fbpx

Μαρ 4, 2025 | Νεα

Ασφάλεια και υγιεινή στις επιχειρήσεις τροφίμων

Η ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης και της διακίνησης τροφίμων. Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η παρουσία Τεχνικού Ασφαλείας και η κατοχή βεβαίωσης κατάρτισης του ΕΦΕΤ από το προσωπικό.

Ο ρόλος του Τεχνικού Ασφαλείας

Σύμφωνα με τον Νόμο 3850/2010 (Κώδικας Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων), κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό οφείλει να διαθέτει Τεχνικό Ασφαλείας. Ο ρόλος του περιλαμβάνει:

  • Την καθοδήγηση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας
  • Την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών κινδύνων
  • Την εξασφάλιση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης.

Βεβαίωση Κατάρτισης ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), βάσει της Υπουργικής Απόφασης 14708/2007 και του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004, απαιτεί την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Η εκπαίδευση αυτή καλύπτει:

  • Τους κινδύνους μόλυνσης των τροφίμων και πώς να προλαμβάνονται
  • Τις ορθές πρακτικές υγιεινής (GHP) και το σύστημα HACCP
  • Τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων.

Η εκπαίδευση του προσωπικού και η τήρηση των κανόνων υγιεινής ενισχύουν την αξιοπιστία και ποιότητα των υπηρεσιών στον κλάδο των τροφίμων.

Επιπλέον, η συμμόρφωση με τους παραπάνω νόμους δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και απαραίτητη για την προστασία των καταναλωτών και της επιχείρησης και η μη εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.