αρτοποιοσ

52. Μάιος-Ιούνιος 2010

Υπόμνημα απέστειλε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας σε όλους τους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής θέλοντας να τους ενημερώσει για τις θέσεις του κλάδου, μετά τη νέα καταγγελία που έγινε εκ μέρους των σούπερ μάρκετ για το θέμα των τετραγωνικών μέτρων των εγκαταστάσεων έψησης και το διαφαινόμενο προσανατολισμό του υπουργείου Οικονομίας να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα, υπό το φόβο μιας πιθανής καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Όπως είναι γνωστό, μετά την ψήφιση του νόμου 3526/07 τα σούπερ μάρκετ και η αρτοβιομηχανία προέβησαν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο άρθρο 5 που αφορά στην εγκατάσταση περάτωσης έψησης, με το επιχείρημα ότι τα τετραγωνικά μέτρα της εγκατάστασης περάτωσης είναι πολλά και ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των bake off μονάδων.

Από τη μεριά της, η σημερινή κυβέρνηση, προφασιζόμενη τον κίνδυνο καταδίκης της Ελλάδα, απαντώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5/2/2010, προϊδεάζει για μείωση κατά 55% του εμβαδού των bake off μονάδων.

Η ΟΑΕ έγκαιρα κατέστησε σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα καταδίκης της χώρας μας αφού τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έκρινε απόλυτα συμβατό με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ξεκαθαρίζει δε ότι “εάν τροποποιηθεί το άρθρο 5 του ν.3526/07, τότε με μαθηματική ακρίβεια, η βιοτεχνική παραδοσιακή αρτοποιία θα οδηγηθεί σε κλείσιμο”.

Η εποχή που βιώνει ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας είναι πολύ κρίσιμη. Δεν έχει άδικο η Ομοσπονδία που προειδοποιεί ότι “εάν λείψει ο φούρνος της γειτονιάς, όπως ονειρεύονται ορισμένα ολιγοπώλια, στον καταναλωτή θα προσφέρεται ψωμί αμφίβολης ποιότητας και σε ανεξέλεγκτη τιμή”. Ούτε ότι από τις εξελίξεις υπάρχει ο κίνδυνος

δραματικής συρρίκνωσης των εργασιών περίπου 14.500 βιοτεχνικών επιχειρήσεων αρτοποιίας και επισφαλούς οικονομικού μέλλοντος για χιλιάδες οικογένειες εργαζόμενων που εμπλέκονται στον κλάδο της αρτοποιίας.

Είναι γεγονός ότι η αρτοβιομηχανία και τα σούπερ μάρκετ επιβουλεύονται τα μεγάλα μερίδια που κατέχει η βιοτεχνική αρτοποιία στην Ελλάδα, σε πείσμα των καιρών που

θέλει τους μεγάλους να γίνονται μεγαλύτερους και τους μικρούς μικρότερους. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει και ο ίδιος ο κλάδος να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και να αναλάβει αποφασιστικές δράσεις που θα βελτιώσουν τόσο την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και την ποιότητα των υπηρεσιών και των καταστημάτων τους, που σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζουν δυστυχώς τριτοκοσμικές καταστάσεις…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]