αρτοποιοσ

50. Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010

Σοβαρές πιέσεις ασκεί η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του bake off απαιτώντας ενημέρωση έως το τέλος Ιανουαρίου σχετικά με τις ενέργειές της για την άρση των περιορισμών που θέτει στη συγκεκριμένη αγορά η ελληνική νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ζητά πληροφορίες σχετικά με τις νέες διατάξεις που θα εισαγάγει για την τροποποίηση της ισχύουσας αρτοποιητικής νομοθεσίας, διαφορετικά θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διοικητικής προδικασίας που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ο φορέας που έχει άμεσο συμφέρον από την τροποποίηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων, εντείνοντας τις …εσωτερικές πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση, γνωστοποίησε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν “επαναβεβαιώσει” την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην τροποποίηση της νομοθεσίας, αλλά δεν προέβησαν σε καμία περαιτέρω ενέργεια. Δημοσιεύματα εφημερίδων φέρουν επίσης την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να βρίσκεται σε επαφές με τους εκπροσώπους της αγοράς, προκειμένου να συζητήσει τα νέα δεδομένα, και να παρουσιάσει πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βούληση, υποτίθεται, του υπουργείου, είναι η λύση που θα προταθεί, να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ωστόσο, στην πράξη είναι άγνωστο πώς τι μορφή θα λάβει αυτή η επιδίωξη. Και βέβαια, η ανησυχία είναι έκδηλη στους κόλπους της βιοτεχνικής αρτοποιίας, καθώς τυχόν επέκταση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, του λεγόμενου bake off στα σούπερ μάρκετ θα οδηγήσει σε νέα όξυνση του ανταγωνισμού και πιθανές απώλειες μεριδίων στην αγορά άρτου. Ίδωμεν…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]