To μιλφέιγ είναι ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη mille-feuille που σημαίνει «χίλια (1000) φύλλα». Η ονομασία αυτή αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Παραδοσιακά, το μιλφέιγ αποτελείται από τρεις στρώσεις σφολιάτας οι οποίες εναλλάσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ενώ την επιφάνειά του τη γαρνίρουμε με τριμμένα φύλλα σφολιάτας, ζάχαρη άχνη ή ξηρούς καρπούς. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία παραλλαγή του μιλφέιγ η οποία περιέχει – εκτός από την κρέμα πατισερί – και κουλίς από φρούτα του δάσους, μετατρέποντας το κλασσικό αυτό γλύκισμα σε μία ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από την σκληρή μαργαρίνη και ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου έχουμε μια ζύμη σκληρή που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πανί για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο σε σχήμα σταυρού. Τοποθετούμε τη σκληρή μαργαρίνη στο κέντρο και κλείνουμε τις απέναντι πλευρές και έπειτα χτυπάμε με τον πλάστη να κολλήσει καλά η μαργαρίνη με τη ζύμη.
Ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 1cm, κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φάκελο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο (0-5οC) για 30 λεπτά. Ανοίγουμε ξανά φύλλο πάχους περίπου 1cm και κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φακέλου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4-6 φορές.
Στο τελευταίο άνοιγμα, ανοίγουμε την σφολιάτα σε φύλλο πάχους 0,5 cm, τρυπάμε την επιφάνεια της και ψήνουμε στους 180οC για 25 λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο. Μόλις η σφολιάτα κρυώσει λίγο, κόβουμε τα σχήματα της αρεσκείας μας.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά τον πουρέ φρούτων με τη ζάχαρη να βράσουν καλά.
Μόλις βράσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Τοποθετούμε το κουλίς στο ψυγείο (0-5οC) να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε μετά από μία ώρα τουλάχιστον.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια να ζεσταθούν καλά. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, το κορν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί καλά παίρνουμε λίγο και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσουν και τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου βράσει η κρέμα και ξε κολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, προσθέτουμε το φύλλο ζελατίνης.
Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα ταψί και σκεπάζουμε την επιφάνεια καλά με μια μεμβράνη για να μην παίρνει αέρα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά (0-5οC). Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει, την βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί καλά και να μην έχει σβόλους.
Προσθέτουμε την φυτική κρέμα γάλακτος και τη μαργαρίνη μαλακή και μόλις αφρατέψει καλά η κρέμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος 35%. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα.
Ingredients
Directions
Ζυγίζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από την σκληρή μαργαρίνη και ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου έχουμε μια ζύμη σκληρή που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πανί για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο σε σχήμα σταυρού. Τοποθετούμε τη σκληρή μαργαρίνη στο κέντρο και κλείνουμε τις απέναντι πλευρές και έπειτα χτυπάμε με τον πλάστη να κολλήσει καλά η μαργαρίνη με τη ζύμη.
Ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 1cm, κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φάκελο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο (0-5οC) για 30 λεπτά. Ανοίγουμε ξανά φύλλο πάχους περίπου 1cm και κλείνουμε όλες τις πλευρές προς το κέντρο σε σχήμα φακέλου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4-6 φορές.
Στο τελευταίο άνοιγμα, ανοίγουμε την σφολιάτα σε φύλλο πάχους 0,5 cm, τρυπάμε την επιφάνεια της και ψήνουμε στους 180οC για 25 λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο. Μόλις η σφολιάτα κρυώσει λίγο, κόβουμε τα σχήματα της αρεσκείας μας.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά τον πουρέ φρούτων με τη ζάχαρη να βράσουν καλά.
Μόλις βράσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Τοποθετούμε το κουλίς στο ψυγείο (0-5οC) να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε μετά από μία ώρα τουλάχιστον.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια να ζεσταθούν καλά. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, το κορν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί καλά παίρνουμε λίγο και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσουν και τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου βράσει η κρέμα και ξε κολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, προσθέτουμε το φύλλο ζελατίνης.
Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα ταψί και σκεπάζουμε την επιφάνεια καλά με μια μεμβράνη για να μην παίρνει αέρα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά (0-5οC). Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει, την βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί καλά και να μην έχει σβόλους.
Προσθέτουμε την φυτική κρέμα γάλακτος και τη μαργαρίνη μαλακή και μόλις αφρατέψει καλά η κρέμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος 35%. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα. Κολλάμε μιλφέϊγ με την κρέμα βάζοντας κουλίς από φρούτα του δάσους ανάμεσα στα φύλλα.