Φυτούρες Ζακύνθου

Τις Φυτούρες Ζακύνθου ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής “Αρτοποιίας– Ζαχαροπλαστικής” της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας, Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Η Ζάκυνθος χαρακτηρίζεται από τις απλές αλλά πεντανόστιμες συνταγές της με λίγα υλικά που κυρίως παράγει. Οι μικρές φριτούρες ή φυτούρες είναι παραδοσιακό γλυκό που προσφέρεται σε γάμους, σε τοπικά πανηγύρια και κυρίως ανήμερα της γιορτής του Αγίου Διονυσίου. Φτιάχνονται από πλανόδιους πωλητές σε πάγκους που στήνονται έξω από τις εκκλησίες που γιορτάζουν. Θα τις συναντήσουμε όμως και τα καλοκαίρια αλλά και σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα ολόκληρο το χρόνο. Είναι ένα απλό και εύκολο γλύκισμα, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας που θα το αγαπήσουν πολύ και τα παιδιά. Μοιάζει με σιμιγδαλένιο χαλβά, φτιάχνεται με χοντρό σιμιγδάλι και νερό, αλλά το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο το κάνει τραγανό εξωτερικά ενώ το εσωτερικό του παραμένει μαλακό και ζουμερό. Τέλος, πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη. Η εξωτερική κρούστα είναι και αυτή που απογειώνει το γλυκό γιατί είναι τραγανή με έντονη τη γεύση της κανέλας. Εκείνος που τηγανίζει, ο επονομαζόμενος Φυτουράς, βουτάει τις φυτούρες σε ζάχαρη, πασπαλίζει με κανέλα και εύχεται «Και του Χρόνου»!.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 500 g Σιμιγδάλι χοντρό
 2 l Nερό
 6 g Αλάτι
 Σπορέλαιο για τηγάνισμα
 Ζάχαρη κρυσταλλική
 Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα και προσθέτουμε το αλάτι.

2

Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.

3

Όταν πήξει και γίνει σαν πουρές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, το ισιώνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 ώρες.

4

Αφού κρυώσει το κόβουμε  σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

5

Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα βουτάμε σε ζάχαρη και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 500 g Σιμιγδάλι χοντρό
 2 l Nερό
 6 g Αλάτι
 Σπορέλαιο για τηγάνισμα
 Ζάχαρη κρυσταλλική
 Κανέλα

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα και προσθέτουμε το αλάτι.

2

Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.

3

Όταν πήξει και γίνει σαν πουρές, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, το ισιώνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 ώρες.

4

Αφού κρυώσει το κόβουμε  σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

5

Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα βουτάμε σε ζάχαρη και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Notes

Φυτούρες Ζακύνθου

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.