Αυγ 25, 2025 | Νεα

Οι σεφ Michelin εντυπωσιάζουν μόνο με το ψωμί!

Ο άρτος, που από την αρχαιότητα είχε αξία σχεδόν όσο το νόμισμα, επιστρέφει σήμερα δυναμικά στο προσκήνιο της υψηλής γαστρονομίας. Από απλό συνοδευτικό στο καλάθι, μετατρέπεται πλέον σε ξεχωριστό «πιάτο» στα μενού γευσιγνωσίας κορυφαίων εστιατορίων με αστέρι Michelin στη Βρετανία.

Στο νέο εστιατόριο του Gordon Ramsay, το «Restaurant 1890», που άνοιξε στην 60ό όροφο του 22 Bishopsgate –το ψηλότερο κτίριο του Σίτι του Λονδίνου– οι πελάτες απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό «course ψωμιού» στο πλαίσιο του 12-πιάτου μενού γευσιγνωσίας.

Η αποδοχή του κοινού είναι εντυπωσιακή, με πολλούς να ζητούν μεγαλύτερες μερίδες από το course ψωμιού. Ο Mark Goodyear, υπεύθυνος αρτοποιίας του ομίλου Ramsay, παρατηρεί: «Παλαιότερα το ψωμί ερχόταν απλώς στην αρχή του δείπνου. Τώρα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο πιάτο με πραγματική γαστρονομική ταυτότητα».

Στο «Muse» στο Belgravia, ο Tom Aikens σερβίρει ψωμί από αρχαία σιτηρά με γάλα Hokkaido, συνοδευμένο από μελιτζάνα και ταραμά. Η ανταπόκριση των πελατών, όπως λέει, είναι ενθουσιώδης: «Οι περισσότεροι σχολιάζουν πόσο ξεχωριστό είναι. Δεν το χορταίνουν».

Ανάλογες δημιουργίες συναντά κανείς στο «Angel» στο Hetton, όπου το ψωμί συνοδεύεται από βούτυρο με αφρώδη υφή, ή στο «Pine» του Newcastle, όπου ψήνεται σε ξυλόφουρνο με τοπικά σιτηρά. Στο «Hall» του Swinfen προσφέρεται με καπνιστό βούτυρο τρούφας, ενώ στο «Chalk Stream Trout» συνδυάζεται με καπνιστό σολομό και ραπανάκι.

«Το ψωμί είναι σαν μια καλή σάλτσα – ποτέ δεν είναι αρκετό», σημειώνει ο Paul Ainsworth, σεφ Michelin στην Κορνουάλη.

Η νέα αυτή τάση δεν ενθουσιάζει μόνο τους λάτρεις της γαστρονομίας αλλά και τους αρτοποιούς. Η ζήτηση για ειδικά αλεύρια και σπάνια σιτηρά εκτοξεύεται, με τη βιομηχανία αλευριού στη Βρετανία να καταγράφει τριπλασιασμό της ζήτησης για premium προϊόντα μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Σήμερα το ψωμί κερδίζει θέση πρωταγωνιστή στα πιο απαιτητικά μενού, ενώ ταυτόχρονα εμπνέει και τους αρτοποιούς κάθε κλίμακας — από τα κορυφαία εστιατόρια μέχρι τους παραδοσιακούς φούρνους της γειτονιάς. Γιατί, τελικά, το ψωμί παραμένει το πιο καθημερινό αλλά και το πιο σπουδαίο γαστρονομικό θαύμα!

Πηγή: www.thetimes.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.