fbpx

Φυτούρες Ζακύνθου

Τις Φυτούρες Ζακύνθου ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής “Αρτοποιίας– Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η Ζάκυνθος χαρακτηρίζεται από τις απλές αλλά πεντανόστιμες συνταγές της με λίγα υλικά που κυρίως παράγει. Οι μικρές φριτούρες ή φυτούρες είναι παραδοσιακό γλυκό που προσφέρεται σε γάμους, σε τοπικά πανηγύρια και κυρίως ανήμερα της γιορτής του Αγίου Διονυσίου. Φτιάχνονται από πλανόδιους πωλητές σε πάγκους που στήνονται έξω από τις εκκλησίες που γιορτάζουν. Θα τις συναντήσουμε όμως και τα καλοκαίρια αλλά και σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα ολόκληρο το χρόνο. Είναι ένα απλό και εύκολο γλύκισμα, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας που θα το αγαπήσουν πολύ και τα παιδιά. Μοιάζει με σιμιγδαλένιο χαλβά, φτιάχνεται με χοντρό σιμιγδάλι και νερό, αλλά το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο το κάνει τραγανό εξωτερικά ενώ το εσωτερικό του παραμένει μαλακό και ζουμερό. Τέλος, πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη. Η εξωτερική κρούστα είναι και αυτή που απογειώνει το γλυκό γιατί είναι τραγανή με έντονη τη γεύση της κανέλας. Εκείνος που τηγανίζει, ο επονομαζόμενος Φυτουράς, βουτάει τις φυτούρες σε ζάχαρη, πασπαλίζει με κανέλα και εύχεται «Και του Χρόνου»!.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 500 g Σιμιγδάλι χοντρό
 2 l Nερό
 6 g Αλάτι
 Σπορέλαιο για τηγάνισμα
 Ζάχαρη κρυσταλλική
 Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα και προσθέτουμε το αλάτι.

2

Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.

3

Όταν πήξει και γίνει σαν πουρές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, το ισιώνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 ώρες.

4

Αφού κρυώσει το κόβουμε  σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

5

Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα βουτάμε σε ζάχαρη και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 500 g Σιμιγδάλι χοντρό
 2 l Nερό
 6 g Αλάτι
 Σπορέλαιο για τηγάνισμα
 Ζάχαρη κρυσταλλική
 Κανέλα

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα και προσθέτουμε το αλάτι.

2

Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.

3

Όταν πήξει και γίνει σαν πουρές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, το ισιώνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 ώρες.

4

Αφού κρυώσει το κόβουμε  σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

5

Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα βουτάμε σε ζάχαρη και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Notes

Φυτούρες Ζακύνθου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.