fbpx

Γιαννιώτικο

Το “Γιαννιώτικο”, ετοίμασαν ο κος Κοφίτσας Κωνσταντίνος, Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και ο κος Τσεμπέρης Αντώνιος, Τεχνολόγος Τροφίμων για τις ανάγκες του εργαστηριακού μαθήματος “Συναφή Προϊόντα Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής” των δευτεροετών μαθητών του τμήματος Α1.

Ένα από τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων. Η προέλευση και η ιστορία του δεν μας είναι ακριβείς. Ανήκει στα λεγόμενα γλυκά του ταψιού και είθισται να το προσφέρουν ως ξεχωριστό κέρασμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Βουτυρωμένες στρώσεις φύλλου κρούστας που το κάνουν τραγανό και ζουμερό, «μπλέκονται» γλυκά με αναμαλλιασμένο φύλλο κανταΐφι, τα οποία γεμίζονται με χοντροκομμένο καρύδι, προαιρετικά φουντούκι και αμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα με μεράκι και τέχνη. Τριγωνικό, τετράγωνο και στην πιο σύγχρονη μορφή του τυλιγμένο σε ρολό, πασπαλισμένο με φιστίκι, η πλούσια γεύση του, δεν σου επιτρέπει να περιοριστείς σε ένα κομμάτι.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 500 g κανταΐφι
 300 g φύλλο κρούστας
 500 g βούτυρο (λιωμένο)
Για τη γέμιση
 500 g καρύδια
 ½ κ.γ. γαρύφαλλο
 1 κ.σ. κανέλλα
Για το σιρόπι:
 600 g νερό
 800 g ζάχαρη
 100 g γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.

2

Ανοίγουμε καλά το φύλλο κανταϊφι.

3

Απλώνουμε 1 φύλλο και περιχύνουμε το βούτυρο.

4

Παίρνουμε μια ποσότητα από το κανταϊφι και απλώνουμε στο κάτω μέρος του φύλλου, περιχύνουμε με βούτυρο και βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση.

5

Τυλίγουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ένα ταψί, βουτυρώνουμε
ξανά πάνω από το ρολό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.

6

Χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, περιχύνουμε λίγο βούτυρο ακόμα και ψήνουμε για 50΄– 60΄.

7

Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε κρύο σιρόπι.

8

Το αφήνουμε «να τραβήξει» το σιρόπι που ρίξαμε και γαρνίρουμε
με φυστίκι.

ΣΙΡΟΠΙ
9

Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄.

ΓΕΜΙΣΗ
10

Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 500 g κανταΐφι
 300 g φύλλο κρούστας
 500 g βούτυρο (λιωμένο)
Για τη γέμιση
 500 g καρύδια
 ½ κ.γ. γαρύφαλλο
 1 κ.σ. κανέλλα
Για το σιρόπι:
 600 g νερό
 800 g ζάχαρη
 100 g γλυκόζη

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.

2

Ανοίγουμε καλά το φύλλο κανταϊφι.

3

Απλώνουμε 1 φύλλο και περιχύνουμε το βούτυρο.

4

Παίρνουμε μια ποσότητα από το κανταϊφι και απλώνουμε στο κάτω μέρος του φύλλου, περιχύνουμε με βούτυρο και βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση.

5

Τυλίγουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ένα ταψί, βουτυρώνουμε
ξανά πάνω από το ρολό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.

6

Χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, περιχύνουμε λίγο βούτυρο ακόμα και ψήνουμε για 50΄– 60΄.

7

Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε κρύο σιρόπι.

8

Το αφήνουμε «να τραβήξει» το σιρόπι που ρίξαμε και γαρνίρουμε
με φυστίκι.

ΣΙΡΟΠΙ
9

Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄.

ΓΕΜΙΣΗ
10

Σε μια κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, μόλις αρχίσει να βράζει και το αφήνουμε για 2΄

Notes

Γιαννιώτικο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.