αρτοποιοσ

49. Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009

Χαμηλότερες πωλήσεις και, κατά συνέπεια, περαιτέρω επιδείνωση της κερδοφορίας τους παρουσιάζουν στην απόλυτη πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια του 2009, ένα και πλέον μήνα πριν κλείσει η χρονιά, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Την ίδια ώρα, περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναγκάσθηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους (συνολικά 4.000 άτομα). Σήμερα, ωστόσο, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται κλίμα σχετικής αισιοδοξίας ότι το 2010 θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης στις ΟΕ – ΕΕ, κάτι που δεν φαίνεται, όμως, να ισχύει και για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας κ. Δ. Αρμενάκη, το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις μοιάζει ετούτη την ώρα αβέβαιο αν και το εμπόριο εξακολουθεί να παραμένει ο “μέγας εργοδότης” στην ελληνική οικονομία. Επίσης, δεν είναι πολλοί οι μικρομεσαίοι που εκτιμούν ότι τα φορολογικά μέτρα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία στην αγορά, επισημαίνοντας πως από την έρευνα προκύπτει αύξηση της συγκέντρωσης, γεγονός που επαναφέρει πιεστικά προς συζήτηση το θέμα της εμπορικής χωροταξίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εκτιμήσεις της Ετήσιας Έκθεσης για το 2009, πέραν των προαναφερθέντων, τρεις στις τέσσερις ΑΕ και ΕΠΕ διατηρούν την επενδυτική τους δραστηριότητα αμετάβλητη και μια στις πέντε τη μειώνει. Μόνο μια ισχνή μειονότητα πραγματοποιεί περισσότερες επενδύσεις. Ακόμη ασθενέστερη εκτιμάται η επενδυτική δραστηριότητα των ΟΕ και ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν δυσάρεστη έκπληξη για τις εμπορικές επιχειρήσεις όπως αναφέρεται στην έκθεση καθώς οι περσινές τους προβλέψεις απέχουν πολύ από τις φετινές τελικές τους εκτιμήσεις. Ως προς τις προβλέψεις για το 2010, για τα κέρδη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει θετική αναστροφή του κλίματος και μείωση αλλά όχι αναστροφή της απαισιοδοξίας μεταξύ των ΑΕ και ΕΠΕ.

Η επενδυτική διάθεση των ΟΕ – ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ΑΕ και ΕΕ. Στο μέτωπο της απασχόλησης υπάρχει αναστροφή των αρνητικών σχεδίων των ΟΕ – ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και μικρή βελτίωση των σχεδίων των ΑΕ και ΕΠΕ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]