Αλμυρή Τάρτα με Ψητά Ντοματίνια & Ανθότυρο

Η συνταγή είναι από τον Κάρολο Μιχαηλίδη, Architect-Chef

Yields1 Serving
Υλικά για τη Ζύμη (pâte brisée)
Για ταρτιέρα 23 εκ.
 180 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο), + λίγο για το άνοιγμα
 1 tsp ζάχαρη
 ¾ tsp αλάτι kosher
 125 g βούτυρο αγελάδος, ανάλατο και παγωμένο, κομμένο σε κύβους
 23 tbsp παγωμένο νερό
Για τη Γέμιση
 500 g ανθότυρο
 2 αυγά
 200 g γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
 2 tsp φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 300 g ντοματίνια
 1 tbsp ελαιόλαδο
1

Εκτέλεση Ζύμης

·       Ανάμειξη: Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι. Πρόσθεσε το παγωμένο βούτυρο και τρίψε το με τις άκρες των δαχτύλων σου (sablage), μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο με μικρά κομμάτια βουτύρου.

·       Ενσωμάτωση νερού: Ράντισε με παγωμένο νερό και χρησιμοποίησε ξύστρα ή κουτάλι για να ενώσεις το μείγμα σε νιφάδες.

·       Fraisage: Άπλωσε τις νιφάδες σε καθαρό πάγκο και πίεσε τη ζύμη με την παλάμη σου, τραβώντας την μπροστά (2–3 φορές). Μάζεψέ την, πλάσε σε δίσκο 15 εκ. και τύλιξε με μεμβράνη.

·       Ξεκούραση: Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή έως 24 ώρες).

·       Άνοιγμα και τοποθέτηση: Άνοιξε σε φύλλο 3 χιλ. και 25 εκ. διάμετρο. Τοποθέτησέ την σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και πίεσε απαλά με αλευρωμένα δάχτυλα. Κόψε την περίσσεια και ξαναβάλε στο ψυγείο για 1 ώρα.

·     Κατάψυξη και τρύπημα: Πριν το ψήσιμο, τρύπησε τη βάση με πιρούνι και βάλ’ τη στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

2

Blind Baking (τυφλό ψήσιμο)

Το «τυφλό» ψήσιμο, δηλαδή το ψήσιμο της άδειας βάσης της τάρτας πριν προσθέσεις τη γέμιση, είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία. Πρώτον, επιτρέπει στη ζύμη να ψηθεί ομοιόμορφα και να σταθεροποιηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει υγρές γεμίσεις χωρίς να μουλιάζει ή να στάζει. Επίσης, είναι απαραίτητο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις γεμίσεις που δεν θα ψηθούν καθόλου, όπως λεμονόκρεμες, μους ή κρέμες με βάση το γάλα.
1. Προθέρμανση: Στους 180°C, με σχάρα στη μεσαία θέση.
2. Με βάρη: Στρώσε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της ζύμης και γέμισε με βαρίδια (φασόλια, ρύζι, ζάχαρη ή κεραμικά). Ψήσε για 13–15 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθούν τα τοιχώματα.
3. Αφαίρεση και συνέχεια: Βγάλε τα βάρη, τρύπησε ξανά ελαφρώς τη βάση με πιρούνι αν έχει φουσκώσει και ψήσε άλλα 7–10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν δεν πρόκειται να ξαναψηθεί με την γέμιση, συνέχισε για ακόμη 5–7 λεπτά ώστε να ροδίσει και η βάση.
4. Αναμονή: Άφησε να κρυώσει εντελώς πριν τη γεμίσεις.

3

Γέμιση & Τελικό Ψήσιμο

Ψήσε τα ντοματίνια ολόκληρα με λίγο λάδι και αλάτι για 25 λεπτά στους 180°C μέχρι να αρχίσει να σκάει το δέρμα τους και να βγάζουν τα ζουμιά τους.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το ανθότυρο, το γιαούρτι, το θυμάρι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
Συναρμολόγηση: Στρώσε το μείγμα με το ανθότυρο στην έτοιμη βάση. Τοποθέτησε από πάνω τα ψημένα ντοματίνια. Ράντισε με το ζουμί από τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο και πασπάλισε με έξτρα φρέσκο θυμάρι.
Ψήσιμο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

4

Σερβίρισμα

Άφησε την τάρτα να σταθεί για 10–15 λεπτά. Σέρβιρε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεία πράσινης σαλάτας και δροσερού λευκού Ασύρτικου κρασιού.

5

Μικρά Μυστικά Επιτυχίας

• Πάντα κρύο βούτυρο και χρόνος ξεκούρασης: κρατούν τραγανή και φυλλωτή τη βάση.
• Απόφυγε το παραζύμωμα για να μη σκληρύνει η ζύμη.
• Blind baking = το κλειδί για να μην μουλιάσει η βάση.
• Τεχνικές sablage και fraisage κάνουν όλη τη διαφορά.

https://www.thefoodarchitect.gr/

https://www.instagram.com/_thefoodarchitect_/

 

Ingredients

Υλικά για τη Ζύμη (pâte brisée)
Για ταρτιέρα 23 εκ.
 180 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο), + λίγο για το άνοιγμα
 1 tsp ζάχαρη
 ¾ tsp αλάτι kosher
 125 g βούτυρο αγελάδος, ανάλατο και παγωμένο, κομμένο σε κύβους
 23 tbsp παγωμένο νερό
Για τη Γέμιση
 500 g ανθότυρο
 2 αυγά
 200 g γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
 2 tsp φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 300 g ντοματίνια
 1 tbsp ελαιόλαδο

Directions

1

Εκτέλεση Ζύμης

·       Ανάμειξη: Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι. Πρόσθεσε το παγωμένο βούτυρο και τρίψε το με τις άκρες των δαχτύλων σου (sablage), μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο με μικρά κομμάτια βουτύρου.

·       Ενσωμάτωση νερού: Ράντισε με παγωμένο νερό και χρησιμοποίησε ξύστρα ή κουτάλι για να ενώσεις το μείγμα σε νιφάδες.

·       Fraisage: Άπλωσε τις νιφάδες σε καθαρό πάγκο και πίεσε τη ζύμη με την παλάμη σου, τραβώντας την μπροστά (2–3 φορές). Μάζεψέ την, πλάσε σε δίσκο 15 εκ. και τύλιξε με μεμβράνη.

·       Ξεκούραση: Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή έως 24 ώρες).

·       Άνοιγμα και τοποθέτηση: Άνοιξε σε φύλλο 3 χιλ. και 25 εκ. διάμετρο. Τοποθέτησέ την σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και πίεσε απαλά με αλευρωμένα δάχτυλα. Κόψε την περίσσεια και ξαναβάλε στο ψυγείο για 1 ώρα.

·     Κατάψυξη και τρύπημα: Πριν το ψήσιμο, τρύπησε τη βάση με πιρούνι και βάλ’ τη στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

2

Blind Baking (τυφλό ψήσιμο)

Το «τυφλό» ψήσιμο, δηλαδή το ψήσιμο της άδειας βάσης της τάρτας πριν προσθέσεις τη γέμιση, είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία. Πρώτον, επιτρέπει στη ζύμη να ψηθεί ομοιόμορφα και να σταθεροποιηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει υγρές γεμίσεις χωρίς να μουλιάζει ή να στάζει. Επίσης, είναι απαραίτητο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις γεμίσεις που δεν θα ψηθούν καθόλου, όπως λεμονόκρεμες, μους ή κρέμες με βάση το γάλα.
1. Προθέρμανση: Στους 180°C, με σχάρα στη μεσαία θέση.
2. Με βάρη: Στρώσε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της ζύμης και γέμισε με βαρίδια (φασόλια, ρύζι, ζάχαρη ή κεραμικά). Ψήσε για 13–15 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθούν τα τοιχώματα.
3. Αφαίρεση και συνέχεια: Βγάλε τα βάρη, τρύπησε ξανά ελαφρώς τη βάση με πιρούνι αν έχει φουσκώσει και ψήσε άλλα 7–10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν δεν πρόκειται να ξαναψηθεί με την γέμιση, συνέχισε για ακόμη 5–7 λεπτά ώστε να ροδίσει και η βάση.
4. Αναμονή: Άφησε να κρυώσει εντελώς πριν τη γεμίσεις.

3

Γέμιση & Τελικό Ψήσιμο

Ψήσε τα ντοματίνια ολόκληρα με λίγο λάδι και αλάτι για 25 λεπτά στους 180°C μέχρι να αρχίσει να σκάει το δέρμα τους και να βγάζουν τα ζουμιά τους.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το ανθότυρο, το γιαούρτι, το θυμάρι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
Συναρμολόγηση: Στρώσε το μείγμα με το ανθότυρο στην έτοιμη βάση. Τοποθέτησε από πάνω τα ψημένα ντοματίνια. Ράντισε με το ζουμί από τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο και πασπάλισε με έξτρα φρέσκο θυμάρι.
Ψήσιμο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

4

Σερβίρισμα

Άφησε την τάρτα να σταθεί για 10–15 λεπτά. Σέρβιρε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεία πράσινης σαλάτας και δροσερού λευκού Ασύρτικου κρασιού.

5

Μικρά Μυστικά Επιτυχίας

• Πάντα κρύο βούτυρο και χρόνος ξεκούρασης: κρατούν τραγανή και φυλλωτή τη βάση.
• Απόφυγε το παραζύμωμα για να μη σκληρύνει η ζύμη.
• Blind baking = το κλειδί για να μην μουλιάσει η βάση.
• Τεχνικές sablage και fraisage κάνουν όλη τη διαφορά.

https://www.thefoodarchitect.gr/

https://www.instagram.com/_thefoodarchitect_/

 

Notes

Αλμυρή Τάρτα με Ψητά Ντοματίνια & Ανθότυρο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.