fbpx

από | Μαρ 4, 2022 | Συνεντεύξεις

Μάρκος Κωνσταντινίδης: Ένας pastry chef που γράφει τη δική του ιστορία

Εάν συνηθίζεται σε αρκετές περιπτώσεις, παιδιά να ακολουθούν τα επαγγέλματα των γονιών τους, στην περίπτωση του Μάρκου ήταν σχεδόν νομοτελειακό! Από τότε που θυμάται τον εαυτό του έπαιζε σε μια κουζίνα. Ακολουθούσε τον πατέρα του στο ζαχαροπλαστείο και ενώ εκείνος ανέβαινε στο γραφείο, ο Μάρκος έμενε στο εργαστήριο και έπαιζε με τους ζαχαροπλάστες. Πότε μπήκε το μικρόβιο για τα καλά μέσα του; Όταν κάηκε για πρώτη φορά με καραμέλα!

Κουβαλάς στους ώμους σου ένα όνομα «βαρύ». Ωστόσο αντί να μείνεις «προστατευμένος» στο δίχτυ ασφαλείας που σου δίνει η οικογένεια, εσύ επιλέγεις να φτιάξεις κάτι δικό σου. Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο να πάρεις αυτή την απόφαση;

Το να είσαι συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης 100 χρόνων είναι βαρύ φορτίο. Με σεβασμό στην παράδοση της οικογένειάς μου, θέλησα να δημιουργήσω το δικό μου γλυκό κόσμο επιστρέφοντας από τη Ρώμη όπου και σπούδασα ζαχαροπλαστική. Κινητήριος δύναμη να απαγκιστρωθω από το δίχτυ ασφαλείας ήταν η περιέργειά μου για το πρωτοποριακό, η αγάπη μου για την ανάμιξη των γεύσεων και η ανάγκη μου να παρουσιάσω τη δική μου, γλυκιά ματιά.

Θεωρείς την απόφαση που πήρες ρίσκο ή ήσουν σίγουρος ότι έχοντας τις ικανότητες η επιτυχία είναι σίγουρη;

Στη σημερινή εποχή που όλοι κρίνουν εύκολα και επιπόλαια θεωρώντας ότι όλα είναι τυχαία το ξεκίνημα ενός νέου ανθρώπου, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και επιμονή. Έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω άρα δε το είδα ποτέ ως ρίσκο αλλά σαν πραγματοποίηση ενός ονείρου.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική και τι πιστεύεις είναι αυτό που σε οδήγησε σε αυτή την κατεύθυνση;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έπαιζα σε μια κουζίνα. Κάποια πρωινά ακολουθούσα τον πατέρα μου στο ζαχαροπλαστείο, αυτός ανέβαινε στο γραφείο και εγώ έμενα κάτω στο εργαστήριο όπου έπαιζα με τους ζαχαροπλάστες.

Θυμάσαι πότε ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξες μόνος σου ένα γλυκό και τι ήταν αυτό;

Στο εργαστήριο της οικογενειακής επιχείρησης στη Λάρισα ήμουν μαθητής στο δημοτικό, θυμάμαι σαν χθες, όπου κάηκα για πρώτη φορά με την καραμέλα. Εκεί ήταν που το μικρόβιο της σοκολάτας μπήκε για τα καλά μέσα μου.

Τι αποτελεί για εσένα πηγή έμπνευσης;

Η έμπνευση βρίσκεται παντού.. ταξίδια, γεύσεις, φωτογραφίες, συζητήσεις.

Πώς διαχειρίζεσαι και πόσο πιστεύεις επηρεάζει το επάγγελμά σου το θέμα της πανδημίας;

Στην αρχή ήταν κάτι πρωτόγνωρο, όπως για όλους άλλωστε, αλλά γρήγορα αναπτύξαμε αντανακλαστικά και προσαρμοστήκαμε στις νέες ανάγκες της αγοράς. Οπλισμένος με υπομονή, πείσμα και αισιοδοξία προσπαθώ να διαχειριστώ τις δυσκολίες που προέκυψαν.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις ως επαγγελματίας;

Να συνεχίσω να δουλεύω με την ψυχή και όχι μόνο με τα χέρια μου, να ενημερώνομαι και να μεταβολίσω αυτή τη γνώση σε καινούριες γεύσεις, να παραμένω επίκαιρος με νέες ιδέες.

Η ζαχαροπλαστική αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην Ελλάδα του σήμερα και οι Έλληνες είναι πιο εκπαιδευμένοι γευστικά. Θεωρείς ωστόσο ότι είναι ανοιχτοί στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να εμπιστεύονται προτάσεις που θα τους προσφέρουν κάτι λιγότερο συνηθισμένο;

Μπορεί να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν κάποιες φορές το διαφορετικό αλλά μάλλον μένουν πιστοί στις παραδοσιακές γεύσεις. Η νέα γενιά είναι πολύ πιο ανοιχτή στις δοκιμές και σε αυτό συνετέλεσε το Ίντερνετ.

Με ποια κριτήρια επιλέγεις τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Ποιότητα, οικεία γεύση, ένταση στον ουρανίσκο.

Ποια η σχέση σου με τον κόσμο που έρχεται σε εσένα και πόσο σημαντική θεωρείς την ουσιαστική επαφή μαζί τους;

Οι πελάτες αναγνωρίζουν το μεράκι και την ποιότητα που υπάρχει σε κάθε προϊόν που βγαίνει από το εργαστήριό μας. Μας εμπιστεύονται, ακούνε τις προτάσεις μας και εμείς προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους. Άρα δημιουργείται μια σχέση ουσιαστική.

 

Ζαχαροπλαστείο Μάρκος Κωνσταντινίδης:
Αγίας Παρασκευής 101, Χαλάνδρι
Facebook: Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης 1925
Instagram: konstantinidis1925
Προσεχώς νέο κατάστημα
στη Μαρίνου Αντύπα 119, Ηλιούπουλη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.