Πασχαλινό τσουρέκι

Πέρα από τα επιμέρους υλικά και μυρωδικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να φτιάξει τσουρέκι, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές και τρόποι παρασκευής. Επίσης, διατίθενται πλέον στην επαγγελματική αγορά πλήθος μιγμάτων για τη γρήγορη και με λιγότερα ρίσκα αποτυχίας παρασκευή τσουρεκιών. Εδώ παραθέτουμε μια από τις πολλές συνταγές για την παρασκευή τσουρεκιού.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τσουρεκιού
 750 g νωπή μαγιά (χρυσή)
 2500 g χλιαρό Γάλα
 50 αυγά (περίπου 3 κιλά)
 3200 g ζάχαρη
 50 g ξύσμα πορτοκαλιών
 1500 g βούτυρο λιωμένο
 50 g αλάτι
 10 g βανίλια
 50 g γλυκάνισο
 50 g μαχλέπι κοπανισμένο
 20 g μαστίχα κοπανισμένη
 Κρόκοι αυγών διαλυμένοι σε λίγο νερό
 Αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αρχικά φτιάχνουμε την προζύμη: διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα μαζί με το αλάτι, 500 γρ από τη ζάχαρη και προσθέτουμε περίπου 3.500 γρ. από το αλεύρι. Αφήνουμε την προζύμη να «πιάσει» (για ταχύτερη διαδικασία τη βάζουμε στη στόφα για 30’ στους 35°C). Στη συνέχεια βάζουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, την προζύμη (η οποία έχει κάνει τρύπες στην επιφάνειά της) τα αυγά και τα αλεσμένα μυρωδικά.

2

Ζυμώνουμε για 4’ στην πρώτη ταχύτητα και 10-12’ στη δεύτερη. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του ζυμώματος, εφόσον έχει αναπτυχθεί καλά η γλουτένη, προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα. Το ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια και το αφήνουμε άλλα 30 λεπτά. Κόβουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη στόφα για 40-50’ στους 30°C.

3

Τέλος αλείφουμε με πολλή προσοχή την επιφάνεια των τσουρεκιών με διάλυμα από κρόκους αυγού, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη και ψήνουμε στους 160°C για 50 λεπτά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 10 kg αλεύρι Τσουρεκιού
 750 g νωπή μαγιά (χρυσή)
 2500 g χλιαρό Γάλα
 50 αυγά (περίπου 3 κιλά)
 3200 g ζάχαρη
 50 g ξύσμα πορτοκαλιών
 1500 g βούτυρο λιωμένο
 50 g αλάτι
 10 g βανίλια
 50 g γλυκάνισο
 50 g μαχλέπι κοπανισμένο
 20 g μαστίχα κοπανισμένη
 Κρόκοι αυγών διαλυμένοι σε λίγο νερό
 Αμύγδαλο φιλέ

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Αρχικά φτιάχνουμε την προζύμη: διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα μαζί με το αλάτι, 500 γρ από τη ζάχαρη και προσθέτουμε περίπου 3.500 γρ. από το αλεύρι. Αφήνουμε την προζύμη να «πιάσει» (για ταχύτερη διαδικασία τη βάζουμε στη στόφα για 30’ στους 35°C). Στη συνέχεια βάζουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, την προζύμη (η οποία έχει κάνει τρύπες στην επιφάνειά της) τα αυγά και τα αλεσμένα μυρωδικά.

2

Ζυμώνουμε για 4’ στην πρώτη ταχύτητα και 10-12’ στη δεύτερη. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του ζυμώματος, εφόσον έχει αναπτυχθεί καλά η γλουτένη, προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα. Το ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια και το αφήνουμε άλλα 30 λεπτά. Κόβουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη στόφα για 40-50’ στους 30°C.

3

Τέλος αλείφουμε με πολλή προσοχή την επιφάνεια των τσουρεκιών με διάλυμα από κρόκους αυγού, λίγο νερό και λίγη ζάχαρη και ψήνουμε στους 160°C για 50 λεπτά.

Notes

Πασχαλινό τσουρέκι

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.