αρτοποιοσ

61. Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011

Εν μέσω “εορτών”, οι εξελίξεις στο θέμα του bake-off τρέχουν, καθώς η χώρα μας απειλείται με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για το ψωμί. Η Ε.Ε. επανήλθε στο ζήτημα, έπειτα από την γνωστή απόπειρα ρύθμισης το 2010, που ζητούσε αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα. Τώρα, επεμβαίνουν δυναμικότερα, δίνοντας μόλις δύο μήνες περιθώριο στη χώρα μας, ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις θερμές γωνιές προψημένου ψωμιού στα super market, τα γνωστά bake-off, καθώς η ισχύουσα, θεωρούν πως αποτελεί παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και δεν δικαιολογείται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ισχυρίζονται δηλαδή, πως τα ισχύοντα, η ελάχιστη επιφάνεια 24,99m2 για τις εγκαταστάσεις παρασκευής των προϊόντων αυτών, συνιστούν παράβαση του άρθρου 34 της Συνθήκης της Ε.Ε., ενώ υποστηρίζεται ότι οι απαιτήσεις που θέτει η χώρα μας, δημιουργούν επιπλέον έξοδα και εμπόδια, κάνοντας δυσκολότερη την παρασκευή και την εμπορία των προϊόντων, άρα καθαρή παραβίαση του άρθρου 34.

Και παρόλο που οι ημέρες θα το απαιτούσαν, το κλίμα για κάθε επαγγελματία της Ελλάδας τουλάχιστον, μόνο εορταστικό δεν είναι. Αρκετά καταστήματα έκλεισαν -ή θα κλείσουν προτού αλλάξει ο χρόνος και μάλιστα με πολλά χρέη- αλλά και όσα παραμένουν ανοιχτά σε πείσμα των καιρών, για πρώτη φορά φέτος, τα είδαμε στην πλειοψηφία τους αστόλιστα. Οι φετινές γιορτές, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερη εισπρακτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες, μοιάζουν με απλές καθημερινές που δεν περιμένει κανείς τίποτε παραπάνω σε πωλήσεις, παρά μόνο τις αναμενόμενες. Παρόλα αυτά, ελπίζουμε και συνεχίζουμε.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για πολλά ακόμη, στο τρέχον τεύχος, εξασφαλίσαμε δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος και ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών & Προαστίων Ευθύμιος Πάντος, μας απαντούν σε όλα τα καίρια ερωτήματα που τους θέσαμε και μας δίνουν μια αίσθηση όλων των τρεχόντων θεμάτων αλλά και των αγώνων που έπονται. Αγώνες, που ενδέχεται να είναι άνισοι αλλά εάν επιθυμούμε ένα κάποιο μέλλον, οφείλουμε να τους δώσουμε.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]