αρτοποιοσ

60. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2011

Νέα εποχή, μόνο ημερολογιακά, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να διανύει τον Γολγοθά της χωρίς όμως να γνωρίζει για πόσο ακόμη θα διαρκέσει αυτή η βασανιστική της ανάβαση. Κι ενώ είμαστε σίγουροι ότι χειρότερα δεν γίνεται, αρκεί μονάχα κάποιος να ανοίξει μια εφημερίδα, την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, για να ανακαλύψει πως τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν -το κάνουν άλλωστε καθημερινά- και μάλιστα, σε τομείς που όλοι είχαμε για “σίγουρους”.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Η αίσθηση της ασφάλειας είναι μια πλήρως ξεχασμένη κατάσταση, που ενώ υπό κανονικές συνθήκες ίσως μας ωφελούσε ξυπνώντας αρετές όπως η δημιουργικότητα, η όρεξη για περιπέτεια, η εφευρετικότητα, η δίψα για νέες γνώσεις, πλέον μόνο θυμό και απογοήτευση ξυπνά. Αυτό, διότι το κόστος της ψυχολογικής φθοράς μετά τα καθημερινά παιχνίδια φόβου και απειλών, είναι δυσβάσταχτο. Πόσο μάλλον που όλα όσα φοβόμασταν τόσο καιρό, άρχισαν και γίνονται πράξη και δυστυχώς, ρουτίνα.

Παραδόξως όμως, κάθε νέο κακό που μας επιβάλλεται, σταματά να μας απασχολεί σχεδόν αμέσως, καθώς έχουμε να ανησυχήσουμε για τα νέα τρομακτικά που ακούσαμε πως θα μας κυνηγούν αύριο. Κι έτσι, ζούμε μόνιμα φοβισμένοι, υπομένοντας παράλληλα ως αναγκαία, κάθε αλλαγή που οι “ειδικοί” θεωρούν ότι θα μας βγάλει από την κρίση. Βέβαια, πρέπει να έχει σπουδάσει κανείς αναλυτής, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και κάθε ειδικότητα εις -λόγος για να καταλάβει όλους αυτούς τους δύσκολους όρους που κρεμούν πίσω από κάθε συμφορά.

Ο καθένας από εμάς όμως, δεν καλείται να κάνει αναλύσεις για την κρίση αλλά να σηκώσει στους ώμους του την ίδια την κρίση, πράγμα που είναι δυσκολότερο και ουσιαστικότερο. Τώρα που η επιβίωση του Έλληνα επαγγελματία μοιάζει με πραγματικό ανδραγάθημα, κάποιος οφείλει να θυμίσει το λόγο που αξίζει να παλέψει κανείς, να πάρουμε δύναμη για τα μελλούμενα, να σιγουρευτούμε ότι θυμόμαστε τα βασικά: ο ρόλος μας στη λύση είναι, ήταν και θα είναι δομικός. Όλοι το γνωρίζουν αν και σπάνια μας αναγνωρίζεται. Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας είναι η αμοιβή και επιβράβευση των προσπαθειών μας.

Με αφορμή τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών στις εκλογές του Αυγούστου, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους εκλεγέντες, δύναμη, κουράγιο, ψυχραιμία και κυρίως λογική, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο πρωτάκουστα δύσκολο έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας στους βιβλικούς αυτούς καιρούς.

“Καλό φθινόπωρο”

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]