fbpx

Τάρτα «εκμέκ»

Η συνταγή είναι από την Pastry Chef, Ελένη Θεοδοσοπούλου (Μονόκερως)

Yields1 Serving
Τάρτα (βάση)
 90 g ζάχαρη άχνη
 30 g πούδρα αμυγδάλου
 230 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής 
 1/4 κ.γ αλάτι 
 110 g βούτυρο κρύο
 1 αυγό 
Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
 150 g κρέμα γάλακτος
 350 g γάλα 
 100 g ζάχαρη 
 40 g corn flour
 25 g βούτυρο
 1 αυγό
 3 κρόκους
 1 κλωνάρι βανίλια 
πραλίνα φιστίκι Αιγίνης
 50 g καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης 
 1/2 κ.γ αλάτι 
σαντιγί
 125 g κρέμα γάλακτος
κανταΐφι
 100 g κανταΐφι
 80 g βούτυρο 
 Τριμμένο φυστίκι για γαρνίρισμα
Τάρτα (βάση)
1

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την άχνη, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό. 

2

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος βάζουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. 

3

Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και φορμάρουμε σε 8 μικρές τετράγωνες φόρμες για τάρτα. Βάζουμε τις τάρτες στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια ώρα.
Ψήνουμε στους 190ο C για 11-12 λεπτά.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
4

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, σε χαμηλή φωτιά.

5

Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το corn flour και χτυπάμε καλά με το φουέ/σύρμα. Μόλις το γάλα και η κρέμα ζεσταθούν βάζουμε το 1/3, σιγά σιγά (κορδόνι) στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. 

6

Το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

7

Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται με την κρέμα για να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά. 

πραλίνα
8

Χτυπάμε τα φιστίκια και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει απαλή αλοιφή.

κρέμα πραλίνα
9

Παίρνουμε 400 γραμμάρια από την κρέμα μας και χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με φτερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά.

κρέμα εκμέκ
10

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί και ενσωματώνουνε την υπόλοιπη κρέμα με μαρίζ, αφού την έχουμε χτυπήσει με φτερό στο μίξερ. 

κανταΐφι
11

Λιώνουμε το βούτυρο, ξεφτίζουμε το κανταΐφι και ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 170ο C με αέρα μέχρι να ροδίσει (περίπου 15 λεπτά).

Συναρμολόγηση:
12

Βάζουμε στο εσωτερικό της τάρτας την κρέμα πραλίνα μέχρι να καλυφθούν τα τοιχώματά της και ισιώνουμε με μια μικρή σπάτουλα. Με σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε πάνω από την κρέμα πραλίνα την κρέμα εκμέκ, γαρνίρουμε με  τριμμένο φιστίκι και τέλος βάζουμε το κανταΐφι σε μικρές φούντες. 

14

Συνταγή για 8 ταρτάκια

Ingredients

Τάρτα (βάση)
 90 g ζάχαρη άχνη
 30 g πούδρα αμυγδάλου
 230 g αλεύρι ζαχαροπλαστικής 
 1/4 κ.γ αλάτι 
 110 g βούτυρο κρύο
 1 αυγό 
Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
 150 g κρέμα γάλακτος
 350 g γάλα 
 100 g ζάχαρη 
 40 g corn flour
 25 g βούτυρο
 1 αυγό
 3 κρόκους
 1 κλωνάρι βανίλια 
πραλίνα φιστίκι Αιγίνης
 50 g καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης 
 1/2 κ.γ αλάτι 
σαντιγί
 125 g κρέμα γάλακτος
κανταΐφι
 100 g κανταΐφι
 80 g βούτυρο 
 Τριμμένο φυστίκι για γαρνίρισμα

Directions

Τάρτα (βάση)
1

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την άχνη, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό. 

2

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος βάζουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. 

3

Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και φορμάρουμε σε 8 μικρές τετράγωνες φόρμες για τάρτα. Βάζουμε τις τάρτες στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια ώρα.
Ψήνουμε στους 190ο C για 11-12 λεπτά.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής 
4

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, σε χαμηλή φωτιά.

5

Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το corn flour και χτυπάμε καλά με το φουέ/σύρμα. Μόλις το γάλα και η κρέμα ζεσταθούν βάζουμε το 1/3, σιγά σιγά (κορδόνι) στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. 

6

Το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

7

Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται με την κρέμα για να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά. 

πραλίνα
8

Χτυπάμε τα φιστίκια και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει απαλή αλοιφή.

κρέμα πραλίνα
9

Παίρνουμε 400 γραμμάρια από την κρέμα μας και χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με φτερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά.

κρέμα εκμέκ
10

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί και ενσωματώνουνε την υπόλοιπη κρέμα με μαρίζ, αφού την έχουμε χτυπήσει με φτερό στο μίξερ. 

κανταΐφι
11

Λιώνουμε το βούτυρο, ξεφτίζουμε το κανταΐφι και ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 170ο C με αέρα μέχρι να ροδίσει (περίπου 15 λεπτά).

Συναρμολόγηση:
12

Βάζουμε στο εσωτερικό της τάρτας την κρέμα πραλίνα μέχρι να καλυφθούν τα τοιχώματά της και ισιώνουμε με μια μικρή σπάτουλα. Με σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε πάνω από την κρέμα πραλίνα την κρέμα εκμέκ, γαρνίρουμε με  τριμμένο φιστίκι και τέλος βάζουμε το κανταΐφι σε μικρές φούντες. 

14

Συνταγή για 8 ταρτάκια

Notes

Τάρτα «εκμέκ»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.