχαροπλαστικής όσο και του παγωτού. Ένα καλοστημένο παγωτό σοκολάτα με μια πρωτότυπη διακόσμηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλο έλξης για κάθε κατάστημα. Τα τελευταία χρόνια δίπλα στο παραδοσιακό παγωτό σοκολάτας προστέθηκε το ΣΟΡΜΠΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Πρωτοεμφανίστηκε σαν πλήρες προϊόν έτοιμο για χρήση με απλή προσθήκη νερού στις περισσότερες περιπτώσεις. Πάμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παρασκεύασμα αυτού του τύπου χρησιμοποιώντας μόνον νερό. Η πλήρης απουσία λιπαρών ζωικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα ένα δροσερότερο προϊόν με έντονη και καθαρή γεύση σοκολάτας.

Yields1 Serving
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 100 γρ.
 600 g νερό
 150 g ζάχαρη
 30 g δεξτρόζη
 120 g σοκολάτα 54-58%
 30 g κακάο 10/12
 70 g βάση 100 γρ
 σύνολο 1.000
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 50 γρ.
 600 g νερό
 150 g ζάχαρη
 30 g δεξτρόζη
 35 g άνυδρη γλυκόζη 28-30DE
 120 g σοκολάτα 54-58%
 30 g κακάο 10-12
 35 g βάση 50 γρ.
 σύνολο 1.000
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (και για τις δύο περιπτώσεις)
1

Κρατήστε ένα μέρος της ζάχαρης και ανακατέψτε το με τη σκόνη κακάο.

2

Ανακατέψτε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με όλα τα άλλα στερεά συστατικά
(δεξτρόζη, βάση, γλυκόζη σε σκόνη).

3

Θερμάνετε το νερό και μόλις φτάσει στους 40°C προσθέστε μόνον το μίγμα των σακχάρων (όχι το κακάο με το μέρος ζάχαρης).

4

Ανεβάστε τη θερμοκρασία μέχρι τους 75°C περίπου και κρατήστε την σταθερή για μισό λεπτό περίπου.

5

Προσθέστε το μίγμα τού κακάο με τη ζάχαρη αναδεύοντας έντονα.

6

Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα σε σταγόνες, σε chips, ή ψιλοκομμένη αναδεύοντας έντονα και χωρίς να τη λειώσετε προηγουμένως. Η χρήση ραβδομίξερ βελτιώνει κατά πολύ το αποτέλεσμα.

7

Κατεβάστε από τη φωτιά και κρυώστε το γρήγορα μέχρι τους 4°C.

8

Αφήστε να ωριμάσει στους 4°C για 5-6 ώρες.

9

Βάλτε στον παρασκευαστή παγωτού σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και με την εμπειρία που έχετε από τον εξοπλισμό σας.

10

Οι συνταγές αυτές έχουν 40% συνολικά στερεά και 6,5% περίπου ξηρά στερεά κακάο (dry cocoa solids).

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
11

Διακοσμήστε με ρίπλα Αχλάδι Με Τζίντζερ, ρίπλα Red Passion, ρίπλα Φρούτα Δάσους κλπ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
12

Να διευκρινίσουμε ότι στην τρέχουσα νομοθεσία (Κ.Τ.Π. άρθρο 137) ο όρος σορμπέ μάς καλύπτει εάν θεωρήσουμε ότι το κακάο που περιέχεται στο παρασκεύασμά μας είναι στο κατώτατο όριο του 7% που προβλέπει η νομοθεσία για τα σορμπέ με ξηρούς καρπούς. Ειδική μνεία ή διευκρίνιση για σορμπέ σοκολάτας δεν υπάρχει.

Ingredients

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 100 γρ.
 600 g νερό
 150 g ζάχαρη
 30 g δεξτρόζη
 120 g σοκολάτα 54-58%
 30 g κακάο 10/12
 70 g βάση 100 γρ
 σύνολο 1.000
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 50 γρ.
 600 g νερό
 150 g ζάχαρη
 30 g δεξτρόζη
 35 g άνυδρη γλυκόζη 28-30DE
 120 g σοκολάτα 54-58%
 30 g κακάο 10-12
 35 g βάση 50 γρ.
 σύνολο 1.000

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (και για τις δύο περιπτώσεις)
1

Κρατήστε ένα μέρος της ζάχαρης και ανακατέψτε το με τη σκόνη κακάο.

2

Ανακατέψτε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με όλα τα άλλα στερεά συστατικά
(δεξτρόζη, βάση, γλυκόζη σε σκόνη).

3

Θερμάνετε το νερό και μόλις φτάσει στους 40°C προσθέστε μόνον το μίγμα των σακχάρων (όχι το κακάο με το μέρος ζάχαρης).

4

Ανεβάστε τη θερμοκρασία μέχρι τους 75°C περίπου και κρατήστε την σταθερή για μισό λεπτό περίπου.

5

Προσθέστε το μίγμα τού κακάο με τη ζάχαρη αναδεύοντας έντονα.

6

Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα σε σταγόνες, σε chips, ή ψιλοκομμένη αναδεύοντας έντονα και χωρίς να τη λειώσετε προηγουμένως. Η χρήση ραβδομίξερ βελτιώνει κατά πολύ το αποτέλεσμα.

7

Κατεβάστε από τη φωτιά και κρυώστε το γρήγορα μέχρι τους 4°C.

8

Αφήστε να ωριμάσει στους 4°C για 5-6 ώρες.

9

Βάλτε στον παρασκευαστή παγωτού σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και με την εμπειρία που έχετε από τον εξοπλισμό σας.

10

Οι συνταγές αυτές έχουν 40% συνολικά στερεά και 6,5% περίπου ξηρά στερεά κακάο (dry cocoa solids).

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
11

Διακοσμήστε με ρίπλα Αχλάδι Με Τζίντζερ, ρίπλα Red Passion, ρίπλα Φρούτα Δάσους κλπ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
12

Να διευκρινίσουμε ότι στην τρέχουσα νομοθεσία (Κ.Τ.Π. άρθρο 137) ο όρος σορμπέ μάς καλύπτει εάν θεωρήσουμε ότι το κακάο που περιέχεται στο παρασκεύασμά μας είναι στο κατώτατο όριο του 7% που προβλέπει η νομοθεσία για τα σορμπέ με ξηρούς καρπούς. Ειδική μνεία ή διευκρίνιση για σορμπέ σοκολάτας δεν υπάρχει.

Notes

Σορμπέ σοκολάτας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.