fbpx

από | Ιούλ 14, 2015 | Τεχνικά Θέματα

Nέος Κανονισμός ΕΕ 1169/2011 – Στόχος, η πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή

Οι ανησυχίες και το ενδιαφέρον του σύγχρονου καταναλωτή για τη σωστή διατροφή, καθώς και η ανάγκη για όλο και πιο σαφείς – κατανοητές ετικέτες τροφίμων ούτως ώστε να μπορεί να επιλέγει με επίγνωση τα τρόφιμα που καταναλώνει, έφερε αλλαγές στην νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων. Από τις 13 Δεκεμβρίου του 2014 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός ΕΕ με αριθ.1169/2014, με τον οποίο θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που διέπουν τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και ειδικότερα την επισήμανση των τροφίμων. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή αφορά τους παρασκευαστές τροφίμων, το λιανεμπόριο και τις μονάδες μαζικής εστίασης.

Ο νέος Κανονισμός ενοποιεί τις Οδηγίες 2000/13/ΕΚ και 90/496/ΕΟΚ, με τις περισσότερες διατάξεις της πρώτης να χρονολογούνται από το 1978! Έτσι πρόκειται για την μεγαλύτερη νομοθετική μεταρρύθμιση στην επισήμανση των τροφίμων εδώ και πολλά χρόνια. Στόχος της εν λόγω νομοθεσίας είναι να διασφαλιστεί ευκολότερη συμμόρφωση και μεγαλύτερη σαφήνεια. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, υπάρχουν ερμηνευτικές εκκρεμότητες.

Ας δούμε κάποιες από τις αλλαγές που προκύπτουν.

Η διατροφική δήλωση καθίσταται πλέον υποχρεωτική για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, διότι εκτιμάται ότι αποτελεί μια σημαντική μέθοδο για την πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με την σύνθεση των τροφίμων και τους βοηθά να επιλέγουν ενήμεροι. Θεσπίζεται ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς στις ετικέτες για να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και οι άνθρωποι με προβλήματα οράσεως.

Προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι τρόποι διάθεσης των τροφίμων στους καταναλωτές γίνεται αποσαφήνιση των απαιτήσεων σχετικά με την παροχή πληροφοριών για την εξ αποστάσεως πώληση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αλλεργιογόνες ουσίες στον κατάλογο των συστατικών ώστε οι καταναλωτές που πάσχουν από τροφική αλλεργία ή δυσανεξία να μπορούν να κάνουν ενήμεροι ασφαλείς επιλογές.

Πλέον και για τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα ο παραγωγός υποχρεούται να ενημερώνει τον καταναλωτή για τυχών παρουσία αλλεργιογόνου. Ο ΕΦΕΤ έχει στείλει σχετική εγκύκλιο στην Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, στην οποία σημειώνονται τα ακόλουθα:

Οι υποχρεωτικές από την νομοθεσία ενδείξεις πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες και προσβάσιμες στον χώρο πώλησης – προσφοράς των μη συσκευασμένων τροφίμων, να είναι ευανάγνωστες και να παρέχονται στον καταναλωτή οπωσδήποτε πριν την πώληση – διάθεση των τροφίμων. Πρέπει να δίνονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, ενώ επιτρέπεται επιπλέον και η πολύγλωσση παροχή πληροφοριών.

Η εν λόγω πληροφόρηση μπορεί να δίνεται και προφορικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος που να παραπέμπει τις ευπαθείς ομάδες να συμβουλευτούν το εξειδικευμένο προσωπικό εντός της επιχείρησης. Όμως παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν και σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και να δίνονται πάντα πριν την πώληση.

Τέλος, σε κάθε αλλαγή – τροποποίηση της σύνθεσης ενός προϊόντος, η αναθεώρηση των ενδείξεων που το αφορούν είναι απαραίτητη.

Οι αλλεργιογόνες ουσίες που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κανονισμό είναι οι ακόλουθες:

  • Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (δηλ. σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, όλυρα, σιτηρό kamut) και προϊόντα με βάση τα δημητριακά (με κάποιες εξαιρέσεις).
  • Καρκινοειδή ( π.χ. γαρίδες, αστακοί) και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή.
  • Αυγά και προϊόντα με αυγά.
  • Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια.
  • Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες.
  • Σόγια και προϊόντα με βάση την σόγια (με κάποιες εξαιρέσεις).
  • Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης, με κάποιες εξαιρέσεις).
  • Καρποί με κέλυφος όπως αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φυστίκια κ.άλ. και προϊόντα και βάσει τα ανωτέρω.
  • Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο.
  • Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι (π.χ. μουστάρδα).
  • Σπόροι σησαμίου και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμίου.
  • Διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις.
  • Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο.
  • Μαλάκια (δηλ. χταπόδια, καλαμάρια κ.τ.λ.) και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.

Ο λόγος που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τα αλλεργιογόνα είναι γιατί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες αυξάνεται διαρκώς. Οι αλλεργιογόνες ουσίες ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, τέτοιες που δεν θα ήταν ανιχνεύσιμες εργαστηριακά, μπορούν να αποβούν μοιραίες για έναν άνθρωπο που παρουσιάζει ευαισθησία στην εν λόγω ουσία.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι είναι απαραίτητο για κάθε επιχείρηση να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφάλειας που να εντοπίζει την παρουσία αλλεργιογόνου σε κάθε προϊόν, το προσωπικό να εκπαιδευτεί σε αυτό και με υπευθυνότητα να μπορεί να ενημερώσει τους πελάτες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

mm

Ελένη Πανά

Απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στα τρόφιμα και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στην ανάπτυξη Συστημάτων Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς και στην εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας. Είναι ιδιοκτήτης εταιρείας παροχής υπηρεσιών για την ασφάλειας των τροφίμων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.