Λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι

Και φέτος το Πάσχα, η Μύλοι Λούλη προτείνει το Super Τσουρεκιού, ένα αλεύρι από μαλακό σιτάρι πολυτελείας, ενισχυμένο. Ιδανικό για την παρασκευή παραδοσιακού πολίτικου τσουρεκιού, αφράτου, με χρυσαφένια ψίχα και πλούσιο άρωμα μαστίχας, για να ζυμώσετε με τέχνη και μεράκι!

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 800 g νερό
 800 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 500 g μαγιά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
 3500 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 60 g μαχλέπι σκόνη
 25 g μαστίχα κοπανισμένη
 15 g κακουλέ σκόνη
 20 g αλάτι
 650 g βούτυρο γάλακτος λιωμένο
 600 g γάλα
 1600 g ζάχαρη
 800 g αυγά
 3 πορτοκάλια ξύσμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Για το προζύμι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και τοποθετούμε στη στόφα έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 20 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
2

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι, έως ότου φτάσει το μείγμα τους 35oC.

3

Κατόπιν ρίχνουμε το προζύμι, το αλεύρι, τα αυγά και το μείγμα που έχουμε ζεστάνει στο ζυμωτήριο.

4

Ζυμώνουμε πολύ καλά για 6 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για όσο χρειαστεί στη 2η μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και γυαλιστερή. Η θερμοκρασία της ζύμης μας θα πρέπει να είναι 30-32oC.

5

Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά. Κόβουμε στο επιθυμητό βάρος και προπλάθουμε σε σχήμα φιτίλι. Ξεκουράζουμε 30-40 λεπτά.

6

Πλάθουμε σε σχήμα τσουρεκιού και τοποθετούμε στη στόφα για 45-60 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλο. Φουρνίζουμε 160-170oC με ανοιχτό τάπερ.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
 800 g νερό
 800 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 500 g μαγιά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
 3500 g αλεύρι Super Τσουρεκιού
 60 g μαχλέπι σκόνη
 25 g μαστίχα κοπανισμένη
 15 g κακουλέ σκόνη
 20 g αλάτι
 650 g βούτυρο γάλακτος λιωμένο
 600 g γάλα
 1600 g ζάχαρη
 800 g αυγά
 3 πορτοκάλια ξύσμα

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
1

Για το προζύμι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και τοποθετούμε στη στόφα έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 20 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
2

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι, έως ότου φτάσει το μείγμα τους 35oC.

3

Κατόπιν ρίχνουμε το προζύμι, το αλεύρι, τα αυγά και το μείγμα που έχουμε ζεστάνει στο ζυμωτήριο.

4

Ζυμώνουμε πολύ καλά για 6 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για όσο χρειαστεί στη 2η μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και γυαλιστερή. Η θερμοκρασία της ζύμης μας θα πρέπει να είναι 30-32oC.

5

Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά. Κόβουμε στο επιθυμητό βάρος και προπλάθουμε σε σχήμα φιτίλι. Ξεκουράζουμε 30-40 λεπτά.

6

Πλάθουμε σε σχήμα τσουρεκιού και τοποθετούμε στη στόφα για 45-60 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε φιλέ αμύγδαλο. Φουρνίζουμε 160-170oC με ανοιχτό τάπερ.

Notes

Λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.