Δύο Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους Bread Sommeliers του κόσμου
Μια σπουδαία διεθνής διάκριση γεμίζει περηφάνια τον ελληνικό αρτοποιητικό κόσμο: οι Δημήτρης Φραγκογιάννης και Νικόλας Παρασκευάς είναι πλέον επίσημα πιστοποιημένοι International Bread Sommeliers, με εκπαίδευση σε φημισμένο γερμανικό ινστιτούτο. Μετά από έναν απαιτητικό χρόνο σπουδών και εντατικής προετοιμασίας, οι δύο Έλληνες αρτοποιοί εντάχθηκαν ανάμεσα στους 250 επαγγελματίες διεθνώς που κατέχουν αυτόν τον εξειδικευμένο τίτλο.
Η διάκριση αυτή δεν αποτελεί απλώς αναγνώριση τεχνικής κατάρτισης, αλλά αναδεικνύει μια βαθιά πολιτισμική και αισθητική προσέγγιση στην αρτοποιία. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, ο Δημήτρης και ο Νικόλας εξερεύνησαν εις βάθος τον κόσμο του ψωμιού: την ιστορία του, τις πρώτες ύλες, τις τεχνικές παραγωγής, τη γευσιγνωσία, τη σύνδεσή του με άλλα τρόφιμα (όπως κρασί, τυριά, αλλαντικά) και τη θέση του στην παγκόσμια γαστρονομική κουλτούρα.
Τι είναι ο Bread Sommelier;
Ο τίτλος δεν είναι μια απλή επαγγελματική πιστοποίηση – είναι η ανώτατη διεθνής εξειδίκευση στον χώρο της αρτοποιίας. Πρόκειται για έναν “σομελιέ” του ψωμιού, έναν ειδικό που γνωρίζει σε βάθος την παραγωγή, τη γεύση, την πολιτισμική σημασία και τις δυνατότητες συνδυασμού του ψωμιού με άλλα τρόφιμα. Ακριβώς όπως ένας wine sommelier απογειώνει την εμπειρία του κρασιού, έτσι και ο bread sommelier επαναπροσδιορίζει το ψωμί ως πολιτισμικό αγαθό και εργαλείο γαστρονομικής έκφρασης.
Αυτή είναι και η αποστολή του Δημήτρη Φραγκογιάννη και του Νικόλα Παρασκευά από εδώ και πέρα: να λειτουργήσουν ως διεθνείς πρεσβευτές του ελληνικού ψωμιού, να εμπνεύσουν νέους αρτοποιούς, να εκπαιδεύσουν το κοινό και να υπερασπιστούν την ποιοτική, αυθεντική αρτοποιία με γνώση, ευαισθησία και πάθος.
H oμάδα του περιοδικού Αρτοποιός / Fresh Pastry τούς εύχεται κάθε επαγγελματική και προσωπική επιτυχία!
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα…