fbpx

Μελόπιτα Σίφνου

δια χειρός των μαθητών της Σχολής Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Γαλατσίου

Σχεδόν σε όλο το νότιο Αιγαίο αξιοποιούν τα φρέσκα, ανοιξιάτικα τυριά, και όχι μόνο σε αλμυρά παρασκευάσματα, αλλά και στα κεράσματα. Τα τυρένια γλυκά είναι συνδεδεμένα με την άνοιξη και το Πάσχα σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Στη Σίφνο, την οποία αποκαλούν νησί της γαστρονομίας και όχι άδικα, θα δοκιμάσεις γεύσεις όπως τη μελόπιτα που έχει την τιμητική της, μια παραδοσιακή πίτα η οποία τονίζει και αναδεικνύει μοναδικά τη γλύκα του μελιού! Ένα γλυκό που το φτιάχνουν οπωσδήποτε το Πάσχα αλλά θα έχεις την ευκαιρία να το φας οποιαδήποτε στιγμή στο νησί.
Με αρωματικό μέλι, ολόφρεσκο ανοιξιάτικο τυρί και αυγά, η μελόπιτα είναι εύκολη και γευστική. Η Ανθοτύρα ή ο ανθότυρος είναι το κύριο υλικό του γλυκού και είναι βουτυράτος γιατί την άνοιξη το γάλα των αιγοπροβάτων είναι πλούσιο σε λιπαρά. Το μόνο αρωματικό στη Μελόπιτα Σίφνου είναι η κανέλα, η οποία δεν μπαίνει μέσα στην κρέμα αλλά μόνο από πάνω μόλις το γλυκό βγεί από το φούρνο. Κόβεται σε μικρά, παστελωτά κομμάτια και προσφέρεται σαν λουκούμι. Μικρή μπουκιά, μεγάλη γεύση.
Τη «Μελόπιτα Σίφνου» ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος“Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και του κου Τσεμπέρη Αντωνίου Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 1200 g ανθότυρο
 350 g ζάχαρη
 350 g μέλι
 9 αυγά
 40 g βούτυρο
 30 g σιμιγδάλι
 15 g κανέλα
 2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και πασπαλίζουμε το σιμιγδάλι φροντίζοντας να απλωθεί παντού. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα περνάμε από μούλτι ώστε να γίνει λείο.

2

Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και περιχύνουμε με μέλι

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 1200 g ανθότυρο
 350 g ζάχαρη
 350 g μέλι
 9 αυγά
 40 g βούτυρο
 30 g σιμιγδάλι
 15 g κανέλα
 2 βανίλιες

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και πασπαλίζουμε το σιμιγδάλι φροντίζοντας να απλωθεί παντού. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα περνάμε από μούλτι ώστε να γίνει λείο.

2

Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και περιχύνουμε με μέλι

Notes

Μελόπιτα Σίφνου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.