Κορμός Χριστουγέννων

Τον κορμό Χριστουγέννων ετοίμασαν οι πρωτοετείς μαθητές του τμήματος Α3 Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑ.Σ Γαλατσίου, στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής” με την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Κριτσαντώνη Αλέξανδρου, Τεχνικού Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής και του κ. Τσεμπέρη Αντωνίου, Τεχνολόγου Τροφίμων.

Yields1 Serving
Τόμπους
 10 Αυγά
 225 g Ζάχαρη κρυσταλλική
 3 g Βανίλια σκόνη
 225 g Αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 25 g Βελτιωτικό παντεσπανιών
 50 g Βούτυρο 82% (λιωμένο και κρύο)
Κρεμ Μουσελίν
 500 g Γάλα
 2 Κρόκους αυγών
 100 g Ζάχαρη
 50 g Άμυλο
 Λίγη Βανίλια
 200 g Βούτυρο αγελαδινό
 200 g Σάλτσα Φρανμπουάζ
Γκανάζ Επικάλυψης
 250 g Σοκολάτα γάλακτος
 200 g Κρέμα γάλακτος
 40 g Γλυκόζη
 50 g Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΜΠΟΥΣ
1

Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη
και τη βανίλια για να αφρατέψουν.

2

Βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το βελτιωτικό.

3

Ανακατεύουμε με το χέρι ή με μαρίζ απαλά και κυκλικά.

4

Προσθέτουμε το βούτυρο και ενσωματώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο,
μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα

5

Στρώνουμε το μίγμα σε σιλικόνη ή λαδόκολλα με σπαστή παλέτα,
σε πάχος 1 cm.

6

Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο (προ θερμασμένο) στους 190°C για 7-8 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜ ΜΟΥΣΕΛΙΝ
7

Παρασκευάζουμε την αρχική κρέμα όπως φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφρατεύουμε στο μίξερ και προσθέτουμε τη σάλτσα φρανμπουάζ επίσης κρύα.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
8

Κόβουμε το τόμπους και απλώνουμε την κρέμα, ρολάρουμε και παγώνουμε. Επικαλύπτουμε με την γκανάζ και γαρνίρουμε.

Ingredients

Τόμπους
 10 Αυγά
 225 g Ζάχαρη κρυσταλλική
 3 g Βανίλια σκόνη
 225 g Αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
 25 g Βελτιωτικό παντεσπανιών
 50 g Βούτυρο 82% (λιωμένο και κρύο)
Κρεμ Μουσελίν
 500 g Γάλα
 2 Κρόκους αυγών
 100 g Ζάχαρη
 50 g Άμυλο
 Λίγη Βανίλια
 200 g Βούτυρο αγελαδινό
 200 g Σάλτσα Φρανμπουάζ
Γκανάζ Επικάλυψης
 250 g Σοκολάτα γάλακτος
 200 g Κρέμα γάλακτος
 40 g Γλυκόζη
 50 g Βούτυρο

Directions

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΜΠΟΥΣ
1

Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη
και τη βανίλια για να αφρατέψουν.

2

Βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το βελτιωτικό.

3

Ανακατεύουμε με το χέρι ή με μαρίζ απαλά και κυκλικά.

4

Προσθέτουμε το βούτυρο και ενσωματώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο,
μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα

5

Στρώνουμε το μίγμα σε σιλικόνη ή λαδόκολλα με σπαστή παλέτα,
σε πάχος 1 cm.

6

Ψήνουμε σε έτοιμο φούρνο (προ θερμασμένο) στους 190°C για 7-8 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜ ΜΟΥΣΕΛΙΝ
7

Παρασκευάζουμε την αρχική κρέμα όπως φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφρατεύουμε στο μίξερ και προσθέτουμε τη σάλτσα φρανμπουάζ επίσης κρύα.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
8

Κόβουμε το τόμπους και απλώνουμε την κρέμα, ρολάρουμε και παγώνουμε. Επικαλύπτουμε με την γκανάζ και γαρνίρουμε.

Notes

Κορμός Χριστουγέννων

Τελευταίες συνταγές

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.