Αρτοποιοί από όλη την Ελλάδα διαγωνίστηκαν στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ARTOZYMA. Συμμετείχαν συνολικά έξι τετραμελείς ομάδες που επιλέχθηκαν από ολόκληρη τη χώρα. Στο χώρο του διαγωνισμού βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους.
Εξέφρασε τη χαρά του που το πρωτάθλημα ψωμιού ξεκίνησε για μια ακόμη φορά με τις καλύτερες προϋποθέσεις στη Θεσσαλονίκη και που νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, μπαίνουν στο χώρο της αρτοποιίας με όρεξη και μεράκι. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η αρτοποιία θα γίνει ακόμη καλύτερη, όπως είπε.
Η μάχη του πρωταθλήματος
Οι έξι ομάδες αγωνίστηκαν την πρώτη ημέρα (Σάββατο 22 Φεβρουαρίου) στην κατηγορία «Ψωμί» που προέβλεπε την παρασκευή και δημιουργία τεσσάρων ειδών άρτου: Χωριάτικου, ΒΙΟ, Αργής Ωρίμανσης και Ψωμί του Τόπου μας (παραδοσιακό).
Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή 23 Φεβρουαρίου) η μάχη δόθηκε στα αρτοποιήματα: Τσουρέκι, Κουλούρι (κλασικό και καινοτόμο), Σταφιδόψωμο (νέα πρόταση), Τοπική Πίτα, Γκουρμέ Σάντουιτς και Ελεύθερη Πρόταση, ενώ την τρίτη ημέρα (Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου) οι έξι ομάδες αγωνίστηκαν στην κατασκευή Καλλιτεχνικών Δημιουργιών με βάση το ζυμάρι και με θέμα «Αρχαία Ελλάδα».
Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν σε όλους τα καλλιτεχνήματα από ζυμάρι που παρουσίασαν οι έξι ομάδες: «Αρχαία Τριήρης» (το σκάφος του Οδυσσέα) από την ομάδα των Μικρών Νησιών, «Κιονόκρανο Ιωνικού ρυθμού» από την ομάδα της Πελοποννήσου, «το Ανάκτορο της Κνωσσού» από την ομάδα της Κρήτης, «Καρυάτιδα» από την ομάδα της Μακεδονίας, «Αρχαίο Θέατρο» από την ομάδα της Θράκης, «Δούρειος Ίππος» από τη Μικτή Ελλάδος.
Την Κριτική Επιτροπή του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού αποτελούσαν οι: Νίκος Μάζης (πρόεδρος Αρτοποιών Λακωνίας), Έλσα Κουκουμέρια (πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Καλιώτης (Τεχνικός και Εκπαιδευτής Αρτοποιών Lesaffre, Γαλλία), Χρήστος Φραγκέας (τ. πρόεδρος Αρτοποιών Μεσσηνίας), Παρθένα Παστραφίδου (ιδρύτρια Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής) και Christian Vabret (ιδρυτής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ψωμιού και επίτιμος Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής).
Η βαθμολογία που συγκέντρωσαν τις τρεις ημέρες οι έξι ομάδες όρισε τους τρεις νικητές και την τελική κατάταξη στον τριήμερο μαραθώνιο αγώνα του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού. Από τις έξι ομάδες -με βάση και τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν- ορίστηκαν τα οκτώ μέλη της νέας εθνικής ομάδας (τακτικά και αναπληρωματικά) που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια στο Παρίσι.
Οι ομάδες που συμμετείχαν και οι διακρίσεις:
1. Πελοπόννησος (Xρυσό Μετάλλιο)
- Σείριος Καίσαρης
- Δημήτρης Δρίτσας
- Στέφανος Διαμαντόπουλος
- Θεοδώρα Γεωργιοπούλου
2. Κρήτη (Ασημένιο Μετάλλιο)
- Μανώλης Καλαϊτζάκης
- Διονύσης Βογιατζής
- Μιχάλης Πατεράκης
- Μενέλαος Πλουμής
3. Μακεδονία (Χάλκινο Μετάλλιο)
- Ιωάννης Δρόσος
- Τάσος Μπουζέλος
- Νίκος Δεληγιαννίδης
- Ελένη Δομοχτζίδου
Μικρά Νησιά
- Φάνης Βελετζάκος
- Στάθης Κατωπόδης
- Νίκος Κορφιάτης
- Ευάγγελος Γράβαρης
Θράκη
- Κατερίνα Φύσαρη
- Αγγελική Κουτσούροβα
- Παναγιώτα Βαφειάδου
- Μάριος Λυκουρίνος
Μικτή Ελλάδος
- Λεωνίδας Γιαλαντωνίδης
- Ονούρ Τσαμπάζ
- Ιωσήφ Κυριακίδης
- Βαγγέλης Τσώτρας
Σύμφωνα με την απόφαση της Κριτικής Επιτροπής η σύνθεση της νέας Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας που θα ταξιδέψει στο Παρίσι είναι:
- Σείριος Καίσαρης, Δημήτρης Δρίτσας (Πελοπόννησος)
- Μανώλης Καλαϊτζάκης, Διονύσης Βογιατζής (Κρήτη)
- Ιωάννης Δρόσος (Μακεδονία)
- Νίκος Κορφιάτης (Μικρά νησιά)
- Κατερίνα Φύσαρη (Θράκη)
- Λεωνίδας Γιαλαντωνίδης (Μικτή Ελλάδος)