fbpx

Σορμπέ λεμόνι

Το σορμπέ λεμόνι παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών και δε μπορεί να λείπει από καμία βιτρίνα παγωτού. Κανείς δεν αντιστέκεται στη δροσερή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα που καθαρίζει το στόμα από γεύσεις άλλων εδεσμάτων που έχουν προηγηθεί, γι’ αυτό και συνηθίζεται να προσφέρεται και σαν ενδιάμεσο μεταξύ δύο πιάτων. Δεν περιέχει λιπαρά και διατηρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του στυμμένου λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού περιέχει 14% συνολικά στερεά από τα οποία 5% είναι σάκχαρα. Για την παρασκευή του σορμπέ λεμονιού θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση φρούτου 50 ή 100 γραμμαρίων. Να θυμίσουμε εδώ ότι μια βάση 50 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 3,5% στην διαμόρφωση της συνταγής, άρα το σύνολο της βάσης φρούτου που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 35 γραμμάρια. Αντιστοίχως, η βάση 100 γραμμαρίων συμμετέχει σε ποσοστό 7% και το σύνολο της βάσης που θα περιέχεται σε ένα κιλό σορμπέ θα είναι 70 γραμμάρια.

Yields1 Serving
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 50 γρ.
 510 g νερό
 180 g ζάχαρη
 40 g δεξτρόζη
 35 g γλυκόζη 30DE
 35 g βάση φρούτου 50 γρ.
 200 g χυμός λεμονιού
 2 g ξύσμα λεμονιού
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 100 γρ.
 510 g νερό
 180 g ζάχαρη
 40 g δεξτρόζη
 70 g βάση φρούτου 100 γρ.
 200 g χυμός λεμονιού
 2 g ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ (και για τις δύο περιπτώσεις)
1

Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής. Ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα στερεά συστατικά, τα ρίχνουμε σε μια στεγνή λεκάνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ρίχνουμε πρώτα τα στερεά και στη συνέχεια το ξύσμα λεμονιού στο νερό, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα για να διαλυθούν καλά τα σάκχαρα (η χρήση ραβδομίξερ διευκολύνει τη διαδικασία και εξασφαλίζει ένα καλύτερο αποτέλεσμα).

2

Παστεριώνουμε το μίγμα στους 85°C. Όταν το μίγμα κρυώσει στους 4°C προσθέτουμε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και αφήνουμε να ωριμάσει για μερικές ώρες. Περνάμε το μίγμα από καθαρή και στεγνή σίτα για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα ξύσματος λεμονιού. Βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
3

Για την περίπτωση που χρησιμοποιείτε βάση κρύας παρασκευής, ακολουθήστε όλα τα βήματα εκτός από την παστερίωση και εξασφαλίστε την απόλυτη καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιήσετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
4

Αν θέλετε να κάνετε το σορμπέ σας να ξεχωρίσει, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα νερού με χυμό από αγγούρι.
Για το σκοπό αυτό στην καλύτερη περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποχυμωτή, ειδάλλως, αποφλοιώστε τα αγγούρια, αφαιρέστε προσεκτικά τους σπόρους και στην συνέχεια χρησιμοποιείστε ραβδομίξερ ή μπλέντερ για να τα πολτοποιήσετε.
Η σάρκα του αγγουριού περιέχει 95% νερό, άρα, η αντικατάσταση αυτή δεν θα ανατρέψει την ισορροπία μεταξύ στερεών και υγρών.

Ingredients

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 50 γρ.
 510 g νερό
 180 g ζάχαρη
 40 g δεξτρόζη
 35 g γλυκόζη 30DE
 35 g βάση φρούτου 50 γρ.
 200 g χυμός λεμονιού
 2 g ξύσμα λεμονιού
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΗΣ 100 γρ.
 510 g νερό
 180 g ζάχαρη
 40 g δεξτρόζη
 70 g βάση φρούτου 100 γρ.
 200 g χυμός λεμονιού
 2 g ξύσμα λεμονιού

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (και για τις δύο περιπτώσεις)
1

Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής. Ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα στερεά συστατικά, τα ρίχνουμε σε μια στεγνή λεκάνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ρίχνουμε πρώτα τα στερεά και στη συνέχεια το ξύσμα λεμονιού στο νερό, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα για να διαλυθούν καλά τα σάκχαρα (η χρήση ραβδομίξερ διευκολύνει τη διαδικασία και εξασφαλίζει ένα καλύτερο αποτέλεσμα).

2

Παστεριώνουμε το μίγμα στους 85°C. Όταν το μίγμα κρυώσει στους 4°C προσθέτουμε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και αφήνουμε να ωριμάσει για μερικές ώρες. Περνάμε το μίγμα από καθαρή και στεγνή σίτα για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα ξύσματος λεμονιού. Βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
3

Για την περίπτωση που χρησιμοποιείτε βάση κρύας παρασκευής, ακολουθήστε όλα τα βήματα εκτός από την παστερίωση και εξασφαλίστε την απόλυτη καθαριότητα των σκευών που θα χρησιμοποιήσετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
4

Αν θέλετε να κάνετε το σορμπέ σας να ξεχωρίσει, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα νερού με χυμό από αγγούρι.
Για το σκοπό αυτό στην καλύτερη περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποχυμωτή, ειδάλλως, αποφλοιώστε τα αγγούρια, αφαιρέστε προσεκτικά τους σπόρους και στην συνέχεια χρησιμοποιείστε ραβδομίξερ ή μπλέντερ για να τα πολτοποιήσετε.
Η σάρκα του αγγουριού περιέχει 95% νερό, άρα, η αντικατάσταση αυτή δεν θα ανατρέψει την ισορροπία μεταξύ στερεών και υγρών.

Notes

Σορμπέ λεμόνι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.