Η συνταγή είναι από τον Κάρολο Μιχαηλίδη, Architect-Chef
Εκτέλεση Ζύμης
· Ανάμειξη: Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι. Πρόσθεσε το παγωμένο βούτυρο και τρίψε το με τις άκρες των δαχτύλων σου (sablage), μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο με μικρά κομμάτια βουτύρου.
· Ενσωμάτωση νερού: Ράντισε με παγωμένο νερό και χρησιμοποίησε ξύστρα ή κουτάλι για να ενώσεις το μείγμα σε νιφάδες.
· Fraisage: Άπλωσε τις νιφάδες σε καθαρό πάγκο και πίεσε τη ζύμη με την παλάμη σου, τραβώντας την μπροστά (2–3 φορές). Μάζεψέ την, πλάσε σε δίσκο 15 εκ. και τύλιξε με μεμβράνη.
· Ξεκούραση: Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή έως 24 ώρες).
· Άνοιγμα και τοποθέτηση: Άνοιξε σε φύλλο 3 χιλ. και 25 εκ. διάμετρο. Τοποθέτησέ την σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και πίεσε απαλά με αλευρωμένα δάχτυλα. Κόψε την περίσσεια και ξαναβάλε στο ψυγείο για 1 ώρα.
· Κατάψυξη και τρύπημα: Πριν το ψήσιμο, τρύπησε τη βάση με πιρούνι και βάλ’ τη στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Blind Baking (τυφλό ψήσιμο)
Το «τυφλό» ψήσιμο, δηλαδή το ψήσιμο της άδειας βάσης της τάρτας πριν προσθέσεις τη γέμιση, είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία. Πρώτον, επιτρέπει στη ζύμη να ψηθεί ομοιόμορφα και να σταθεροποιηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει υγρές γεμίσεις χωρίς να μουλιάζει ή να στάζει. Επίσης, είναι απαραίτητο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις γεμίσεις που δεν θα ψηθούν καθόλου, όπως λεμονόκρεμες, μους ή κρέμες με βάση το γάλα.
1. Προθέρμανση: Στους 180°C, με σχάρα στη μεσαία θέση.
2. Με βάρη: Στρώσε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της ζύμης και γέμισε με βαρίδια (φασόλια, ρύζι, ζάχαρη ή κεραμικά). Ψήσε για 13–15 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθούν τα τοιχώματα.
3. Αφαίρεση και συνέχεια: Βγάλε τα βάρη, τρύπησε ξανά ελαφρώς τη βάση με πιρούνι αν έχει φουσκώσει και ψήσε άλλα 7–10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν δεν πρόκειται να ξαναψηθεί με την γέμιση, συνέχισε για ακόμη 5–7 λεπτά ώστε να ροδίσει και η βάση.
4. Αναμονή: Άφησε να κρυώσει εντελώς πριν τη γεμίσεις.
Γέμιση & Τελικό Ψήσιμο
Ψήσε τα ντοματίνια ολόκληρα με λίγο λάδι και αλάτι για 25 λεπτά στους 180°C μέχρι να αρχίσει να σκάει το δέρμα τους και να βγάζουν τα ζουμιά τους.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το ανθότυρο, το γιαούρτι, το θυμάρι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
Συναρμολόγηση: Στρώσε το μείγμα με το ανθότυρο στην έτοιμη βάση. Τοποθέτησε από πάνω τα ψημένα ντοματίνια. Ράντισε με το ζουμί από τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο και πασπάλισε με έξτρα φρέσκο θυμάρι.
Ψήσιμο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρισμα
Άφησε την τάρτα να σταθεί για 10–15 λεπτά. Σέρβιρε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεία πράσινης σαλάτας και δροσερού λευκού Ασύρτικου κρασιού.
Μικρά Μυστικά Επιτυχίας
• Πάντα κρύο βούτυρο και χρόνος ξεκούρασης: κρατούν τραγανή και φυλλωτή τη βάση.
• Απόφυγε το παραζύμωμα για να μη σκληρύνει η ζύμη.
• Blind baking = το κλειδί για να μην μουλιάσει η βάση.
• Τεχνικές sablage και fraisage κάνουν όλη τη διαφορά.
https://www.thefoodarchitect.gr/
https://www.instagram.com/_thefoodarchitect_/
Ingredients
Directions
Εκτέλεση Ζύμης
· Ανάμειξη: Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι. Πρόσθεσε το παγωμένο βούτυρο και τρίψε το με τις άκρες των δαχτύλων σου (sablage), μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο με μικρά κομμάτια βουτύρου.
· Ενσωμάτωση νερού: Ράντισε με παγωμένο νερό και χρησιμοποίησε ξύστρα ή κουτάλι για να ενώσεις το μείγμα σε νιφάδες.
· Fraisage: Άπλωσε τις νιφάδες σε καθαρό πάγκο και πίεσε τη ζύμη με την παλάμη σου, τραβώντας την μπροστά (2–3 φορές). Μάζεψέ την, πλάσε σε δίσκο 15 εκ. και τύλιξε με μεμβράνη.
· Ξεκούραση: Βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή έως 24 ώρες).
· Άνοιγμα και τοποθέτηση: Άνοιξε σε φύλλο 3 χιλ. και 25 εκ. διάμετρο. Τοποθέτησέ την σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και πίεσε απαλά με αλευρωμένα δάχτυλα. Κόψε την περίσσεια και ξαναβάλε στο ψυγείο για 1 ώρα.
· Κατάψυξη και τρύπημα: Πριν το ψήσιμο, τρύπησε τη βάση με πιρούνι και βάλ’ τη στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Blind Baking (τυφλό ψήσιμο)
Το «τυφλό» ψήσιμο, δηλαδή το ψήσιμο της άδειας βάσης της τάρτας πριν προσθέσεις τη γέμιση, είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία. Πρώτον, επιτρέπει στη ζύμη να ψηθεί ομοιόμορφα και να σταθεροποιηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει υγρές γεμίσεις χωρίς να μουλιάζει ή να στάζει. Επίσης, είναι απαραίτητο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις γεμίσεις που δεν θα ψηθούν καθόλου, όπως λεμονόκρεμες, μους ή κρέμες με βάση το γάλα.
1. Προθέρμανση: Στους 180°C, με σχάρα στη μεσαία θέση.
2. Με βάρη: Στρώσε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της ζύμης και γέμισε με βαρίδια (φασόλια, ρύζι, ζάχαρη ή κεραμικά). Ψήσε για 13–15 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθούν τα τοιχώματα.
3. Αφαίρεση και συνέχεια: Βγάλε τα βάρη, τρύπησε ξανά ελαφρώς τη βάση με πιρούνι αν έχει φουσκώσει και ψήσε άλλα 7–10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν δεν πρόκειται να ξαναψηθεί με την γέμιση, συνέχισε για ακόμη 5–7 λεπτά ώστε να ροδίσει και η βάση.
4. Αναμονή: Άφησε να κρυώσει εντελώς πριν τη γεμίσεις.
Γέμιση & Τελικό Ψήσιμο
Ψήσε τα ντοματίνια ολόκληρα με λίγο λάδι και αλάτι για 25 λεπτά στους 180°C μέχρι να αρχίσει να σκάει το δέρμα τους και να βγάζουν τα ζουμιά τους.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το ανθότυρο, το γιαούρτι, το θυμάρι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
Συναρμολόγηση: Στρώσε το μείγμα με το ανθότυρο στην έτοιμη βάση. Τοποθέτησε από πάνω τα ψημένα ντοματίνια. Ράντισε με το ζουμί από τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο και πασπάλισε με έξτρα φρέσκο θυμάρι.
Ψήσιμο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρισμα
Άφησε την τάρτα να σταθεί για 10–15 λεπτά. Σέρβιρε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεία πράσινης σαλάτας και δροσερού λευκού Ασύρτικου κρασιού.
Μικρά Μυστικά Επιτυχίας
• Πάντα κρύο βούτυρο και χρόνος ξεκούρασης: κρατούν τραγανή και φυλλωτή τη βάση.
• Απόφυγε το παραζύμωμα για να μη σκληρύνει η ζύμη.
• Blind baking = το κλειδί για να μην μουλιάσει η βάση.
• Τεχνικές sablage και fraisage κάνουν όλη τη διαφορά.
https://www.thefoodarchitect.gr/
https://www.instagram.com/_thefoodarchitect_/