Τις κρητικές κριθαροκουλούρες ετοίμασαν ο κος Μιχάλης Γιώσης, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Καρτέρης Νίκος, Τεχνολόγος Τροφίμων για της ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Β1.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά στον κάδο του ζυμωτήρα, σε αργή
ταχύτητα, για περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
για 25΄-30΄(ανάλογα την εποχή).
Κόβουμε τεμάχια 200 -250 γρ. Πλάθουμε σε πλακέ καρβελάκια ή σε φυτίλια που τα μορφοποιούμε σε χαλαρά «σαλιγκάρια» και τα τοποθετούμε σε ίσες αποστάσεις, σε λαμαρίνες. Τοποθετούμε στη στόφα (38°C - 70% υγρασία) για 35΄με 40΄ δημιουργώντας πλούσιους ατμούς.
Ψήνουμε στους 200°C για 35΄- 40΄στο ταμπάνι ή 190°C για 30΄- 35΄στον αέρα. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 6 -18 ώρες.
Κόβουμε στη μέση οριζόντια και ξαναστρώνουμε σε λαμαρίνες. Ξαναψηνουμε στους 200°C για 30΄- 35΄στο ταμπανι ή 190°C για 25΄ - 30΄στον αερα.
Για μεγαλύτερη ξήρανση, άρα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το δεύτερο ψήσιμο μπορεί να γίνει στους 100°C - 130°C για 2 -2,5 ώρες.
Ingredients
Directions
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά στον κάδο του ζυμωτήρα, σε αργή
ταχύτητα, για περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
για 25΄-30΄(ανάλογα την εποχή).
Κόβουμε τεμάχια 200 -250 γρ. Πλάθουμε σε πλακέ καρβελάκια ή σε φυτίλια που τα μορφοποιούμε σε χαλαρά «σαλιγκάρια» και τα τοποθετούμε σε ίσες αποστάσεις, σε λαμαρίνες. Τοποθετούμε στη στόφα (38°C - 70% υγρασία) για 35΄με 40΄ δημιουργώντας πλούσιους ατμούς.
Ψήνουμε στους 200°C για 35΄- 40΄στο ταμπάνι ή 190°C για 30΄- 35΄στον αέρα. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 6 -18 ώρες.
Κόβουμε στη μέση οριζόντια και ξαναστρώνουμε σε λαμαρίνες. Ξαναψηνουμε στους 200°C για 30΄- 35΄στο ταμπανι ή 190°C για 25΄ - 30΄στον αερα.
Για μεγαλύτερη ξήρανση, άρα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το δεύτερο ψήσιμο μπορεί να γίνει στους 100°C - 130°C για 2 -2,5 ώρες.