fbpx

Ποντιακός πουρμάς

Τον ποντιακό πουρμά ετοίμασαν οι δευτεροετείς μαθητές του τμήματος Β3 της Σχολής μας, στο πλαίσιο του εργαστηρίου “Συναφή προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση της κας Καλτσά Καλομοίρας Τεχνικού Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής και της κας Χαριτάκη Κορνηλίας Τεχνολόγου Τροφίμων.

Ο ποντιακός πουρμάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού από την ποντιακή κουζίνα, που είναι γνωστό για τη σιροπιαστή του υφή και γεύση. Είναι ένα ευωδιαστό γλυκό που φτιάχνεται με σιροπιαστή βάση και αποτελείται από λεπτές στρώσεις σπιτικού φύλλου, γεμισμένο με καρύδια, ζάχαρη και λάδι. Είναι παρόμοιο με το γνωστό μας “μπακλαβά” , αλλά έχει τη δική του γεύση και υφή. Ο πουρμάς μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες μορφές, όπως σε ρολά ή σε τετράγωνα κομμάτια.

Ο ποντιακός πουρμάς συνήθως σερβίρεται κρύος και μπορεί να συνοδεύεται με καφέ, τσάι, παγωτό ή απλά απολαμβάνεται μόνος του. Η σιροπιαστή του υφή το καθιστά κρεμώδες και απολαυστικό και η γεύση του είναι γλυκιά και ελαφρώς αρωματική λόγω των υλικών που περιέχει το σιρόπι. Είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό στην ποντιακή κουζίνα και αποτελεί απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών.

Yields1 Serving
ΦΥΛΛΟ
 1000 g αλεύρι τ 70
 200 g γιαούρτι
 300 g νερό
 100 g ηλιέλαιο
 1 αυγό
 20 g ζάχαρη
 20 g ξύδι
 10 g αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ
 Καρύδια
 Ζάχαρη
 Λάδι
ΣΙΡΟΠΙ
 900 g ζάχαρη
 600 g νερό
 100 g γλυκόζη
 Ξύλο κανέλας
  Φλούδα πορτοκάλι - λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε στο κάδο όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, κόβουμε μπαλάκια και ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο.

3

Ραντίζουμε με λάδι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα καρύδια και ζάχαρη. Με τη βέργα του φύλλου τυλίγουμε σε ρολό. Σουρώνουμε και βάζουμε σε ταψί.

4

Όταν γεμίσει λαδώνουμε και κόβουμε όπως το σαραγλί. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.

5

Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι ή ρίχνουμε μέλι.

Ingredients

ΦΥΛΛΟ
 1000 g αλεύρι τ 70
 200 g γιαούρτι
 300 g νερό
 100 g ηλιέλαιο
 1 αυγό
 20 g ζάχαρη
 20 g ξύδι
 10 g αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ
 Καρύδια
 Ζάχαρη
 Λάδι
ΣΙΡΟΠΙ
 900 g ζάχαρη
 600 g νερό
 100 g γλυκόζη
 Ξύλο κανέλας
  Φλούδα πορτοκάλι - λεμόνι

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Βάζουμε στο κάδο όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

2

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, κόβουμε μπαλάκια και ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο.

3

Ραντίζουμε με λάδι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα καρύδια και ζάχαρη. Με τη βέργα του φύλλου τυλίγουμε σε ρολό. Σουρώνουμε και βάζουμε σε ταψί.

4

Όταν γεμίσει λαδώνουμε και κόβουμε όπως το σαραγλί. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.

5

Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι ή ρίχνουμε μέλι.

Notes

Ποντιακός πουρμάς

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.