Προζυμένιο ψωμί με παντζάρι

Η συνταγή είναι από τον Νίκο Χανδόλια,
Artisan Baker
@frommydadsbakery

Ο ρόλος της βιταμίνης C: Η έντονη κόκκινη χρωστική ουσία στα παντζάρια ονομάζεται βεταλαΐνη και έχει σχετικά σταθερή συμπεριφορά σε όξινα περιβάλλοντα, αλλά φθείρεται γρήγορα σε αλκαλικές συνθήκες. Η χρωστική ουσία βεταλαΐνη, περιέχεται στο κενοτόπιο των κυττάρων του παντζαριού. Μια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να βλάψει τις μεμβράνες των κυττάρων και να προκαλέσει τη διαρροή της βεταλαΐνης και έτσι να σκουρύνει/ καφετίσει την ζύμη μας. Για να το περιορίσουμε αυτό, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο ζυμάρι μας αντιοξειδωτικά όπως το ασκορβικό οξύ (γνωστό και ως βιταμίνη C) που θα προστατεύσουν το παντζάρι από την οξείδωση και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του ζωντανού χρώματος στο ζυμάρι. Η προσθήκη του ασκορβικού οξέος είναι προαιρετική και δεν επηρεάζει τη γεύση στο ψωμί αλλά είναι το κλειδί για να διατηρήσει το κατακόκκινο χρώμα του παντζαριού.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ (για 1 κιλό ζυμάρι)
 420 g λευκό σκληρό αλεύρι
 105 g αλεύρι ολικής
 190 g νερό (φιλτραρισμένο γιατί της βρύσης μπορεί να περιέχει χλώριο)
 190 g χυμό από παντζάρι
 80 g προζύμι (ταϊσμένο, που έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί)
 10 g αλάτι
 5 g ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ανακατεύουμε τα αλεύρια και το ασκορβικό οξύ σε ένα μπολ.

2

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το χυμό (τα οποία δεν πρέπει να είναι πολύ κρύα).

3

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για μια ώρα, ώστε να απορροφηθεί το υγρό και να αρχίσει να αναπτύσσεται η γλουτένη στο αλεύρι.

4

Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά.

5

Σκεπάζουμε το μπολ και περιμένουμε 30 λεπτά.

6

Προσθέτουμε το αλάτι και αναμιγνύουμε το ζυμάρι καλά ώστε να πάει παντού.

7

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά ώσπου να ομογενοποιηθεί.

8

Αναδιπλώνουμε το ζυμάρι 4 με 6 φορές στον εαυτό του.

9

Επαναλαμβάνουμε την αναδίπλωση 3 με 4 φορές αρχικά ανά 30 λεπτά και την τελευταία φορά μετά από 45 λεπτά.

10

Αφήνουμε το ζυμάρι 4 με 6 ώρες (εξαρτάται από τη θερμοκρασία στον χώρο μας) μέχρι να διπλασιαστεί.

11

Σχηματίζουμε το καρβέλι και το τοποθετούμε σε ένα καλαθάκι.

12

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες.

13

Πριν το ψήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο για μια ώρα (με τη γάστρα μέσα) στους 250 βαθμούς.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ (για 1 κιλό ζυμάρι)
 420 g λευκό σκληρό αλεύρι
 105 g αλεύρι ολικής
 190 g νερό (φιλτραρισμένο γιατί της βρύσης μπορεί να περιέχει χλώριο)
 190 g χυμό από παντζάρι
 80 g προζύμι (ταϊσμένο, που έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί)
 10 g αλάτι
 5 g ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ανακατεύουμε τα αλεύρια και το ασκορβικό οξύ σε ένα μπολ.

2

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το χυμό (τα οποία δεν πρέπει να είναι πολύ κρύα).

3

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για μια ώρα, ώστε να απορροφηθεί το υγρό και να αρχίσει να αναπτύσσεται η γλουτένη στο αλεύρι.

4

Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά.

5

Σκεπάζουμε το μπολ και περιμένουμε 30 λεπτά.

6

Προσθέτουμε το αλάτι και αναμιγνύουμε το ζυμάρι καλά ώστε να πάει παντού.

7

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά ώσπου να ομογενοποιηθεί.

8

Αναδιπλώνουμε το ζυμάρι 4 με 6 φορές στον εαυτό του.

9

Επαναλαμβάνουμε την αναδίπλωση 3 με 4 φορές αρχικά ανά 30 λεπτά και την τελευταία φορά μετά από 45 λεπτά.

10

Αφήνουμε το ζυμάρι 4 με 6 ώρες (εξαρτάται από τη θερμοκρασία στον χώρο μας) μέχρι να διπλασιαστεί.

11

Σχηματίζουμε το καρβέλι και το τοποθετούμε σε ένα καλαθάκι.

12

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες.

13

Πριν το ψήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο για μια ώρα (με τη γάστρα μέσα) στους 250 βαθμούς.

Notes

Προζυμένιο ψωμί με παντζάρι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.