H συνταγή είναι από την κα Έρη Καρακούση – Eri Bakes Vegan
Μαλακά και λαχταριστά, αυτά τα ντόνατς ψήνονται στον φούρνο και γεμίζουν το σπίτι με αρώματα. Δεν χρειάζονται αυγά ή γαλακτοκομικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι απίστευτα αφράτο και γευστικό. Το τέλειο γλυκό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας, τις κρύες φθινοπωρινές μέρες, αλλά και το τραπέζι των γιορτών.
Ετοιμάζουμε το «αυγό» λιναρόσπορου. Ανακατεύουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά να πήξει.
2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ) και βουτυρώνουμε τη φόρμα για ντόνατς με λιωμένο φυτικό βούτυρο ή λάδι καρύδας ή αντικολλητικό σπρέι.
3
Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το «αυγό» λιναρόσπορου, το φυτικό γάλα, τον πουρέ μήλου, το μηλόξιδο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4
Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και το αλάτι.
5
Προσθέτουμε τα υγρά στα ξηρά και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, απλώς μέχρι να μη φαίνεται το αλεύρι.
6
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας, γεμίζοντας τα 2/3 κάθε θήκης. Ψήνουμε για περίπου 18-22 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να φουσκώσουν. Αφήνουμε να σταθούν 10’ λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
7
Κάνουμε την επικάλυψη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Σε άλλο μπολ λιώνουμε το φυτικό βούτυρο. Περνάμε με το πινέλο κάθε ντόνατ με λίγο βούτυρο και το κυλάμε στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα.
Μικρό μυστικό
8
Αν τα θέλετε έξτρα τραγανά απ’ έξω, περάστε τα δύο φορές από το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Φυλάσσονται για 2–3 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο και μένουν μαλακά και αρωματικά!
Σπιτικός πουρές μήλου
9
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά.
10
Μόλις τα μήλα αρχίσουν να μαλακώνουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 15–20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν.
11
Πολτοποιούμε το μείγμα με μπλέντερ χειρός ή πιρούνι, ανάλογα με την προτιμώμενη υφή.
12
Αφήνουμε να κρυώσει και φυλάσσουμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο.
13
Μπορούμε να καταναλώσουμε τον πουρέ μήλου σκέτο σαν μια γλυκιά φρουτένια κρεμά, να τον αλείψουμε σαν μαρμελάδα σε ψωμί, να τον προσθέσουμε σε συνταγές για γλυκά που θέλουμε να αντικαταστήσουμε το αυγό με φυτικό τρόπο ( 3 κ.σ. πουρές μήλου = 1 αυγό) ή για να δώσουμε έξτρα γεύση μήλου.
Tip
14
Προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο για πιο ζεστή, χειμωνιάτικη γεύση. Ο πουρές διατηρείται στο ψυγείο έως 7 ημέρες ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
εξοπλισμοσ
15
2 μπολ μεσαίου μεγέθους
16
Σετ δοσομετρικών φλιτζανιών
17
Σετ δοσομετρικών κουταλιών
18
Ξύλινη κουτάλα
19
Φόρμα για ντόνατς (μεταλλική ή σιλικόνης)
20
2 μικρά μπολάκια
21
Πινέλο ζαχαροπλαστικής
Ingredients
Υλικά για 8-10 ντόνατς
«Αυγό» λιναρόσπορου
1κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος
3κ.σ. νερό
Υγρά υλικά
½φλ. φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου ή βρώμης)
2κ.σ. πουρές μήλου
1κ.γ. μηλόξιδο
1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Στερεά υλικά
1,40φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½φλ. ζάχαρη
1κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
¼κ.γ μοσχοκάρυδο
1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½κ.γ. μαγειρική σόδα
¼κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη
4κ.σ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
½φλ. ζάχαρη
½κ.σ. κανέλα
Σπιτικός πουρές μήλου
4μεσαία μήλα (καθαρισμένα και κομμένα)
φλούδα λεμονιού (ή πορτοκαλιού)
2κ.σ. χυμό λεμονιού
½κ. νερό
1στικ κανέλας
¼κ. ζάχαρη (καστανή ή ζάχαρη καρύδας)
¼κ.γ. αλάτι
Directions
ντόνατς
1
Ετοιμάζουμε το «αυγό» λιναρόσπορου. Ανακατεύουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά να πήξει.
2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ) και βουτυρώνουμε τη φόρμα για ντόνατς με λιωμένο φυτικό βούτυρο ή λάδι καρύδας ή αντικολλητικό σπρέι.
3
Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το «αυγό» λιναρόσπορου, το φυτικό γάλα, τον πουρέ μήλου, το μηλόξιδο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4
Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και το αλάτι.
5
Προσθέτουμε τα υγρά στα ξηρά και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, απλώς μέχρι να μη φαίνεται το αλεύρι.
6
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας, γεμίζοντας τα 2/3 κάθε θήκης. Ψήνουμε για περίπου 18-22 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να φουσκώσουν. Αφήνουμε να σταθούν 10’ λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
7
Κάνουμε την επικάλυψη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Σε άλλο μπολ λιώνουμε το φυτικό βούτυρο. Περνάμε με το πινέλο κάθε ντόνατ με λίγο βούτυρο και το κυλάμε στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα.
Μικρό μυστικό
8
Αν τα θέλετε έξτρα τραγανά απ’ έξω, περάστε τα δύο φορές από το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Φυλάσσονται για 2–3 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο και μένουν μαλακά και αρωματικά!
Σπιτικός πουρές μήλου
9
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά.
10
Μόλις τα μήλα αρχίσουν να μαλακώνουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 15–20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν.
11
Πολτοποιούμε το μείγμα με μπλέντερ χειρός ή πιρούνι, ανάλογα με την προτιμώμενη υφή.
12
Αφήνουμε να κρυώσει και φυλάσσουμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο.
13
Μπορούμε να καταναλώσουμε τον πουρέ μήλου σκέτο σαν μια γλυκιά φρουτένια κρεμά, να τον αλείψουμε σαν μαρμελάδα σε ψωμί, να τον προσθέσουμε σε συνταγές για γλυκά που θέλουμε να αντικαταστήσουμε το αυγό με φυτικό τρόπο ( 3 κ.σ. πουρές μήλου = 1 αυγό) ή για να δώσουμε έξτρα γεύση μήλου.
Tip
14
Προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο για πιο ζεστή, χειμωνιάτικη γεύση. Ο πουρές διατηρείται στο ψυγείο έως 7 ημέρες ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.