αρτοποιοσ

70. Μάϊος-Ιούνιος 2013

Μπορεί η παραγωγή σιτηρών το 2012 να ήταν πολύ χαμηλή, όμως τα στοιχεία για την φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά θετικά. Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization) παρουσίασε τα μέχρι τώρα δεδομένα και προβλέψεις για την σοδειά σιτηρών του 2013, που αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά του προηγούμενου έτους.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Για την ακρίβεια, μέχρι το τέλος του έτους η σοδειά του σιταριού αναμένεται να φτάσει τους 695 εκατομμύρια τόνους, έχοντας απόκλιση μόνο 6 εκατομμυρίων από το ρεκόρ παραγωγής που σημειώθηκε το 2011. Σε σχέση με το 2012, μάλιστα, φαίνεται ότι οι τόνοι αυτοί αντιστοιχούν σε 5,4% αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός σιταριού, φαίνεται ότι θα παράγει 5.5% μεγαλύτερη ποσότητα, ποσοστό που μεταφράζεται σε 138 εκατομμύρια τόνους. Από την άλλη, η Ρωσία, η οποία την περασμένη χρονιά είχε πληγεί από ξηρασία, επιστρέφει δριμύτερη με πάνω από 45% αύξηση της παραγωγής της που φτάνει τους 55 εκατομμύρια τόνους. Όσο για τις ΗΠΑ, εξαιτίας της ξηρασίας κατά την περίοδο φύτευσης και περαιτέρω απωλειών λόγω παγετού, η παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί κατά 9.4%.

Τα δευτερεύοντα σιτηρά επίσης αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνώντας τα ρεκόρ τους. Με βάση την πρόβλεψη της Οργάνωσης Τροφίμων η παραγωγή τους θα φτάσει τους 1.27 εκατομμύρια τόνους, με αύξηση της τάξεως του 9.9% σε σχέση με πέρυσι. Ο αραβόσιτος θα έχει τον “πρωταγωνιστικό” ρόλο σ’ αυτή την κατηγορία με 960 εκατομμύρια τόνους και αύξηση κατά 10% από το 2012, ενώ και η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση, κυρίως στις περιοχές της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι παρά την αύξηση της παραγωγής, η παγκόσμια ζήτηση σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 1.6% σε σχέση με το 2012, με εξαίρεση τις ΗΠΑ όπου φαίνεται ότι θα γίνει ρεκόρ χρήσης φέτος. Εν μέσω, λοιπόν, μιας παγκόσμιας μη σταθερής πορείας στον κλάδο, με προκλήσεις, εκπλήξεις και αλλαγές να έρχονται όλο και συχνότερα στο προσκήνιο, ο “Αρτοποιός και η δουλειά του” δίνει το στίγμα του και βρίσκεται δίπλα στους Έλληνες επαγγελματίες δίνοντας προτάσεις και λύσεις για κάθε ανάγκη και απαίτηση.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

[logo-carousel id=logos]