fbpx

Φοκάτσια από τον Περικλή Βούρθη, BREAD B.C.

Yields1 Serving
ΥΛΙΚΑ
 3 kg Αλεύρι 55%
 900 g Προζύμι
 1740 g Νερό
 4 g Μαγιά νωπή
 60 g Αλάτι
 300 g Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στον κάδο, εκτός από το νερό, για 1 λεπτό μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Προσθέτουμε τα 2/3 του νερού σε λεπτή ροή, ενώ ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα. Κάθε φορά που ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα του κάδου προσθέτουμε λίγο από το νερό.

2

Τέλος, όταν το ζυμάρι γίνει λείο το βγάζουμε, το διπλώνουμε και το βάζουμε σε «μποξ». Το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Όταν απλώσει, μετά από 30 λεπτά περίπου, διπλώνουμε 1 φορά και το αφήνουμε στο μποξ για άλλα 30 λεπτά. Στη συνέχεια, διπλώνουμε ξανά και το βάζουμε σε ταψί που έχουμε ήδη αλείψει με λάδι.

3

Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 16-18 ώρες. Το βγάζουμε από το ψυγείο, αφήνουμε να έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την πατάμε με τα δάχτυλα, αφού πρώτα την αλείψουμε με λάδι και την πασπαλίσουμε με ανθό αλατιού. Ψήνουμε στους 240°C κάτω, 230°C πάνω με ψέκασμα, για 23-25 λεπτά.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ
 3 kg Αλεύρι 55%
 900 g Προζύμι
 1740 g Νερό
 4 g Μαγιά νωπή
 60 g Αλάτι
 300 g Ελαιόλαδο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά στον κάδο, εκτός από το νερό, για 1 λεπτό μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Προσθέτουμε τα 2/3 του νερού σε λεπτή ροή, ενώ ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα. Κάθε φορά που ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα του κάδου προσθέτουμε λίγο από το νερό.

2

Τέλος, όταν το ζυμάρι γίνει λείο το βγάζουμε, το διπλώνουμε και το βάζουμε σε «μποξ». Το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Όταν απλώσει, μετά από 30 λεπτά περίπου, διπλώνουμε 1 φορά και το αφήνουμε στο μποξ για άλλα 30 λεπτά. Στη συνέχεια, διπλώνουμε ξανά και το βάζουμε σε ταψί που έχουμε ήδη αλείψει με λάδι.

3

Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 16-18 ώρες. Το βγάζουμε από το ψυγείο, αφήνουμε να έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την πατάμε με τα δάχτυλα, αφού πρώτα την αλείψουμε με λάδι και την πασπαλίσουμε με ανθό αλατιού. Ψήνουμε στους 240°C κάτω, 230°C πάνω με ψέκασμα, για 23-25 λεπτά.

Φοκάτσια από τον Περικλή Βούρθη, BREAD B.C.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.