Κρητικές κριθαροκουλούρες (Ντάκοι)

Τις κρητικές κριθαροκουλούρες ετοίμασαν ο κος Μιχάλης Γιώσης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Καρτέρης Νίκος, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Β1.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 2000 g αλεύρι κρίθινο
 1500 g αλεύρι ολικής
 1500 g αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
 500 g ελαιόλαδο
 130 g μαγιά νωπή
 100 g αλάτι
 6000 g νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά στον κάδο του ζυμωτήρα, σε αργή
ταχύτητα, για περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
για 25΄-30΄(ανάλογα την εποχή).

2

Κόβουμε τεμάχια 200 -250 γρ. Πλάθουμε σε πλακέ καρβελάκια ή σε φυτίλια που τα μορφοποιούμε σε χαλαρά «σαλιγκάρια» και τα τοποθετούμε σε ίσες αποστάσεις, σε λαμαρίνες. Τοποθετούμε στη στόφα (38°C - 70% υγρασία) για 35΄με 40΄ δημιουργώντας πλούσιους ατμούς.

3

Ψήνουμε στους 200°C για 35΄- 40΄στο ταμπάνι ή 190°C για 30΄- 35΄στον αέρα. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 6 -18 ώρες.

4

Κόβουμε στη μέση οριζόντια και ξαναστρώνουμε σε λαμαρίνες. Ξαναψηνουμε στους 200°C για 30΄- 35΄στο ταμπανι ή 190°C για 25΄ - 30΄στον αερα.

5

Για μεγαλύτερη ξήρανση, άρα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το δεύτερο ψήσιμο μπορεί να γίνει στους 100°C - 130°C για 2 -2,5 ώρες.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 2000 g αλεύρι κρίθινο
 1500 g αλεύρι ολικής
 1500 g αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
 500 g ελαιόλαδο
 130 g μαγιά νωπή
 100 g αλάτι
 6000 g νερό

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά στον κάδο του ζυμωτήρα, σε αργή
ταχύτητα, για περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
για 25΄-30΄(ανάλογα την εποχή).

2

Κόβουμε τεμάχια 200 -250 γρ. Πλάθουμε σε πλακέ καρβελάκια ή σε φυτίλια που τα μορφοποιούμε σε χαλαρά «σαλιγκάρια» και τα τοποθετούμε σε ίσες αποστάσεις, σε λαμαρίνες. Τοποθετούμε στη στόφα (38°C - 70% υγρασία) για 35΄με 40΄ δημιουργώντας πλούσιους ατμούς.

3

Ψήνουμε στους 200°C για 35΄- 40΄στο ταμπάνι ή 190°C για 30΄- 35΄στον αέρα. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 6 -18 ώρες.

4

Κόβουμε στη μέση οριζόντια και ξαναστρώνουμε σε λαμαρίνες. Ξαναψηνουμε στους 200°C για 30΄- 35΄στο ταμπανι ή 190°C για 25΄ - 30΄στον αερα.

5

Για μεγαλύτερη ξήρανση, άρα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το δεύτερο ψήσιμο μπορεί να γίνει στους 100°C - 130°C για 2 -2,5 ώρες.

Notes

Κρητικές κριθαροκουλούρες (Ντάκοι)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.