fbpx

Φεβ 27, 2025 | Νεα

Ευαλλοίωτα προϊόντα vs Προϊόντα ελάχιστης διατηρησιμότητας: Ποιες οι διαφορές;

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Α2-718/2014, η οποία κωδικοποιεί τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), τα προϊόντα τροφίμων διαχωρίζονται σε:

  1. Ευαλλοίωτα προϊόντα (με την ένδειξη “ανάλωση έως”):

Πρόκειται για προϊόντα που, μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, θεωρούνται μη ασφαλή για κατανάλωση και η διάθεσή τους απαγορεύεται αυστηρά (π.χ. γάλα, αλλαντικά, τυριά, κρέας, ψάρια κ.λπ.).

  1. Προϊόντα ελάχιστης διατηρησιμότητας (με την ένδειξη “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από”):

Πρόκειται για προϊόντα που, μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, υπάρχει η πιθανότητα να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητά τους, αλλά παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση (π.χ.  ζυμαρικά, όσπρια, καφές, σοκολάτες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα κ.λπ.) και επομένως μπορούν να πωλούνται, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να διατίθενται σε ξεχωριστό χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα
  • Να φέρουν ευδιάκριτη σήμανση με την ένδειξη “Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας”.

Επιπλέον, η Υπουργική Απόφαση 91354/2017 τροποποίησε και αντικατέστησε την Α2-718/2014, διατηρώντας, μεν, τις βασικές αρχές της σχετικά με τη διάθεση των ευαλλοίωτων προϊόντων και των προϊόντων με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, διευκρινίζοντας, δε, στη περίπτωση των προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας, ότι  η διάρκεια διάθεσής τους μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • Τη μία (1) εβδομάδα, για προϊόντα με αναγραφόμενη ημερομηνία σε ημέρα και μήνα
  • Τον ένα (1) μήνα, για προϊόντα με αναγραφόμενη ημερομηνία σε μήνα και έτος
  • Τους τρεις (3) μήνες, για προϊόντα με αναγραφόμενη ημερομηνία μόνο το έτος.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά και οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν τις προβλεπόμενες διατάξεις για την αποφυγή επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων από τις αρμόδιες αρχές.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.