fbpx

από | Μαρ 11, 2024 | Τεχνικά Θέματα

Τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Μπορεί να εκσυχρονιζόμαστε, να κάνουμε τεχνολογικά άλματα, να αποκτούμε πιο μοντέρνους τρόπους ζωής αλλά η νοσταλγία είναι κατά κάποιο τρόπο κομμάτι του dna μας. Πόσο μάλλον όταν αυτή πηγάζει από τη γεύση. Μία αίσθηση που όμως μπορεί να ξεδιπλώσει συναισθήματα και μνήμες. Στην Αθήνα του σήμερα υπάρχουν ακόμα εκείνα τα ζαχαροπλαστεία, που ακόμα και αν πέρασαν δεκαετίες, σε πολλές περιπτώσεις και αιώνας, είναι ακόμα εδώ για να φέρνουν κάτι από τα παλιά και να αποδεικνύουν πως το νόστιμο είναι πάντα διαχρονικό!

Βάρσος ο… υπεραιωνόβιος!

Μια ιστορία που μετρά πάνω από 130 χρόνια! Το ζαχαροπλαστείο Βάρσος είναι αυτό που λέμε στέκι για τους Κηφισιώτες και όχι μόνο. Ένα σικ ζαχαροπλαστείο, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει βούτυρο. Από τη σάλα με τα δερμάτινα καθίσματα και τα τραπεζάκια μέχρι το ταβάνι με τα γύψινα και το ροζ μωσαϊκό, όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου θα νιώθεις ότι μεταφέρεσαι στα παλιά. Ο Βάρσος φημίζεται για τα παραδοσιακά προϊόντα με αγνές πρώτες ύλες, χωρίς βελτιωτικά, χημικά ή συντηρητικά. Οι επιλογές πολλές, από τσουρέκι, κρουασάν, πάστες, τούρτες και παγωτά μέχρι σιροπιαστά, μαρέγγες, κρέμες και ρυζόγαλα. Δεν είναι τυχαία ότι η εφημερίδα ‘The New York Times’ πρότεινε τον Βάρσο ως ένα από τα 5 καλύτερα μέρη στα οποία πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στην Αθήνα. Όσα κι αν έχουν αλλάξει, κάποιες αξίες μένουν σταθερές και ο… αγέραστος Βάρσος μοιάζει να είναι μία από αυτές.

 

Désiré, η γλυκιά στάση στο Κολωνάκι από το 1962!

Από το 1962 λειτουργεί στο ίδιο σημείο, στην οδό Δημοκρίτου στο Κολωνάκι. Είναι ένα ζαχαροπλαστείο που συνδυάζει το παλιό, γαλλικό στυλ με τα παραδοσιακά γλυκά και όλα αυτά σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον. Οι αδελφοί Λαζαρίδη, Έλληνες της Αιγύπτου και με καταστήματα στην Αλεξάνδρεια, ήρθαν στην Αθήνα και έφτιαξαν το Désiré, το οποίο στη συνέχεια πέρασε στην οικογένεια Σταθόπουλου, με την υπόσχεση από πλευρά τους να μην αλλάξει τίποτα στη λειτουργία του. Μια υπόσχεση που κρατήθηκε αφού οι συνταγές που ακολουθούν μέχρι σήμερα είναι οι ίδιες με τότε. Μont Βlanc και Saint Honoré, σοκολατίνα, μπαμπαδάκια, κέικ και τρούφες αμυγδάλου είναι μόνο μερικά από τα γλυκά που ακόμα συγκινούν.

 

Αφοί Ασημακόπουλοι, το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας!

Όλα ξεκίνησαν το 1915. Τέσσερα αδέλφια, ο Ηρακλής, ο Δημήτρης, ο Βασίλης και ο Νίκος κατεβαίνουν με τα πόδια στην Αθήνα από ένα ορεινό χωριό των Βαρδουσίων, το Διχώρι του νομού Φωκίδος και πιάνουν δουλειά στο γαλατάδικο του θείου τους, στα Εξάρχεια, και κάνουν διανομές με το ποδήλατο. 15 χρόνια μετά, το 1930, τα αδέλφια, αγοράζουν την επιχείρηση αρχίζοντας να λειτουργούν ως ζαχαροπλαστείο. Το 1980 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά, ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Κατασκευάζεται και εξοπλίζεται ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας της Αθήνας , πάντα στην ίδια θέση στη Χαριλάου Τρικούπη 82. Σήμερα, οι Ασημακόπουλοι, πιστοί στην ιστορία τους, προμηθεύονται γάλα απευθείας από κτηνοτρόφους από τα Σπάτα και το Μαρκόπουλο, και παράγουν μόνοι τους τα βούτυρα που χρησιμοποιούν στα γλυκά τους. Τα σοκολατάκια με τα βύσσινα, που μένουν βουτηγμένα για δύο μήνες σε βαρέλι με κονιάκ, οι πραλίνες, τα μυρωδάτα τσουρέκια, οι σοκολατίνες και οι πάστες αμυγδάλου είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες τους συν τα παλιά και all time classic γιαούρτια, ρυζόγαλα και κρέμες.

 

Μικέ, το διαχρονικό ζαχαροπλαστείο της Μαβίλη!

Έτος 1956 και ο Μιχάλης (Μικές) Ραγουζαρίδης, Έλληνας της Αλεξάνδρειας, φτάνει στην Αθήνα και φτιάχνει το ζαχαροπλαστείο του στη συμβολή των οδών Σούτσου και Δορυλαίου, στην πλατεία Μαβίλη. Τα γλυκά του τότε είναι και τα γλυκά του σήμερα, αυτά που συνεχίζουν και συγκινούν τη γεύση και τις μνήμες. Τρουφάκια, ταρτάκια με φρούτα, σοκολατίνα, φλωρεντίνες και οι ζεστές από τις λαμαρίνες τυρόπιτες. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχει σταθερούς πελάτες αφού αρκετοί το επισκέπτονται από τότε που άνοιξε, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής. Με επιμονή στην ποιότητα και στα καλύτερα υλικά, οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν διατηρήσει αναλλοίωτες συνταγές του χτες, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες πιο μοντέρνες προσθήκες στον κατάλογό τους.

 

Μητροπολιτικόν, σταθερή αξία από το 1930!

Η βιτρίνα με τα λευκά κουρτινάκια, οι πιατέλες με τα γλυκά και η καλλιγραφική επιγραφή δημιουργούν μια vintage ατμόσφαιρα, σε ένα ζαχαροπλαστείο που μετρά δεκαετίας ζωής, που σε κερνάει νοσταλγία. Μια ευρεία γκάμα επιλογών, με χειροποίητα σοκολατάκια, ολόφρεσκες πάστες,  λαχταριστά σιροπιαστά, βραχάκια, καριόκες και εργολάβους, και οι ιδιοκτήτες πάντα πρόθυμοι να εξηγήσουν τι γλυκό είναι το καθένα και πως ονομάζεται. Παίρνω πάντα τα εξαιρετικά  αχλαδάκια γλασέ και άλλα κεράσματα. Όλα με φινέτσα και φρεσκάδα. Σήμερα στα ηνία του Αριστοκρατικόν βρίσκεται η 4η γενιά ιδιοκτητών, η οποία συνεχίζει με περίσσιο μεράκι και αγάπη την τέχνη του παππού που το συγκαταλέγει στα κορυφαία ζαχαροπλαστεία της πόλης.

 

Rio, από την Πόλη στην Αθήνα

Πριν περίπου 40 χρόνια ο Απόστολος Παναγιωτίδης, μετά την εργασία του σε μαγαζιά της Κωνσταντινούπολης άνοιξε το δικό του κατάστημα στο Παλαιό Φάληρο, στη γωνία της Πρωτέως με Μουσών. Τα τελευταία χρόνια, τα αδέρφια Στέφανος και Γιώργος Πουσκούλογλου έχουν αναλάβει το Rio και έχουν κρατήσει την υπόσχεσή τους να μην αλλάξουν τίποτα από τις συνταγές που τους παρέδωσε ο Απόστολος Παναγιωτίδης. Ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους μπαμπάδες σιρόπι τόσο όσο ώστε να μην σε λιγώνουν και γεμάτοι με μια βελούδινη, χειροποίητη σαντιγί, από παραδοσιακή συνταγή που δεν έχει καμία σχέση με τις έτοιμες που μπορεί να έχεις δοκιμάσει αλλού. Εξίσου φημισμένα είναι και τα εκλεράκια τους, αλλά και οι σοκολατένιες πυραμίδες.

 

Αριστοκρατικόν, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του κέντρου της Αθήνας

Λειτουργεί από το 1928 και μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη, Παναγιώτης Καρράς, άφησε το χωριό του στα Ιωάννινα, για να έρθει στην Αθήνα και να δουλέψει σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της πόλης. Το ‘28 ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο, στον αριθμό 2 της Βουκουρεστίου. Από τότε και τα επόμενα χρόνια άλλαξε τόπους, πρώτα μεταφέρθηκε λίγο παραπέρα στον ίδιο δρόμο, μετά στην Καραγιώργη Σερβίας και μετά στην οδό Βουλής, στην άκρη της Στοάς Μπολάνη. Πλέον, έχει περάσει στα χέρια της τέταρτης γενιάς της οικογένειας Μπιτσόπουλου και μπορεί να βρει κανείς μια τεράστια ποικιλία από σοκολατάκια. Οι Γκρέις Κέλι, Μαρία Κάλλας, Τζάκι Κένεντι και άλλοι διάσημοι έχουν περάσει από εκεί!

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.