Ντόνατς φούρνου με Ζάχαρη & Κανέλα

H συνταγή είναι από την κα Έρη Καρακούση – Eri Bakes Vegan

Μαλακά και λαχταριστά, αυτά τα ντόνατς ψήνονται στον φούρνο και γεμίζουν το σπίτι με αρώματα. Δεν χρειάζονται αυγά ή γαλακτοκομικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι απίστευτα αφράτο και γευστικό. Το τέλειο γλυκό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας, τις κρύες φθινοπωρινές μέρες, αλλά και το τραπέζι των γιορτών.

Yields1 Serving
Υλικά για 8-10 ντόνατς
«Αυγό» λιναρόσπορου
 1 κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος
 3 κ.σ. νερό
Υγρά υλικά
 ½ φλ. φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου ή βρώμης)
 2 κ.σ. πουρές μήλου
 1 κ.γ. μηλόξιδο
 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Στερεά υλικά
 1,40 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλ. ζάχαρη
 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
 ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
 ¼ κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη
 4 κ.σ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
 ½ φλ. ζάχαρη
 ½ κ.σ. κανέλα
Σπιτικός πουρές μήλου
 4 μεσαία μήλα (καθαρισμένα και κομμένα)
 φλούδα λεμονιού (ή πορτοκαλιού)
 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
 ½ κ. νερό
 1 στικ κανέλας
 ¼ κ. ζάχαρη (καστανή ή ζάχαρη καρύδας)
 ¼ κ.γ. αλάτι
ντόνατς
1

Ετοιμάζουμε το «αυγό» λιναρόσπορου. Ανακατεύουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά να πήξει.

2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ) και βουτυρώνουμε τη φόρμα για ντόνατς με λιωμένο φυτικό βούτυρο ή λάδι καρύδας ή αντικολλητικό σπρέι.

3

Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το «αυγό» λιναρόσπορου, το φυτικό γάλα, τον πουρέ μήλου, το μηλόξιδο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4

Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και το αλάτι.

5

Προσθέτουμε τα υγρά στα ξηρά και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, απλώς μέχρι να μη φαίνεται το αλεύρι.

6

Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας, γεμίζοντας τα 2/3 κάθε θήκης. Ψήνουμε για περίπου 18-22 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να φουσκώσουν. Αφήνουμε να σταθούν 10’ λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

7

Κάνουμε την επικάλυψη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Σε άλλο μπολ λιώνουμε το φυτικό βούτυρο. Περνάμε με το πινέλο κάθε ντόνατ με λίγο βούτυρο και το κυλάμε στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα.

Μικρό μυστικό
8

Αν τα θέλετε έξτρα τραγανά απ’ έξω, περάστε τα δύο φορές από το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Φυλάσσονται για 2–3 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο και μένουν μαλακά και αρωματικά!

Σπιτικός πουρές μήλου
9

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά.

10

Μόλις τα μήλα αρχίσουν να μαλακώνουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 15–20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν.

11

Πολτοποιούμε το μείγμα με μπλέντερ χειρός ή πιρούνι, ανάλογα με την προτιμώμενη υφή.

12

Αφήνουμε να κρυώσει και φυλάσσουμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο.

13

Μπορούμε να καταναλώσουμε τον πουρέ μήλου σκέτο σαν μια γλυκιά φρουτένια κρεμά, να τον αλείψουμε σαν μαρμελάδα σε ψωμί, να τον προσθέσουμε σε συνταγές για γλυκά που θέλουμε να αντικαταστήσουμε το αυγό με φυτικό τρόπο ( 3 κ.σ. πουρές μήλου = 1 αυγό) ή για να δώσουμε έξτρα γεύση μήλου. 

Tip
14

Προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο για πιο ζεστή, χειμωνιάτικη γεύση. Ο πουρές διατηρείται στο ψυγείο έως 7 ημέρες ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

εξοπλισμοσ
15

2 μπολ μεσαίου μεγέθους

16

Σετ δοσομετρικών φλιτζανιών

17

Σετ δοσομετρικών κουταλιών

18

Ξύλινη κουτάλα

19

Φόρμα για ντόνατς (μεταλλική ή σιλικόνης)

20

2 μικρά μπολάκια

21

Πινέλο ζαχαροπλαστικής

Ingredients

Υλικά για 8-10 ντόνατς
«Αυγό» λιναρόσπορου
 1 κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος
 3 κ.σ. νερό
Υγρά υλικά
 ½ φλ. φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου ή βρώμης)
 2 κ.σ. πουρές μήλου
 1 κ.γ. μηλόξιδο
 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Στερεά υλικά
 1,40 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλ. ζάχαρη
 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
 ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
 ¼ κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη
 4 κ.σ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
 ½ φλ. ζάχαρη
 ½ κ.σ. κανέλα
Σπιτικός πουρές μήλου
 4 μεσαία μήλα (καθαρισμένα και κομμένα)
 φλούδα λεμονιού (ή πορτοκαλιού)
 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
 ½ κ. νερό
 1 στικ κανέλας
 ¼ κ. ζάχαρη (καστανή ή ζάχαρη καρύδας)
 ¼ κ.γ. αλάτι
Ντόνατς φούρνου με Ζάχαρη & Κανέλα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Γραφτειτε στο newsletter μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκτήστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Αρτοποιός ΒΑΖ - Fresh Pastry
Ταυτόχρονα θα λαμβάνετε newsletter για να ενημερώνεστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.

Πολιτική χρήσης cookies

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε στην σελίδα πολιτική χρήσης cookies.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα απολύτως απαραίτητα cookies είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία του ιστότοπου μας.

Cookies Στατιστικών

Τα Cookies Στατιστικών μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς και τον τρόπο που αυτοί κινούνται μέσα στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε τη λειτουργία του ιστότοπου διασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι καταρχήν ανώνυμες και χρησιμοποιούνται μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ιστότοπου μας.

Cookies Λειτουργικότητας

Πρόκειται για Cookies που σας αναγνωρίζουν όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας. Η χρήση επομένως των Λειτουργικών Cookies μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε περιεχόμενα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντά σας και να εξοικονομήσουμε το χρόνο που θα χάνατε επανεγγραφόμενοι ή επαναεισάγοντας πληροφορίες, όταν επισκεφθείτε ξανά αυτόν τον ιστότοπο.