Φεβ 27, 2025 | Νεα

Ευαλλοίωτα προϊόντα vs Προϊόντα ελάχιστης διατηρησιμότητας: Ποιες οι διαφορές;

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Α2-718/2014, η οποία κωδικοποιεί τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), τα προϊόντα τροφίμων διαχωρίζονται σε:

  1. Ευαλλοίωτα προϊόντα (με την ένδειξη “ανάλωση έως”):

Πρόκειται για προϊόντα που, μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, θεωρούνται μη ασφαλή για κατανάλωση και η διάθεσή τους απαγορεύεται αυστηρά (π.χ. γάλα, αλλαντικά, τυριά, κρέας, ψάρια κ.λπ.).

  1. Προϊόντα ελάχιστης διατηρησιμότητας (με την ένδειξη “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από”):

Πρόκειται για προϊόντα που, μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, υπάρχει η πιθανότητα να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητά τους, αλλά παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση (π.χ.  ζυμαρικά, όσπρια, καφές, σοκολάτες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα κ.λπ.) και επομένως μπορούν να πωλούνται, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να διατίθενται σε ξεχωριστό χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα
  • Να φέρουν ευδιάκριτη σήμανση με την ένδειξη “Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας”.

Επιπλέον, η Υπουργική Απόφαση 91354/2017 τροποποίησε και αντικατέστησε την Α2-718/2014, διατηρώντας, μεν, τις βασικές αρχές της σχετικά με τη διάθεση των ευαλλοίωτων προϊόντων και των προϊόντων με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, διευκρινίζοντας, δε, στη περίπτωση των προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας, ότι  η διάρκεια διάθεσής τους μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει:

  • Τη μία (1) εβδομάδα, για προϊόντα με αναγραφόμενη ημερομηνία σε ημέρα και μήνα
  • Τον ένα (1) μήνα, για προϊόντα με αναγραφόμενη ημερομηνία σε μήνα και έτος
  • Τους τρεις (3) μήνες, για προϊόντα με αναγραφόμενη ημερομηνία μόνο το έτος.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά και οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν τις προβλεπόμενες διατάξεις για την αποφυγή επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων από τις αρμόδιες αρχές.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Fresh Bakery Team

Συντακτική Ομάδα

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

    Γραφτειτε στο newsletter μας:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας

    Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
    Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

    Πολιτική χρήσης cookies

    Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

    Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

    Απολύτως Απαραίτητα Cookies

    Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

    Cookies Στατιστικών

    Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

    Cookies Λειτουργικότητας

    Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.